„Hej mně úplně hrabe!“ Jel po dálnici v hustém provozu 245 a chlubil se tím. Seznamte se, idol statisíců malých českých dětí

04.01.2019 18:35

Známý český vloger a youtuber vystupující pod přezdívkou Tary, který je vzorem desítek a možná stovek tisíců českých dětí, způsobil skandál. Mladík, vlastním jménem Taras Anatolievich Povoroznyk, ve svém automobilu Audi A7 ohrožoval na dálnici D1 ostatní účastníky silničního provozu. Během své jízdy, při níž se dopouští hned několika přestupků a neohleduplného chování, se natáčel a videem se poté i veřejně chlubil na svém youtubovém kanálu.

„Hej mně úplně hrabe!“ Jel po dálnici v hustém provozu 245 a chlubil se tím. Seznamte se, idol statisíců malých českých dětí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Taras Povoroznyk alias Tary

Tary má v současnosti na serveru YouTube přes 757 tisíc odběratelů a jeho nejsledovanější videa mají přes 3 miliony zhlédnutí. Nejčastějším motivem jeho videí je parkour, sport francouzského původu, při kterém se snaží dostat co nejpříměji přes překážky. Často tak ve svých videích skáče přes objekty umístěné na veřejném prostranství, ale „učinkuje“ také na střechách soukromých i veřejných objektů. V jednom z videí kupříkladu předvádí akrobacii na vrcholu Trojského mostu. Svá videa se snaží zaměřovat na dětské a mladistvé publikum, pro mladé obecenstvo školního věku pořádá také kempy, kde se mohou parkouru přiučit. Na videích z kempů jsou vidět davy nadšených dětí ve věku do deseti let.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

Taras Anatolievich Povoroznyk, který v devíti letech se svými rodiči emigroval z Ukrajiny, podniká v oblasti sportu, jeho hlavním příjmem ovšem zůstává tvorba videí pro server YouTube. V roce 2017 byl Povoroznyk časopisem Forbes Česko zařazen do žebříčku 77 nejvlivnějších Čechů na sociálních sítích. V tomto žebříčku svým umístěním na 38. místo předčil, mimo jiných, i hokejistu Jaromíra Jágra, který skončil na 42. pozici.

V exponovaném videu, které Tary nazval „Jsem Pirát Silnic“, se ve svém automobilu Audi A7 Sportback 3.0 TFSI V6 250kW, které dle vlastních slov zakoupil za 2 700 000 korun, Tary dopustil hned několika dopravních přestupků. Na úvod videa, ve dvousetkilometrové rychlosti, pobaveně komentuje předjíždění zprava: „Stihnu to … Stihnu to! Jen tak tak, ty krávo,“ po němž ohrozí na dálnici D1 bílý pickup, který v levém pruhu předjíždí kamion. „Tohle je docela nebezpečný, to určitě nezkoušejte doma,“ směje se po spáchání přestupku. Následně se Taras Povoroznyk rozhodne vyzkoušet bezpečnostní systémy svého Audi a před automobilem, který jede v zúžení dálnice maximálně povolenou osmdesátikilometrovou rychlostí, nastaví tempomat na sto kilometrů a očekává, zdali bezpečnostní systém skutečně zareaguje a zpomalí jeho vůz dříve, než narazí do auta před sebou. „Hele lidičky, něco vám ukážu, já si tady zapnu adaptivní tempomat, dám ho na sto, ono mi píše, hele pozor týpku, je tady osmdesátka... to já vím... a teď sledujte...“ řekl před svým manévrem.

Video bylo neznámým uživatelem opětovně nahráno na server YouTube, takže počínání šestadvacetiletého Povoroznyka můžete zhodnotit sami. Pouze považujeme za vhodné připomenout, že by se kousky, prováděnýmí na videu, neměl nikdo inspirovat.

Pak si postěžoval, že „je nebezpečné“ jet do zatáčky více než 200 kilometrů v hodině, aniž by auto „vyklouzlo z dálnice“, a zrychlil na 245 km/h i přes hustý provoz před ním. „Lidi, chtěl bych vám říct můj názor na to, když člověk jede rychleji, než je v předpisech, je to o tom, že já si myslím, že když ten člověk má přehled a ví, co se děje, ví, jak se chová jeho auto a zná své schopnosti, tak je to bezpečný řidič,“ říká Tary ve videu poté, co měl málem, kvůli svému neohleduplnému chování, kolizi s dodávkou.

