Překvapivá slova z Ruska: Západ má zbraň, jak poštvat lidi proti Putinovi. Prezident musí takto reagovat a toto udělat

07.10.2014 10:03

Ruský publicista Michail Chazin odhaluje další směr útoku, který prý Západ chystá na ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle jeho textu, který přeložil a na svůj profil na ParlamentníListy.cz umístil historik a expert KSČM Josef Skála, vychází tito lidé z úvahy, že v Rusku je značně zprofanované slovo „liberál“, které veřejné mínění všeobecně chápe jako „zloděj“. Důvodem jsou privatizační party z devadesátých let.

Překvapivá slova z Ruska: Západ má zbraň, jak poštvat lidi proti Putinovi. Prezident musí takto reagovat a toto udělat
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Naděje Západu, že se v horizontu jedné generace na divokou privatizaci zapomene, jsou prý tytam. I současná mládež totiž pociťuje, že zkorumpovaný stát zcela zablokoval sociální mobilitu a nikdo další tak nemá šanci na slušný kariérní postup.

Liberálové ve stylu devadesátých let jsou tak v Rusku bez šance na jakýkoliv byť jen trochu slušný volební výsledek. Objevuje se tedy nová strategie - „noví liberálové“ mají vzniknout na principech boje proti korupci, a to včetně pochybných kroků dotyčné privatizace.

Celý text ZDE

Nová éra ruských liberálů si však žádá nové lidi. Poněkud paradoxně je zatím jejím hlavním mluvčím jeden z nejúspěšnějších privatizátorů Michail Chodorkovskij, kterému pomáhá nepřenositelná aureola Putinova vězně. Dá se však čekat, že hodí přes palubu ostatní privatizátory, které obviní, že společně s Putinem vytvořili zkorumpovaný stát.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Dá se prý očekávat, že do privatizačních skandálů budou noví liberálové chítí namočit i samotného Putina. Nejspíš prý přes jeho přátele z družstva „Ozero“. Kalkulovat se prý bude především s tím, že mládež sice pociťuje negativní důsledky privatizace, ale již si nepamatuje, jak to tehdy bylo a kdo miliardové transfery majetku ve skutečnosti prováděl.

Náznaky této strategie se prý již projevují, například na konferenci „Rusko volá“. Bude prý spojován s nejznámějšími privatizátory, zejména proto, že si sám naběhl prohlášením, že se privatizace nedá zrušit. Právě tato slova prý nejspíš budou v budoucnosti „čistými“ novoliberály často připomínána.

Centrální banka, hlavní centrum ruských liberalistů, dnes veřejnosti prezentuje, že pokles životní úrovně není důsledkem rozkradené země, ale sankcí, způsobených Putinovou politikou. To proti němu ještě více radikalizuje mládež.

Putin ale podle Chazina má šanci, jak se tomuto scénáři vyhnout. Jednoduše tím, že Putin sám začne mnohem tvrději vystupovat proti privatizaci a rozvine skutečnou protikorupční kampaň. „Ne cestou jejího zrušení (to možné už není), ale lustračního zákona,“ doporučuje novinář, pokud jde o privatizaci. Prostě by všem, kdo organizovali privatizaci, zakázal jakékoliv působení ve státní správě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…