Nová akce EU: Sobotka nadšeně souhlasí, Maďaři a Slováci to hlasitě odmítají. Jde o zásadní věc

16.12.2015 9:38

Snaha Evropské unie prosadit, aby disponoval Brusel v oblasti zabezpečení vnějších hranic rozhodující pravomocí, se nesetkává u ostatních členských států s přílišným pochopením. Americký deník The Wall Street přináší nesouhlasné reakce maďarských, polských i dalších evropských představitelů.

 Nová akce EU: Sobotka nadšeně souhlasí, Maďaři a Slováci to hlasitě odmítají. Jde o zásadní věc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Evropská komise navrhuje, aby byla vnější hranice Evropské unie chráněna ve spolupráci příslušných národních orgánů a stávající hraniční agentury EU Frontex. Rozhodující pravomoci by však měla mít komise dohlížející na tuto novou agenturu. Například by mohla bez ohledu na názor národních států rozhodovat o tom, jestli bude nasazena pohraniční stráž, pokud se nepodaří hranici ochránit danému členskému státu EU. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v pondělí poznamenal, že jeho země vítá zpřísnění ochrany hranic, ale návrh Evropské komise dle názoru polské vlády zašel až příliš daleko.  

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Posílení Frontexu a vytvoření pohraniční stráže je jistě potřebné a vítané. Ovšem skutečnost, že by byl celý tento proces nezávislý na rozhodnutí národních států, je přinejmenším zarážející,“ cituje americký deník polského ministra zahraničí a dodává, že navrhovaný plán přesahuje požadavky Německa a Francie, které byly zveřejněny bezprostředně po teroristických útocích v Paříži. V každém případě jej ještě musí schválit vlády členských zemí a Evropský parlament. Odmítavý názor k této záležitosti vedle Polska zastává také Maďarsko. Jeho ministr zahraničí Péter Szijjártó v bezprostřední reakci uvedl, že hraniční kontroly jsou nedílnou součástí národní suverenity. „Diktát založený na faktickém převzetí hraničních kontrol Bruselem bych rozhodně nepodpořil.“

Řecký premiér Alexis Tsipras návrh Evropské komise sice přivítal, ale stejně jako maďarský a polský ministr poukázal na to, že poslední slovo by v otázce zabezpečení hranic měla mít národní pohraniční policie. „Opatrnou“ podporu vyjádřil návrhu slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. „Pokud není jeden členský stát schopen plnit své povinnosti, je nutné, aby se zodpovědnosti chopily další státy. Potřebujeme zavést společný mechanismus, protože ochrana Schengenu představuje sdílenou zodpovědnost,“ uvedl podle amerického deníku Lajčák. Zabezpečení vnějších hranic bude jedním z hlavních bodů dvoudenního summitu, jehož začátek naplánovala Evropská komise na zítřek.

Naopak český premiér Bohuslav Sobotka s návrhem Evropské komise souhlasí, což kritizuje známý sociolog a člen výkonného výboru spolku Blok proti islámu Petr Hampl. „Předseda české vlády ochotně souhlasí se zřízením nadnárodní vojenské jednotky s právem zasahovat na českém území bez souhlasu české vlády. Je možné klesnout ještě hlouběji? Má ještě smysl předstírat, že taková vláda hájí zájmy českých občanů?“ napsal Hampl na svém Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…