Své video ukončil záběry z průjezdu Říčan v sedmdesátikilometrové rychlosti, při níž si tleská, prozpěvuje a dodává: „Hej mně úplně hrabe.“

Na Taryho video vydalo mnoho dalších youtuberů nesouhlasné reakce, kde mu vyčítají jeho chování. Vůbec nejsledovanějším reakčním videem je video „TARY TOHLE UŽ JE MOC...“ od Petra Floriána, jenž vystupuje pod přezdívkou PedrosGame či také Pedro. Pedro v tomto videu komentuje též předchozí Taryho kauzy, jako jsou skryté reklamy cílící na děti, a jeho nová charitativní videa, vzniklá ve spolupráci s hračkářstvím Bambule, na kterých ve skutečnosti vydělává, neboť jde o videa reklamní.

Po mnohačetných negativních reakcích se Tary rozhodl své video odstranit ze serveru YouTube a vydal video s názvem „Omluva a objasnění…“, v němž se snaží omluvit za to, že si samotné video pořádně neprohlédl a neuvědomil si, že: „za těmi čísly diváků jsou skuteční lidé“. Povoroznyk také tvrdí, že nemá kontrolu nad tím, co na jeho vlastním kanálu na YouTube vychází za videa.

Pod tímto omluvným videem se objevila velmi početná negativní vyjádření, pocházející jak od náhodných sledujících, kteří byli na tuto kauzu upozorněni ostatními youtubery, tak i od jeho vlastních fanoušků.

Mezi komentáři se objevila reakce i od PedrosGame, který na Taryho chování upozorňoval: „Tak já doufám a věřím, že tě za tohle trapný divadlo a absolutně scestný vysvětlení reakční kanály sežerou... Já už to dělat rozhodně nechci... Chabý, trapný a zoufalý Tary... :( Moc prosím všechny děti – udělejte to co v podstatě říká v tomhle videu Tary – ukažte rodičům na co koukáte – ideálně video Taryho jízdy a taky tohle video a oni už vám to třeba vysvětlí... Poslední věc, kterou bych chtěl 22.12. řešit je Tary a i proto doufám, že to udělá někdo jiný – já už končím... Nemám to zapotřebí... Hezky svátky všem.“

Z počtu 48 tisíc nesouhlasných reakcí a z obsahu ostatních komentářů vyplývá, že Taryho omluva příliš vřele přijata nebyla. Uživatelka Alena Pelikánová píše: „Takový to když šlápnete do hovna, chcete ho otřít, ale ještě víc ho rozpatláte.“ A pod její komentář uživatel LUCY donates, v reakci na Taryho omluvu, přidává: „Máš chybu v názvu: omluva... Má tam být výmluva.“

Tarymu je pod videem též vyčítáno, že i tuto samotnou omluvu se rozhodl monetizovat: „Jseš mrdlej? Na omluvu ještě dáš 4 reklamy? Doufám, že sis vydělal... naposled,“ komentuje Ondra Halouzka.

„To že někoho málem zabiješ a pak se omluvíš nestačí :),“ píše ve svém komentáři Ondry Gamez.

Mnoho komentářů poukazuje i na negativní působení Taryho na jeho početné dětské publikum: „Tary, měl bys hlavně myslet na to, že se na tebe dívají malé děti a jsi jejich vzor. Kdykoliv uděláš něco špatně, ty děti to vidí, chcou to dělat taky. Od jisté doby se tvoje videa trochu zvrhly a to i vlivem Markéty a podobné společnosti. Jsi ve videích sprostější, vyhazuješ peníze za totální kraviny, nemluvě o tom, že ty peníze utrácíš i za tuny sladkostí a brambůrek, to byly ale ještě ‚maličkosti‘ a taky důvod proč ses mi zhnusil. Teď už hrnec přetekl a měl bys s tím něco dělat, pokud v tom chceš pokračovat. Učím děti ve školce, jako učitel mám povinnost ne je jen učit třeba zdravé životosprávě, vážit si toho, co mají ale i jít příkladem. Všechno tohle je napsané v programu, který stanovilo MŠMT a má to nějaký smysl. Máš vliv na nespočet dětí a tvoji tvorbou bys je měl opravdu vést ke správnému cíli a to i bez nějakých předepsaných pouček. Stačí mít selský rozum, je hezké, že rozhýbeš naši mládež, ale za jakou cenu. Všechno, co se spousty pedagogů snaží učit už od školky, dokážeš svými videy pokazit, proto tě prosím, zamysli se. Jednou budeš zodpovědný táta a sám budeš chtít, aby tvůj syn byl slušný, vážil si peněz, byl zdravý, prostě se nechoval jako hovado... prosím,“ píše Tereza Kosmálová.

Po vydání omluvy se Taryho tvorba příliš nezměnila. Nové video, vzniklé ve spolupráci s hračkářstvím Bambule, již však obsahuje upozornění, že obsahuje placenou propagaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …