„Komunisti mi ten svátek zošklivili.“ Rakušan, Dvořák a další přejí k MDŽ

08.03.2024 11:40 | Monitoring

8. března slavíme Mezinárodní den žen, který v roce 1977 uznala celá OSN. Zatímco země jako USA, Kanada, Indie, Austrálie a téměř všechny africké země tomuto svátku nepřikládají příliš velkou váhu, země EU, ale vedle toho i Rusko nebo Vietnam, přikládají tomuto svátku velkou váhu. Je to znát i na vyjádřeních českých vládních politiků. Přidala se i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Komunisti mi ten svátek zošklivili.“ Rakušan, Dvořák a další přejí k MDŽ
Foto: Reprofoto: FCB STAN
Popisek: Vít Rakušan na besedě v Mostě

Ministr pro evropské záležitosti za STAN Martin Dvořák připomínal, že před rokem 1989 komunisté v naší zemi tento svátek zdiskreditovali. I tak je mu podle Dvořáka třeba věnovat pozornost, neboť ženy si svůj svátek zaslouží.

„Dneska je Mezinárodní den žen. Svátek, který si ženy jistě zaslouží, i když mi ho komunisti hodně zošklivili tím, jak ho pojali. V ten den se soudruzi nadšeně opili na podnikových oslavách, kde soudružkám, zcela v duchu tehdejších genderových stereotypů, rozdali praktické dárky, jako třeba sadu utěrek. A chybět nesměly ani rudé karafiáty. Milé ženy, nenechte si už nikdy ukrást oslavu svého nezastupitelného postavení ve společnosti. Ani na MDŽ, ani kdykoli jindy!“ sepsal Dvořák delší zvolání na sociální síti X.

MDŽ

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa oznámil, že nejlepším dárkem pro všechny by k MDŽ bylo nastavení rovných práv i pro něžnější polovinu lidské populace.

„Dnes si nepřipomínáme pouze úspěchy, kterých ženy dosáhly a nadále dosahují, ale také skutečnost, že boj za rovnost a ženská práva ještě zdaleka neskončil. Teď je na nás, abychom to dotáhli do konce. Pro začátek by stačilo konečně ratifikovat Istanbulskou úmluvu. Právo žen na důstojný život není žádná radikální ideologie, ale naprosto základní nutnost,“ napsal Peksa.

MDŽ

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyjádřil naději, že se jednoho dne vlastně na MDŽ zapomene, protože práva žen budou stejná jako práva mužů.

„A k čemu byl ten Mezinárodní den žen, zeptá se mě, doufám, jednou můj vnuk. Nebo třeba už syn? Protože si nebude umět představit, že jsme si rovnoprávnost žen museli připomínat extra svátkem, který si navíc někteří zredukovali na karafiát a bonboniéru. Tak samozřejmá snad rovnoprávnost jednou bude. Aby tahle budoucnost přišla co nejdřív, pro to musíme něco dělat, a to nejen dneska. Prospěje to totiž nejen ženám, ale nám všem,“ napsal Rakušan.

MDŽ

Vedle českých vládních politiků se k MDŽ vyjádřila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která u příležitosti dnešního svátku natočila video.

„Rodiče mě učili, že muži a ženy jsou různí a přitom jsou si rovni. Ale když jsem byla malá holka, ženy neměly stejná práva. Žena, která chtěla pracovat, musela požádat manžela o svolení. Až když jsem byla studentkou, získaly ženy v mé zemi (v Německu) právo podepsat vlastní smlouvy. A pak jsme musely bojovat, abychom naše rovná práva proměnily ve skutečnost,“ prohlásila Ursula von der Leyenová.

Obratem však dodala, že v roce 2024 je situace jiná. Z žen jsou slavné vědkyně. Političky, příslušnice armády, ředitelky firem, jsou fotbalistkami a za svou práci dostávají také Nobelovy ceny.

„Poprvé v historii naší unie máme čtyři ženy v čele Evropského parlamentu, Evropské komise, Evropské centrální banky a Evropské investiční banky. A v posledních pěti letech jsme v Evropě podnikli bezprecedentní opatření za práva žen. Zavedli jsme do zákona základní zásadu, že stejná práce si zaslouží stejnou odměnu, protože neexistuje jediný důvod, proč by žena měla dostávat nižší plat. Máme odblokovanou legislativu, která byla na 10 let zablokována, abychom dostali více žen do představenstev velkých evropských firem, protože existuje tolik kvalifikovaných žen, které mohou dosáhnout vrcholu. A prosadili jsme vůbec první evropský zákon, který má skoncovat s násilím na ženách, protože bez osvobození od násilí nemůže existovat rovnost. Ale cesta k úplné rovnosti stále pokračuje,“ zdůraznila předsedkyně Evropské komise s tím, že prosazení rovnoprávnosti žen vyžaduje plné nasazení každého člověka, aby se tohoto svého snu ženy jednou konečně dočkaly.

Nakonec popřála všem krásný Mezinárodní den žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mě zase ten svátek znechutily "ženy" typu Lejnová, Němcová, Pekarová, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 08.03.2024 12:04:37
Stehlíková, Černochová, Gregorová a jim podobné pomatené mužatky.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…