Hodně nezvyklé vyjádření lásky k Vladimiru Putinovi. Podívejte se sami

08.10.2014 9:30

Ruský prezident Putin slaví dvaašedesáté narozeniny daleko od civilizace na Sibiři. Jeho příznivci si však prezidentovo životní jubileum spontánně připomínají po celém Rusku. Britská média BBC a Guardian přinášejí informace o dvou skutečně svérázných projevech jejich náklonnosti.

 Hodně nezvyklé vyjádření lásky k Vladimiru Putinovi. Podívejte se sami
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Na počest oslavy dvaašedesátých narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina byla pouze na jednou noc zpřístupněna výstava v jedné malé moskevské galerii, kde byl na dvanácti obrázcích vyobrazen Putin jako řecký hrdina Herkules. Na jednom z nich Putin oděn do starořeckého roucha zápasí s obrovitým vousatým válečníkem, který je symbolem pro terorismus.

Obrázky z výstavy si můžete prohlednout ZDE.

Nejpůsobivější obraz připomíná starověké řecké keramické dekorace a svalnatý ruský prezident na něm zvedá štít proti čtyřhlavému draku. Obraz odkazuje na sankce. Tři hlavy patří dle popisku Spojeným státům, Kanadě, Japonsku a čtvrtá hlava, která již leží useknuta na zemi, symbolizuje rovněž Spojené státy. I další obrazy jsou tematicky zaměřeny na aktuální události v oblasti ruské domácí i zahraniční politiky. Součástí výstavy jsou konkrétně obrazy s tématem plánovaného nákupu válečné lodě Mistral od Francie, ruské anexe Krymu, vyjednaného příměří na Ukrajině atd.

Celý článek pojednávající o výstavě je k dispozici ZDE.

„Chtěli jsem vytvořit poněkud odlišný obraz prezidenta Putina, protože západní média jej neustále jenom kritizují a naše média se k této často neobjektivní kritice také přidávají. Na těch dvanácti obrazech je vyobrazen jako hrdina, byť jde samozřejmě o uměleckou licenci a nelze vše brát tak kategoricky," komentuje výstavu jeji organizátor Michail Antonov.

Antonov je studentem postgraudálních studií politologie na Moskevské univerzitě. Mimo to také zřidil skupinu Putinových fanoušků na Facebooku, kde jich je v současné chvíli 266 000. Heroické portréty ruského prezidenta podle jeho slov vytvořil anonymní kolektiv autorů jako dárek k jeho narozeninám. Všichni autoři rovněž patří do facebookové skupiny prezidentových příznivců.

Další svérázné projevy náklonnosti k Putinovi byly zaznamenány v hlavním městě Čečenska Grozném. Tisíce lidí zde ve slavnostním pochodu na jeho počest nesly ruskou vlajkou. Další Putinovi příznivci se oblékli do barev ruské trikolory a procházeli ulicemi jako jedna obrovská ruská vlajka. Mnoho z nich drželo nad svými hlavami portrét Vladimira Putina. Prezident země Ramzan Kadyrov na svých oficiálních stránkách napsal, že pouličních oslav se účastnilo možná až 100 000 lidí.

Celý článek najdete ZDE.

Putinovi k narozeninám blahopřál i patriarcha Kirill coby hlava ruské pravoslavné církve. „Vladimir Putin se stal ve své roli prezidenta země nedílnou součástí národních dějin," uvedl patriarcha.

Oblíbenost prezidenta dosahuje v posledních týdnech rekordní výše. Podle nezávislé agentury Levada Center jej v posledním zářijovém průzkumu veřejného mínění kladně hodnotilo 86 % dotazovaných, což se v důsledku narozeninových oslav mimo jiné promítá i do zvýšených zisků obchodníků. Suvenýry s tváří Vladimira Putina se staly hitem ve stáncích i obchůdkách na Rudém náměstí. Ruští designéři dokonce prezidenta země tisknou i na trička a svetry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…