„Mír neznamená být proruský.“ Babiš už se nebál

04.03.2024 15:59 | Monitoring

Expremiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem moderátora Luboše Xavera Veselého v jeho pořadu Xaver Live. Z jeho úst mimo jiné několikrát zaznělo, že nikdo normální nemůže chtít válku. „Když jsem kandidoval na prezidenta, mluvil jsem o tom, že je potřeba mluvit o míru. A mír neznamená být proruský,“ sdělil. Řeč byla i o ukrajinském obilí, důchodové reformě či o elektřině.

„Mír neznamená být proruský.“ Babiš už se nebál
Foto: Reprofoto: Xaver Live YouTube
Popisek: Expremiér Andrej Babiš hostem moderátora Luboše Xavera Veselého

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve vysílání prozradil, že 11. března vyjede na svou šňůru obytným vozem. „Pojedu asi čtyři dny a skončíme v Olomouci. Tam bude mít naše stínová vláda výjezd,“ sdělil Babiš. 

Řeč pak byla také o tom, na základě diváckého dotazu, jak Babiš zatočí s energošmejdy, pokud bude ve vládě. „My musíme zatočit hlavně... Tady mám skvělý článek, jmenuje se Timmermansovo dědictví. Napsal jej energetický expert Pavel Antonín Stehlík, jenž tvrdí, že osm procent výroby, to znamená plynové elektrárny, určuje cenu zbývajících 92 procent. A to je představa trhu à la EU. To je šílenství, že vlastně místo toho, aby jádro určovalo cenu, tak to určují plynové elektrárny. Proto je to nenormální a nenormální je i rozhodnutí EU, která vlastně zavedla kvazitrh, takže my tady máme 200 dealerů elektřiny. A já říkám proč? Elektřinu mají prodávat ti, kteří ji vyrábějí,“ dodal Babiš.

„Náš plán byl vykoupit 100 procent ČEZ, to by stálo asi 200 miliard, maximálně 250. A v momentě, když stát získá 100 procent, tak samozřejmě může rozhodovat o ceně elektřiny a celá inflace, kterou způsobila Fialova vláda, byla o inflaci z elektřiny. Tak se můžeme podívat, kolik byla inflace v prosinci 2021 a jak to potom skočilo a nic s tím neudělal. Takže už dnes si stát vzal z ČEZu 100 miliard na windfall taxu a na dividendách, takže těch 100 miliard, za to si ten ČEZ mohl koupit svoje akcie. A znovu opakuji, že státní rozpočet by to nestálo ani korunu, ta firma by si to zaplatila de facto sama,“ dodal Babiš.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50406 lidí
Další dotaz diváka směřoval k tomu, zda by Babiš zrušil elektrickou energii přes lipskou burzu. „Ale to my musíme prosadit v té Evropě. Protože ta šílená Ursula, která políbila prsten těm zeleným fanatikům a tam vymysleli ty emisní povolenky, o nichž jsem v září říkal: Zastropujeme to na 30 eurech. Ano, někdo, kdo znečišťuje životní prostředí, tak ať platí. Ale ne, že to skočilo na sto euro, a tak dále. Takže to je hlavní příčina drahé elektřiny z elektráren, které vyrábějí na bázi uhlí. Takže je potřeba, abychom my získali v Evropském parlamentu – ti rozumní, většina rozumná není – získali většinu a aby v podstatě v té komisi nebyli tihle šílenci, Timmermans nebo Ursula von der Leyen,“ dodal Babiš.

A další otázka – týkající se zemědělství. Hlavní problém zemědělců je podle Babiše levné ukrajinské obilí, které se pěstuje nebo vyrábí za úplně jiných technologických postupů nebo možností, jak je to v EU. „A navíc ukrajinská půda z 28 procent patří nadnárodním společnostem nebo oligarchům, kteří to mají zaparkované na Kypru, takže Ukrajina z toho nemá vůbec nic. To je hlavní problém. Ministr Výborný podvedl ty zemědělce, protože nechal hlasovat naši velvyslankyni pro prodloužení této dohody, která vlastně ničí zemědělce v EU i výrobce potravin,“ dodal Babiš.

O ukrajinském obilí se rozhovořil více. „Tam se používají pesticidy, které jsou zakázané, nebo údajně i tam používají geneticky modifikované plodiny, které určitě nechceme, protože podle různých expertů jsou rakovinotvorné. Občas sem přijde nějaké ukrajinské kuře se salmonelou, ono se to přebaluje někde na Slovensku. Takže já chápu podporu Ukrajiny, ale ono to vypadá jak s tím Green Dealem. Jsme jediní na planetě, kteří snižují ty emise, abychom nakonec skončili v jeskyních a zničíme si průmysl a tady vlastně ano, pomáháme, ale přece jenom tady to není úplně fér, protože zkrátka na Ukrajině to funguje jinak než v EU,“ dodal Babiš.

Řeč byla i o důchodech. „Ta důchodová reforma. Nikdy tady nebyla. Byly ty pokusy. Mimochodem víte, kdo byl předseda té komise pro důchodovou reformu za ČSSD? Za naší vlády? Paní Nerudová byla zodpovědná. Byla předsedkyně komise. Když to tam řešili s Maláčovou, tak nám nikdo nevysvětlil tu příjmovou stránku. A já říkám, že důchodci vybudovali naši zemi, platili obrovské peníze za sociální pojištění a zaslouží si zkrátka důstojný důchod. To byla naše strategie, ale my jsme samozřejmě hnutí pro všechny, nejenom pro důchodce. A je to o tom příjmu. To znamená, že když bude vláda – tahle určitě ne, protože tahle na to nemá – ale za nás to fungovalo, takže pokud se vrátíme do vlády, tak to bude znovu fungovat,“ řekl Babiš.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46091 lidí
Další otázka se týkala vyzbrojování Ukrajiny. „My jsme Ukrajině pomohli, EU. Šlo tam osmdesát miliard euro. Možná znáte příběh kampeličky, kde pan premiér nějak omylem dal milion a za pět let si to vybral a získal 236 korun. Kde prali peníze, nosili peníze v taškách,“ popsal Babiš. 

„Když jsem kandidoval na prezidenta, mluvil jsem o tom, že je potřeba mluvit o míru. A mír neznamená být proruský. A pokud pan prezident Pavel a pan Fiala sehnali munici a teď na to shání peníze po Evropě a byli velice aktivní, a když sám pan prezident Zelenskyj mluví o mírové konferenci, která má být údajně ve Švýcarsku, tak proč česká strana to nevyužila a proč tedy stále mluvíme o válce? Mluvíme o povinné vojenské službě, mluvíme o odvodech,“ rozhorlil se Babiš a poukazoval i na to, jak se tisíce Ukrajinců vyhýbají bojům.

„Normální člověk nemůže chtít válku. A teď neřeším, jak to dopadne. Ono to jednou dopadne u toho stolu. Můžeme si vzpomenout na karibskou krizi, když JFK telefonoval s Chruščovem a řekl mu: Buď si vezmeš ty rakety, nebo zkrátka je válka. A my chceme třetí světovou? Nechceme snad, ne? Tak proto já říkám, pane bože... Já neříkám jak... A když sám Zelenskyj mluví o mírové konferenci, tak proč my se tomu bráníme, proč stále mluvíme o válce, proč stále strašíme lidi, co se stane? Kdo by tam chtěl jít? Nikdo normální nechce jít,“ řekl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

válka neznamená být protiruský, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 04.03.2024 16:57:59
chtít válku je úchylnost.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…