„Ožrala a zloděj zlodějská.“ Spor Babiše s Kalouskem dorazil k soudu

08.04.2019 12:52

Soudy nebudou řešit spor poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně výroků ve Sněmovně. Odvolací senát středočeského krajského soudu potvrdil, že věc spadá pod sněmovní mandátový a imunitní výbor.

„Ožrala a zloděj zlodějská.“ Spor Babiše s Kalouskem dorazil k soudu
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Vyplývá to z justiční databáze. Babiš Kalouska před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Řízení o Kalouskově žalobě na ochranu osobnosti zastavil už v lednu Okresní soud Praha-západ. Odvolání Kalouska a Babiše řešil Krajský soud v Praze koncem minulého týdne. „Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ uvádí u příslušné spisové značky databáze Infosoud. Reakce obou politiků ČTK zjišťuje.

Kalousek v lednu označil rozhodnutí za absurdní. Na soud se obrátil právě proto, že nechtěl, aby se sporem zabýval výbor. Dříve to vysvětloval tak, že nechce věc politizovat.

Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na poslancova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil tehdy předseda vlády. Kalousek následně požádal Babiše o omluvu, premiér to ale opakovaně odmítl.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny mimo jiné vede disciplinární řízení proti poslancům. Jeho jednání na rozdíl od jednání soudů jsou vždy neveřejná. Výboru v současné době předsedá Stanislav Grospič (KSČM). Z 19 členů jich osm reprezentuje hnutí ANO. TOP 09 má ve výboru jediného zástupce, a to právě Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…