„Měli jsme to udělat.“ Zahradil opět šťouchá do ODS

06.08.2023 21:21 | Monitoring

ODS se podle europoslance Jana Zahradila nikdy nevzpamatovala z toho, jakou chybu udělala v roce 2013. Podle jeho slov měla totiž strana nechat projít Rusnokovu vládu a nechat ji vládnout až do řádných voleb v květnu 2014. Svým tehdejším rozhodnutím ODS podle něj otevřela dveře Andreji Babišovi (ANO).

„Měli jsme to udělat.“ Zahradil opět šťouchá do ODS
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí

„Zítra tomu bude deset let, co vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru Sněmovny. S tímto časovým odstupem si dovoluji tvrdit, že tehdy udělala ODS zcela zásadní strategickou chybu, která rozhodla o našem dalším osudu v podstatě až do dnešních dnů. Měli jsme tehdy Rusnokovu vládu nechat projít (třeba odchodem při hlasování) a nechat ji vládnout až do řádných voleb v květnu 2014. Získali bychom čas, zkonsolidovali se, setřásli ze sebe nejhorší dopady aféry Nečas/Nagyová. Za těch devět měsíců by se bývalo už ukázalo, že šlo hlavně o prokurátorsko/policejní puč Ištvana a Šlachty,“ poznamenal europoslanec Jan Zahradil.

„My jsme to ale chtěli v záchvatu emocí ‚nandat‘ Zemanovi, sestřelili Rusnoka, hnali se bez rozmyslu do předem jasně prohraných předčasných voleb, a otevřeli jsme tak dveře Babišovi, kterému jsme svou zbrklostí také nedobrovolně napsali program. Všechno špatně,“ dodal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Z toho drtivého volebního výprasku 2013 už jsme se vlastně nikdy pořádně nevzpamatovali – v dalších volbách 2017 jsme popolezli jen o pár procent a v 2021 těsně uspěli jen za cenu kompromisní trojkoalice SPOLU, která nás ovšem obírá o značnou část vlastní identity, takže jako značka ODS stojíme na místě. A všechno to začalo 7. srpna 2013,“ zakončil Zahradil.

Před nedávnem Zahradil zaujal tweetem, kdy se vyjádřil k článku serveru E15.cz ohledně toho, že koalice ANO a ODS může být dobré řešení. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami. První krok = samostatná kandidátka do Evropského parlamentu,“ napsal.

Zahradil již příští rok kandidovat do Evropského parlamentu nebude. V červnu letošního roku se zároveň vzdal místa předsedy klubu europoslanců ODS a s tím spojeného místa ve vedení strany. Nahradí ho europoslankyně Veronika Vrecionová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…