„Já se chlubil?“ Klaus udeřil na Šídla. Došlo i na Švejnara, ten prý stále nechápe

01.04.2020 17:47

Bývalý prezident Václav Klaus i toto úterý pokračoval v on-line výuce transformačních procesů devadesátých let pro studenty Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Jak sám poznamenal, jde stále o neuzavřené téma, a došlo tedy i na mnoho postřehů propojených se současným děním, jako je současná ekonomická situace navázaná na řádění koronaviru či téma restitucí. Pár vět adresoval i komentátorovi Jindřichu Šídlovi, který si vzal minulou Klausovu přednášku na paškál ve svém satirickém pořadu Šťastné pondělí.

„Já se chlubil?“ Klaus udeřil na Šídla. Došlo i na Švejnara, ten prý stále nechápe
Foto: Repro ČT24
Popisek: Václav Klaus přednáší studentům VŠE

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí
„Otázka našich devadesátých let, celé té transformační éry, je pořád ještě tématem současnosti,“ započal úterní přednášku Václav Klaus s tím, že to dokládá fakt, že téma transformace se těší zájmu nejen u studentů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, pro které je přednášená látka primárně určena, ale také u široké veřejnosti. Nežli se však dostal k pokračování ve výuce, pronesl exprezident několik slov ke kritice, jež se na něj snesla po minulé přednášce.

„Mě zaujalo, že jeden komentátor jednoho významného internetového serveru říkal, že se ‚Klaus v této přednášce chlubil‘, mě to trošku popudilo, já jsem popisoval, co u nás v devadesátých letech, které studenti, kteří se narodili o x let potom, vůbec neznají, událo. Když jsem říkal, že jsme měli nejnižší míru inflace ze všech srovnatelných zemí, nejnižší míru nezaměstnanosti, že jsme byli první přijati do Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a později i do OECD, tak to bylo potvrzení, že něco děláme správně,“ ohradil se úvodem Klaus.

Zmínil, že jsme „vydrželi každý den nedevalvovat naši korunu“. A shrnul, že „důvodů, za co se pochválit, je hodně.“ Za mimořádné především považuje udržení inflace na nízké úrovni.

Svými slovy z úvodu přednášky bývalý prezident mířil na komentátora Jindřicha Šídla. Ten ve svém satirickém pořadu Šťastné pondělí vysílaném na Televizi Seznam Klausovo video obsahující první on-line přednášku parodoval a na paškál si bral zejména Klausovo sundání roušky. Prezident úvodem přednášky zmínil, že tak činí, jelikož byl v místnosti sám. A za to si hned od Šídla vysloužil poznámku: „Václav Klaus není nikdy sám. Všichni jsme s ním a za ním.“

Poté v Šídlově pořadu došlo i na rozjezd nového kanálu České televize ČT3, který je primárně určen pro seniory. „Diváci mohou na ČT3 vzpomínat, jaké to tady bylo a jaké to možná zase bude, pokud tohle bude trvat ještě dlouho,“ pronesl Šídlo s přihlédnutím na současný nouzový stav, načež následoval prostřih z přednášky doprovozený slovy komentátora: „Ano, v nabídce (ČT3) je i Václav Klaus a jeho přednáška Já o mně.“ Doplnil, že na ČT3 můžeme vidět „všechno, na co jsme chtěli už dávno zapomenout“.

„Panu Šídlovi se nelíbilo, že nemám roušku, ale já jsem sem přišel v roušce a v této místnosti nikdo není, já si ji potom určitě zase vezmu,“ ujistil Klaus komentátora.

Celou přednášku bývalého prezidenta Václava Klause můžete zhlédnout zde:

V minulé přednášce pro studenty předmětu Klaus hovořil o rizicích a úskalích transformace. Klaus vzpomenul, že v 90. letech byl jednou z klíčových postav transformace ekonomiky a tvorby legislativního rámce. „Více než v práci jsem trávil v Parlamentu, a to byly tehdy dokonce ještě dva parlamenty, ten český a federální, a já mezi nimi jezdil z jednoho konce Prahy na druhý,“ vybavil si pozdější premiér.

