„Nejhloupější český novinář“ Jiří Pehe si mocně ulevil: Stoka české ‚žurnalistiky‘ a národnické propagandy zvaná Parlamentní listy...

10.02.2018 8:11

Politolog Jiří Pehe se rozepsal ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz. Zareagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Tam jej totiž Zeman nazval nejhloupějším českým novinářem.

„Nejhloupější český novinář“ Jiří Pehe si mocně ulevil: Stoka české ‚žurnalistiky‘ a národnické propagandy zvaná Parlamentní listy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Prezident Zeman mi v TV Barrandov udělil titul nejhloupějšího českého novináře a nazval mne hyenou. Europoslanec za sociální demokracii a duchovní vůdce českých lepenovců Jan Keller zase míní, že jsem mužíček, který poskakuje radostí nad smrtí voličů. Se svým osobitým smyslem pro jedovatou ironii mluví o ‚Pohřebním ústavu Pravda a Láska‘,“ zahájil svůj text Pehe. 

„Ve stoce české ‚žurnalistiky‘ a národnické propagandy zvané Parlamentní listy zazněla i řada dalších ‚výživných‘ komentářů na moji adresu ve stylu ‚zaprodanec a ztroskotanec‘. Následovala vlna nenávistných mailů od čtenářů, kteří mě vybízejí, ať někam táhnu, ať s celou Kavárnou už konečně zmlknu, atd. Ještě chybějí petice pracovních kolektivů z celé naší vlasti,“ podotkl Pehe a vyjmenoval, kvůli kterým článkům se také podle jeho slov rozjely „kampaně“. 

  • Původní text ZDE

Připomněl i svá slova ohledně politické změny české společnosti, kdy dochází k její modernizaci související s demografií. V minulé prezidentské volbě totiž podle Peheho volilo Zemana o půl milionu voličů více než jeho protikandidáta, nyní to bylo jen o 150 tisíc více. „Ona část společnosti, kterou označuji s jistou mírou zevšeobecnění za ‚postkomunistický‘ tábor, a která stojí většinově za Zemanem, je složená převážně ze starších lidí. Ti postupně odcházejí, zatímco volební právo získávají mladí lidé, kteří většinově naopak politiky typu Zemana nevolí,“ zopakoval Pehe.

„Vezmeme-li postkomunistickou mentalitu coby jakýsi pozůstatek mentálních stereotypů z dob bývalého režimu jako referenční rámec, není vlastně ani překvapivé, že lidé, kteří na mne útočí kvůli údajné povýšenosti, docela volně a povýšeně překrucují to, co jsem řekl nebo napsal. V duchu kampaně z dílny Parlamentních listů, které zřejmě všichni pravidelně čtou, tak kupříkladu míní, že si ‚přeji‘ vymření Zemanových voličů, nebo že pohrdám českým národem,“ dodal politolog, jenž podle svých slov jen hovořil o demografické změně. 

„Zeman mi titul nejhloupějšího českého novináře zřejmě udělil za sérii článků k němu kritických, čehož si vážím, protože evidentně ťaly do živého. Mnohem horší by bylo slyšet, že mi chce udělit státní vyznamenání. Někteří lidé, kterých si vážím, by se mi začali nepochybně vyhýbat,“ uzavřel Pehe. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…