„Jednání o migračním paktu jste naprosto nezvládl.“ Rakušan napaden. Zástupcem koalice

18.04.2024 19:58 | Monitoring

Sněmovní spory o migrační pakt se vlily i do sociálních sítí. Představitelé vlády jej hájí a odmítají výroky lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, který hovoří o největší zradě v naší historii a varuje, že nás tento pakt nutí uprchlíky přijímat a platit za ně. Premiér Petr Fiala (ODS) ze zrady obvinil naopak Babiše. Ministr vnitra Vít Rakušan prohlásil, že debatu o migrační pakt ovládl populismus.

„Jednání o migračním paktu jste naprosto nezvládl.“ Rakušan napaden. Zástupcem koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na ministry. Ministr vnitra Vít Rakušan přítomen byl

Poslanecká sněmovna dnes vedla debatu o migračním paktu na mimořádné schůzi, kterou vyvolalo hnutí ANO. Nový migrační pakt Evropské unie o migraci a azylu, který byl schválen europoslanci v minulém týdnu, ostře kritizují zástupci parlamentních opozičních hnutí.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně prohlásil, že nás tento migrační pakt nutí přijímat uprchlíky anebo za ně platit, a označil jej za největší zradu v novodobých dějinách České republiky. „Největší zrada v novodobých dějinách ČR, které se dopustil premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan. Vyměnili naši kulturu a náš způsob života za explozivní kriminalitu. Masová migrace je rakovina, která rozkládá evropskou společnost. Mohli bychom dopadnout jako Francie, Německo či Británie,“ hřímal Babiš na sněmovním plénu.

Premiér Petr Fiala (ODS) poté ze zrady nařkl Andreje Babiše. „Největší zrady naší země se naopak dopustil Andrej Babiš, a to ochotou obětovat naši bezpečnost – prosazováním zájmů Viktora Orbána místo zájmů ČR, zanedbáním odpovědného hospodaření a zadlužováním naší země, ignorováním energetické bezpečnosti a zachováním naší závislosti na Rusku a celkovým chaosem, který po něm zůstal,“ reagoval předseda vlády na sociální síti X.

 

 

Migrační pakt schválili minulý týden europoslanci. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) balíček hájil s tím, že umožní účinnější ochranu vnějších hranic Evropské unie a rychlejší vyhošťování. Podle jeho slov dohoda neumožňuje nařídit členské zemi, aby přijala část uprchlíků.

„Jistě že výjimka z povinné solidarity pro nás nebude platit napořád, ale jen dokud u nás budou uprchlíci z Ukrajiny. A to je správně. Neprosazujeme přece společné solidární řešení, abychom řekli, že my solidární nebudeme,“ doplnil pak Rakušan na platformě X.

 

Zopakoval, že v migračním paktu je výjimka pro státy nadměrně zatížené migrací. „Je určena například pro státy, které mají dnes na svém území veliký počet ukrajinských uprchlíků, jako jsou Česko, Polsko nebo Pobaltí,“ podotkl ministr vnitra.

„Debatu o migračním paktu ale bohužel naplno ovládl populismus,“ pokračoval Vít Rakušan na sociální síti a dodal, že strach ze slova migrace dokázal v EP spojit Piráty, lidovce i občanské demokraty do jednoho šiku s komunisty a SPD.

„Strach lidí z nelegální migrace dovedu pochopit. Strach politiků o vlastní znovuzvolení, který jim brání řešit problémy věcně, odpovědně a bez manipulací, je ale mor demokracie,“ konstatoval.

 

 

Rakušan se pustil do Andreje Babiše, který podle něj straší lidi: „Zabrali už vaši chatu Babišovi předvolební migranti? Pokud ne, tak se nenechte vyděsit ani teď, když lže o migračním paktu. Migrace je velký evropský problém, který ale potřebuje racionální řešení. Ne strašení.“

Jeho slovům kontroval v následné diskusi lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, podle kterého ministr Rakušan šíří lži: „Pane ministře, ta tam byla už předtím, než jste o čemkoliv jednal. Zkuste už začít říkat pravdu! Jednání o migračním paktu jste naprosto nezvládl. Bohužel nejen pro ČR, ale hlavně pro EU. Migrace z Afriky je ovládaná Ruskem! Možná zkuste více mluvit s tajnými službami!“ upozornil.

„Když se prosekám tím houštím nesmyslů, tak vám řeknu jednu věc, v které se prokazatelně mýlíte: výjimka, která by se vztahovala i na držitele dočasné ochrany, tedy naše ukrajinské uprchlíky, tam prostě nebyla. A teď klidně blouzněte dál,“ trval Vít Rakušan na svém.

 

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 pro kritiku migračního paktu udeřila na Andreje Babiše, že o něm říká lži. „Pojďme si tedy připomenout jeho slova, když nemohl jen kritizovat a strašit,“ odkázala na výroky Babiše z doby migrační krize v roce 2015.

 

 

Tehdy Babiš ještě jako ministr financí uváděl, že uprchlíci ze Sýrie a dalších zemí by mohli v Česku obsadit tisíce pracovních míst, o která místní nemají zájem. Babiš to řekl v Lucemburku po jednání ministrů financí zemí Evropské unie. Evropská komise v té době navrhovala, aby Česko přijalo víc než 4 000 běženců. Babiš, stejně jako vláda, povinné kvóty odmítal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že je Rakušan, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 19.04.2024 7:48:02
usvědčený lhář o tom snad dnes již nikdo nepochybuje. Alespoň nikdo ze soudných a myslících lidí. A že je Fiala nemocný člověk, který trpí diagnózou Babiš a měl by se léčit, je stále více patrné. V podstatě Fiala by již bez Babiše nedokázal žít, je pro něj jako droga, kterou musí denně užívat. Máme skutečně hvězdnou reprezentaci.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Miloš Zeman: Rakušan buď lže, nebo neví. Je otázka, co je horší

17:47 Miloš Zeman: Rakušan buď lže, nebo neví. Je otázka, co je horší

Bývalý prezident Miloš Zeman v pořadu XTV hodnotil uplynulých dvacet let v EU, o které dnes hovoří j…