„Otec bude vytěsněn.“ „Zklamání.“ Hlasování o manželství: Oba tábory naštvané

29.02.2024 9:34 | Monitoring

Sněmovna včera schválila pro stejnopohlavní páry partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. Aliance pro rodinu v této souvislosti varuje, že může docházet – v případě leseb – k vytěsnění otce ze života dítěte. V případě gayů pak může docházet, tvrdí Aliance pro rodinu, k upírání matky a pořizování si dětí na zakázku. Kdo je výsledkem hlasování také zklamaný, ale naopak proto, že nedošlo k plnému narovnání práv, je ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Otec bude vytěsněn.“ „Zklamání.“ Hlasování o manželství: Oba tábory naštvané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

„Poslaneckou sněmovnou prošel pozměňovák z pera poslance Navrátila a poslankyně Válkové. Teď míří do Senátu,“ píše Aliance pro rodinu. Jako plus vnímá, že manželství zůstalo svazkem muže a ženy a že výsadní postavení manželů při adopcích byla uhájena. Jako minus pak označuje: „Upření práva dítěte na jejich maminku a tatínka. V případě leseb, vytěsnění otce ze života dítěte, v případě gayů upírání matky a pořizování si dětí na zakázku.“

„Paradoxní je, že tento návrh předložil poslanec KDU-ČSL Navrátil, který jenom pár měsíců zpátky předkládal jiný návrh, který práva dětí neporušoval. A poslankyně Válková bojující proti náhradnímu mateřství, u tohoto pozměňováku na úskalí surogátního mateřství zapomněla,“ poznamenává Aliance pro rodinu.

„Moment… jak vytěsnění otce, otec nebude mít rodičovská práva?“ zeptala se následně jedna z diskutujících.

„Nebude. Přesně na tohle dlouhodobě upozorňujeme, že dítěti jsou brána jeho práva na maminku a tatínka,“ odvětila Aliance pro rodinu.

Poslanci včera rozhodli, že stejnopohlavní páry mohou uzavírat sňatky, nesmějí se však nazývat manželstvím, ale partnerstvím, a to s omezenými právy při osvojení dětí. Někteří politici však netají zlost a zklamání. Na sociálních sítích se k tomu vyjádřil například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Nehlasoval jsem pro změnu občanského zákoníku, kterou dnes přijala Sněmovna. Ne proto, že bych nepřál stejnopohlavním párům ty dílčí benefity, které jim to přinese. Ale proto, že jsem věřil v úplné narovnání práv. Proto, že jsem pevně přesvědčený, že v roce 2024 si tito lidé v ČR zaslouží mnohem víc než jen drobky z našeho ‚rodinného stolu‘. Výsledkem hlasování jsem zklamaný. Ale už teď můžu slíbit, že snahu o zrovnoprávnění duhových rodin tím rozhodně nevzdávám,“ poznamenal.

„Tak se to povedlo! Narovnali jsme práva pro páry stejného pohlaví a nakonec to ve Sněmovně zachránilo hnutí ANO se 66 hlasy pro, když z celé pětikoalice hlasovalo pro pouze 52 poslanců. Rozhádaná pětikoalice by to potopila. Ta se dokáže sjednotit, jen když jde o Antibabiše. Takže rovná práva pro všechny a manželství zároveň zůstane svazek muže a ženy,“ napsal včera šéf hnutí ANO Andrej Babiš. A právě na něj také Rakušan zareagoval.

"Ne. Nenarovnali. Svým politikařením jste naopak zmařili šanci na úplné narovnání práv. Kdybyste místo snahy demonstrovat nejednotnost koalice upřednostnili zájem lidí z duhových rodin, zvedli byste ruku pro návrh kolegy Cogana, který skutečné narovnání práv navrhoval,“ uvedl k Babišovu tweetu Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dítě má vždy matku a otce! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 29.02.2024 10:41:49
A pokud se o své děti chtějí a řádně starají mají oba stejná práva! A žádná lesba to nezmění! Ty hrátky s umělým oplodněním a těhotenstvím na prodej by mělo být přísně trestané! Dítě je člověk a ovlivňovat jeho život, zdraví i psychiku kšeftem ještě před jeho příchodem na svět je zločin!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …