„Hoří jako sirky.“ Důležitá souvislost k požáru. Od senátora

27.07.2022 18:17 | Rozhovor

„Požár je neštěstí, které vzniká tím, že někdo něco zapálí a oheň se šíří. Zvláště tady, kde je terén velmi špatně přístupný. Do souvislosti s klimatickou změnou bych to vůbec nedával. Požáry byly a budou. Bohužel,“ vysvětlil senátor za Liberecko Michael Canov (SLK) pro Parlamentní listy.cz. „Neznám detaily toho, co se v Hřensku stalo. Nicméně když zůstanou suché stromy po kůrovci v lese, to problém je. Hoří jako sirky,“ doplnil. „Hlavní jsou životy. Až přejde prvotní šok, pohár uhašen a všechny životy snad zachráněny, pak přijde na řadu materiální pomoc. Budou ji potřebovat ti, kteří přišli o obydlí. Ta bude velmi důležitá. Jak pro lidi, tak i pro samosprávy,“ upozornil.

„Hoří jako sirky.“ Důležitá souvislost k požáru. Od senátora
Foto: Twitter Hasičský záchranný sbor ČR
Popisek: Požár v Národním parku České Švýcarsko

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
V neděli začalo v Národním parku České Švýcarsko hořet. A hoří stále. Sledujeme obrovský požár, který se rozšířil i do okolních obcí, z nichž museli být evakuováni lidé.

Hned se také začalo spekulovat o příčině této katastrofy. Někteří mají jasno. Že viníkem je klimatická změna. Což na twitteru ohodnotil komentátor Tomáš Jirsa. „Zatímco ředitel parku si je téměř jistý vinou jednoho neznámého nezodpovědného člověka, který požár založil, tak „na twitteru už všichni vědí, že se ten člověk jmenoval Klimatická změna.“

A moderátor Luděk Staněk k tomu dodal, že lidé, co vykřikují „důsledek klimatickejch změn, který jste způsobili, a vy jste mi nevěřili, už to přišlo i k nám“ jsou úplně stejné typy, jako ve středověku stáli na tržišti a vykřikovali, že se blíží konec světa, mor je boží trest a vy jste mi nevěřili...

„Požár je neštěstí, které vzniká tím, že někdo něco zapálí a oheň se šíří. Zvláště tady, kde je terén velmi špatně přístupný. Do souvislosti s klimatickou změnou bych to vůbec nedával. Požáry byly a budou. Bohužel,“ vysvětlil senátor za Liberecko a starosta Chrastavy Michael Canov.

Jiní naopak zmiňují, že „zvítězila ekologie nad rozumem“, že „stromy zničené kůrovcem se nechaly v lese popadané, místo aby se odvezly, a teď tam bude spáleniště“. Klasický spor známý třeba ze Šumavy, kde proti sobě nesmiřitelně stáli ochranáři a starostové místních obcí. Ekologové dokonce tvrdí, že oheň lesu v konečném výsledku prospěje. Což je možná do daleké budoucnosti pravda, ale dá se to takto brát?

„Neznám detaily toho, co se v Hřensku stalo. Nicméně když zůstanou suché stromy po kůrovci v lese, to problém je. Hoří jako sirky. Nechci tím ale rozdmýchávat vášně na sociálních sítích,“  upozornil Canov.

Noční zprávy z Mezné nejsou vůbec dobré. Jímá mě vztek! Hasiči se stahují

Z politiků vše nejvíce řešil zejména Canovův senátorský i stranický kolega Zbyněk Linhart, bývalý starosta, nyní místostarosta v Krásně Lípě, zástupce obvodu Děčín v Senátu, který také po propuknutí požáru rozjel s týmem provozujícím platformu Domio dobročinnou sbírku. V úterý ve tři ráno na facebooku informoval: „Noční zprávy z Mezné nejsou vůbec dobré. Jímá mě vztek! Hasiči se stahují.“ O několik hodin později připsal: „Nevozte minerálky atp., to hasiči v zásadě mají. A PR akce nepotřebujeme. Kdyby něco neměli, obce se postarají. Chcete-li přispět, můžete třeba na sbírku.“

Právě on v minulosti kritizoval předešlou vládu a ministerstvo životního prostředí i ministerstvo zemědělství, že situaci s kůrovcem podceňují. Až se rozjela naplno. V červnu 2019 senátoři podpořili petici Za zdravé a prosperující lesy pro příští generace, i v ní je kritika českého boje s kůrovcem. V současnosti  internetem běží Linhartův údajný výrok, že na ministerstvu životního prostředí ho odbývali s tím, že kůrovcové dřevo nehoří. Není z toho ovšem jasné, z jakého zdroje tato informace je, a jestli to bylo vyřčeno či napsáno teď nebo někdy dříve. Nicméně nabízí se otázka – řešili jsme tuto věc v Česku v minulých letech dostatečně?

„Souhlasím s kolegou Linhartem. Pamatuju si, jak jsme to projednávali. Určitě ministerstvo v boji s kůrovcem zaspalo. Nedokážu ale posoudit, jak by ten oheň vypadal, kdyby se kůrovcový les pokácel dřív,“ uvedl Canov.

Michael Canov si jako starosta Chrastavy zažil také velkou katastrofu, kdy řádil jiný živel – voda. Obrovská povodeň poničila Chrastavu – a další části jeho dnešního senátorského libereckého obvodu – v srpnu roku 2010. Co je teď podle něj důležité, co v zasažené oblasti nyní potřebují?

„Hlavní jsou životy. Až přejde prvotní šok, pohár uhašen a všechny životy snad zachráněny, pak přijde na řadu materiální pomoc. Budou ji potřebovat ti, co přišli o obydlí. Ta bude velmi důležitá. Jak pro lidi, tak i pro samosprávy,“  upozornil. Osobně má s pomocí po živelní katastrofě zkušenost velmi dobrou. „Pomoc od lidí i od státu byla tehdy velká. Nemůžu si stěžovat. I po letech jim za to děkuji,“ uzavřel Michael Canov.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…