Klíčové podle něj byly debaty mezi zastánci nové liberální ekonomiky a těmi, kdo nejprve chtěli nastavit dokonalý právní rámec. „Ty změny se ale děly společně, vznikaly nové zákony a ekonomika se transformovala,“ vysvětloval Klaus s dodatkem, že ani dnes, po třiceti letech, není legislativní rámec zcela dokonalý a dále se proměňuje.

„Za největší riziko jsme po pádu komunismu považovali možnost, že ta transformace neproběhne, protože jsme ji potřebovali jako sůl. Tím jsme opravdu žili a zasazovali se o to,“ uvedl dále Klaus a doplnil, že transformace nejenže proběhla, ale proběhla úspěšně. „V České republice, přestože jsme zároveň řešili rozpad Československa, jsme žádné velké chyby neudělali,“ je si jistý Klaus.

Klaus také minule hovořil o strachu z přílišného vnitřního zadlužení státu, tedy vysokého schodku rozpočtu. „To je bohužel téma, které nás znovu straší i dnes, v současné situaci,“ srovnal exprezident s plánovaným schodkem 200 miliard korun, který v týdnu ohlásila ministryně financí Alena Schillerová. Opřel se i do současných témat.

Na ty došlo i tentokrát. Václav Klaus i tentokrát hovořil o J křivce, při níž i kvůli vymanění z nerovnosti na trhu dochází při transformaci k poklesu. Pohovořil, že dodnes někteří ekonomové J křivku nepochopili včetně některých u nás. Jmenoval zejména ekonoma Jana Švejnara, ten si podle něj nedokáže uvědomit, že nelze přetransformovat trh zcela bez počátečního poklesu. „Je smutné, že to někteří lidé pořád nechtějí chápat,“ poznamenal. Pochválil, že se podařilo občanům z velké části nezlikvidovat úspory a naše měna byla poznamenaná v řádu halířů a jednotkách korun, nikoli v řádu „několika nul“ jako v dalších zemích, které transformací prošly.

Opět se v rámci fiskální politiky opřel i do obřího deficitu, který ministryně financí plánuje na letošní rok. „Diskutujme, jestli to je nezbytné, nebo není nezbytné,“ řekl. Stále je prý šance udělat leccos jiného a „škrtat“ v rozpočtových výdajích.

Tentokrát se probírala i kupónová privatizace. Klaus vzpomenul, jak k myšlence privatizovat takto vůbec došli a kolik nemalých problémů bylo třeba vyřešit. „My jsme tehdy vytiskli a každému občanu nad osmnáct let nabídli takzvané investiční kupóny. Zdůrazňuji že občanům České republiky. Za to nás ti ze světa, kteří chtěli honem skoupit naši ekonomiku, neměli moc rádi,“ dodal. Došlo i na desetitisíce podvodníků, kteří chtěli systém zneužít. Nechybělo ani jméno nechvalně proslulého Viktora Koženého.

Ke konci přednášky v rámci dotazů od studentů a sledujících Klaus litoval, že mnoho lidí následně zprivatizované podniky v nadměrném množství prodalo zahraničním vlastníkům. Zabránit tomu však nešlo. „To původním záměrem a zájmem nebylo,“ zmínil. To, že nakonec převážili často zahraniční vlastníci, je prý i „zásluhou“ Evropské unie. Nebylo možné totiž kvůli našemu chystanému vstupu do ní odepřít zahraničním zájemcům práva na vlastnictví ve prospěch našich občanů. „Proto jsme povinně vyrovnávali šance zahraničních subjektů… jestli to je dobře, já o tom až tak přesvědčen nejsem,“ uvedl.

Závěrem pak ještě došlo na dotaz ohledně i dnes živého tématu týkajícího se restitucí. I v devadesátých letech tehdy prý za bývalým premiérem chodili někteří církevní představitelé a dožadovali se narovnání křivd z dob rakouské monarchie. Mnohokrát musel odmítat též žádosti o restituce z dob prezidenta Masaryka. Nakonec tedy převážil názor, že nejlepší variantou bude stanovit možnost restituovat majetek, jenž byl zabaven až po komunistickém puči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…