„Koukej, ministře...“ Bývalý muž Babiše promluvil o Faltýnkovi

09.05.2019 9:44

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se netajil tím, že se vložil do jednání o provozovateli mýta. Když se ho opozice ve Sněmovně ptala, kdo mu k tomu dal mandát, hřímal od pultíku „sám jsem si vzal ten mandát“. První ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař teď v rozhovoru pro Deník N popsal, že Faltýnek na ministerstvu dopravy rozhodoval o celé řadě věcí. „Byl faktickým ministrem. Měl svou vlastní síť konfidentů,“ prohlásil Prachař.

„Koukej, ministře...“ Bývalý muž Babiše promluvil o Faltýnkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař

Antonín Prachař nevydržel v pozici ministra dopravy ani rok. Resort řídil od ledna do listopadu 2014. Dnes říká, že v jeho vyhazovu z ministerstva měl prsty i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Je to člověk, který jde bez skrupulí tvrdě za svým – a tím je přiživení jeho ega a pocitu obrovské moci, že má dlaň, kterou může sevřít a zase otevřít, a držet tak lidi v šachu,“ začal zostra o Faltýnkovi Prachař.     

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí

„Faltýnek chtěl mít přístup k maximu informací a mít možnost ovlivňovat chod resortu. Byl to nepsaný faktický ministr dopravy a už i za mého působení se tak choval. Jeho cílem bylo mít své lidi v každé firmě spojené s dopravou, mít možnost je ovlivňovat, mít informace. A jeho spojkou mezi poslaneckým klubem a resortem byl Milan Feranec. Když jsem ho (Ferance) pak chtěl vyhodit, kopl jsem do obrovského vosího hnízda, narušil jsem celou strukturu, kterou si Faltýnek budoval,“ pokračoval Prachař.

A pravděpodobně za to zaplatil. Vyhazovem z ministerstva. „Tehdy ve 21 hodin večer za mnou přišel Faltýnek s tím, že se mnou chce řešit ministra. Já říkám, kterého, a on na to: Tebe! Ráno rezignuješ, jinak budeš odvolán, vyber si. A tak to skončilo,“ doplnil.

Faltýnek si podle bývalého ministra dopravy vybudoval v odvětví síť spolupracovníků – konfidentů, kteří mu pomáhali, protože mu něco dlužili. Právě přes ně údajně řídil resort. Předsedovi poslaneckého klubu hnutí ANO šlo prý většinou o to, aby se naplnily zájmy vyvolených osob a aby se tito lidé dozvěděli, že se tyto zájmy naplnily.    

„Když už bylo jasné, že budu ministrem, ale ještě jsem nebyl jmenován, přišel za mnou Faltýnek a řekl: ‚Koukej, budoucí ministře, Milan Feranec je zkušený právník a ekonom, rozumí tomu, ten by ti na ministerstvu mohl hodně pomoci.‘ Bylo mojí osudovou chybu, že jsem na to přistoupil. Měl jsem tehdy problém, že z lidí, kteří něco umí, tam nikdo nechtěl jít – říkali, že mě stejně brzy vyhodí, že tam dlouho nevydržím. Tak jsem byl rád, že mám někoho, s kým můžu začít,“ pokračoval v popisu situace Prachař.

Tehdejšímu ministrovi měl pomáhat i Zdeněk Klapka a Prachař z něj udělal svého poradce. Nabízel se mu prý také právník Květoslav Hlína, kterého však Prachař podle svých vlastních slov odmítl, když šel za Ferancem, aby si o tom promluvili, s překvapením zjistil, že spolu pánové čile debatují.

Babišovi prý Faltýnkovy aktivity nevadily, dokud na ně nebylo příliš vidět. Pak zasáhl. Prachař však nepochybuje o tom, že i na dalšího ministra Dopravy - na Dana Ťoka - uplatňoval Faltýnek svůj vliv. A také Ťokovi to prý zřejmě jednoho dne začalo vadit tolik, že raději odešel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…