„Kolik lidí vás volilo? Aha, nikdo. Tak nedávejte ultimáta!“, „Obsadit ulice okolo Úřady vlády“. U Milionu chvilek je živo

02.12.2019 22:39

Evropská komise poslala v pátek do Česka audit ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který je podle této instituce konečný. To zalarmovalo iniciativu Milion chvilek pro demokracii, která přichází s jasnou výzvou pro Babiše: „Buď se Agrofertu včetně médií definitivně zbaví, nebo ať odstoupí z funkce.“ Ohlasy veřejnosti jsou však rozporuplné, spolek podle některých není v pozici, kdy si může klást ultimáta, jiní se zase radují, že střet zájmů je splněn.

„Kolik lidí vás volilo? Aha, nikdo. Tak nedávejte ultimáta!“, „Obsadit ulice okolo Úřady vlády“. U Milionu chvilek je živo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Mluvčí Komise tak dnes popřel tvrzení Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Babiše, že zpráva je pouze průběžnou verzí, ke které může Česko zaslat připomínky. Podle EK musejí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

Obsah auditní zprávy zatím nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Komise trvá na tom, že obsah zprávy je tajný, na žádost Komise o důvěrné zacházení s dokumentem odkazuje i MMR. Premiér Andrej Babiš nyní Komisi kritizuje, že vykládá české právo. Z pohledu ČR podle něj audit konečný není.

Na finální evropský audit k Babišovu možnému střetu zájmů už reaguje i spolek Milion chvilek pro demokracii. Premiér podle něj neslouží veřejnému zájmu. Namísto toho prosazuje zájmy vlastní a jako premiér zároveň čerpá peníze evropských i českých daňových poplatníků. „Babiš by si měl vybrat. Buď politika, nebo Agrofert. Buď se Agrofertu včetně médií definitivně zbaví, nebo ať odstoupí z funkce!“ připojuje svou výzvu předsedovi vlády.

Uživatel Lukáš Závodný však spolek v následné diskusi upozornil, že jejich názor minimálně 30 procent voličů nesdílí. „Kolik lidí volilo vás? Aha, nikdo. Jakým právem tedy dáváte nějaká ultimáta, soudruzi? Místo abyste se společně se svými kamarády z demobloku snažili lidem přinést program, který zaujme a přetáhne voliče, jen brečíte a zlostí kopete do hraček,“ nebral si servítky.

Jako uliční výbor TOP 09 označil Milion chvilek Zdeněk Grunt a jako takový podle něj nemá co nařizovat. „Ulice nebude poroučet legitimní vládě,“ zdůraznil.

Podobný názor zastává i Karel Kvasnička, podle kterého Babiš nemůže ovlivňovat Agrofert, když je ve svěřenském fondu a Babiš na jejich jednání nechodí. „Vaše teorie jsou jen na základě vašich lživých tvrzení, tak je to jen sprostá pomluva. Tak to vidí veřejnost!“ shrnul na závěr svého komentáře.

Přispěvatel do diskuse vystupující jako Seky se na spolek ohradil se slovy, že zase přehání, jelikož žádné zneužití není prokázáno. Jen střet zájmů. I když rovněž souhlasí s odstoupením Babiše, upozorňuje, že na jeho odstoupení má trvat opozice a vláda. Ne pomatený dav.

Jiní dali iniciativě za pravdu. A rovnou vyzývali k obsazení ulic okolo Úřadu vlády ČR.

„Střet zajmů je splněn!“ zaradovala se komentující Ivana Zlámalová a dodala, že „justice bude splněna po vyřčení výsledku od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana“.

Opoziční politici nyní vyzývají ke zveřejnění dokumentu, sněmovní strany chtějí koordinovat další postup na společné úterní schůzce. Záležitost by podle nich měla dolní komora probrat. Ukončený audit se týká dotací ze strukturálních fondů EU. Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…