„Po nás jste na řadě vy.“ Zelenskyj strašil náš Parlament Putinem. Sklidil potlesk

15.06.2022 12:05

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od únorového začátku ruské invaze ze svého zeleného křesla v Kyjevě oslovil prostřednictvím vysílání již několik světových parlamentů i jiných fór. Tuto středu došlo i na český Parlament, kde jej poslouchaly obě komory. Nečekalo se podobně výbušné vystoupení jako Zelenského apel na poslance německého Bundestagu, přesto byli mnozí zvědaví, co poslancům řekne.

„Po nás jste na řadě vy.“ Zelenskyj strašil náš Parlament Putinem. Sklidil potlesk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Sněmovna schválila pětitisícový příspěvek jako pomoc pro rodiny s příjmem do milionu

V Senátu uvedl jeho projev předseda komory Miloš Vystrčil, který uvedl, že je mu ctí zahájit společné sledování vystoupení. Češi utrpení Ukrajinců podle něj rozumějí, protože zažili rok 1938 a 1968 a proto mají sílu a motivaci být solidární.

„Jsou to skoro čtyři měsíce, co ruský agresor vstoupil bez pozvání na území Ukrajiny,“ uvedl dramaticky, načež připomněl, že český Senát trvale podporuje ukrajinský odpor svými usneseními.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15398 lidí

Vystrčil je proto hrdý na český Parlament a českou vládu, která podporuje Ukrajinu v jejím boji. Tento boj je totiž podle Vystrčila veden za celý civilizovaný svět.

Více ZDE

Přepojujeme do Poslanecké sněmovny

Štafeta přenosu letěla do Poslanecké sněmovny, kde uváděla projev Markéta Pekarová Adamová.

Ta zdůraznila, že česká Poslanecká sněmovna odsoudila barbarský akt jednomyslně a hned první den útoku.

Válka na Ukrajině je podle ní dlouho tušeným bojem mezi svobodou a diktaturou, civilizací a barbarstvím, pravdou a lží. „Dovolím se to nazvat pravým jménem: To, co Rusko provádí na Ukrajině, je státní terorismus,“ zvýšila hlas.

Každá doba má ale podle ní nejen své válečné zločince, ale i své hrdiny. A takovým je i prezident Zelenskyj. Než ale dostal slovo, od pultíku promluvil premiér Petr Fiala.

Podle něj je projev zahraničního státníka přes telemost zcela výjimečný, protože i doba je výjimečná. „I naše země je touto ruskou agresí postižena. Zejména nepřímo, ale vyžádala si už dvě oběti ruské agresivní politiky,“ dodal Fiala.

„Bude to vystoupení člověka, který bojuje. Bojuje nejen za sebe, ale i za nás,“ avizoval premiér.

Pak shrnul, že ČR udělila dočasnou ochranu téměř 360 tisícům Ukrajinců, zejména žen a dětí. Přes 64 tisíc Ukrajinců již pracuje a přispívá do našeho systému. „Je třeba si to připomínat, a je třeba čelit útokům proti této solidaritě, kterých se bohužel dopouštějí i někteří vysoce postavení politici,“ zdůraznil premiér.

Pak děkoval spoluobčanům, kteří Ukrajincům pomáhají, a hovořil o zbraních, které Ukrajina potřebuje. Unikátní iniciativou podle něj je, že občané sami pořádají sbírky na zbraně a posílají je na „ruskou, pardon ukrajinskou ambasádu“.

Pochválil Člověka v tísni a další organizace, které pomáhají.

Politicky vláda podporuje Ukrajinu také co největšími sankcemi vůči Rusku. „My velice dobře víme, že Rusko proti nám vede válku už dlouhá léta,“ ujistil. Tato válka se projevila dezinformacemi, které zpochybňovaly naši demokracii, nebo útokem ve Vrběticích. Rusko podle Fialy nepřímo může i za současnou „Putinovu inflaci“.

To vše znamená, že Ukrajina bojuje za demokracii, nezávislost a vládu práva, které jsou společné celé západní civilizaci, zatímco Rusko se jim veřejně vysmívá.

„Pokud padne Ukrajina, Rusko bude chtít jít dál,“ varoval Petr Fiala. Proto podle něj musíme s otevřeným srdcem a otevřenou myslí naslouchat prezidentu Zelenskému.

Jsme s vámi, buďte s námi

Ten se přihlásil v khaki tričku a poděkoval za možnost obrátit se k oběma komorám i všem Čechům. Poděkoval trojlístku českých politiků za „příjemná slova“ a českému národu, jak přijal ukrajinské utečence.

„Jsme s vámi, buďte s námi“. Začal slovy, která zněla z Československého rozhlasu v srpnu 1968 a stala se ústředním mottem jeho projevu. Tato slova totiž podle Zelenského dnes mají i další význam. Ukrajinci se s nimi obrací ke všem národům Evropy i demokratického světa.

„Tyranie se nehodlá zastavit pouze na území Ukrajiny. Cílem jsou všichni, kteří žijí svůj svobodný život,“ varoval. A Praha podle něj patří do prostoru, o který se Rusko dlouhodobě zajímá. „Otevřeně o tom hovoří nejen ruští propagandisté, ale i vysocí úředníci,“ připomněl.

Právě z těchto slov vychází Ukrajina, když se obrací na západní země se svými žádostmi.

„Ruské tanky musí být zastaveny a spáleny, nebo vyhnány z Ukrajiny, aby už nikdy nemohly dojet do Prahy, Brna, Ostravy, Karlových Varů, ani do jiného místa na světě,“ burcoval ukrajinské premiér. Proto poděkoval vedení českého státu za dodávky zbraní a ujistil nás, že jsme tím podpořili sami sebe a svou svobodu.

Někteří politici se podle něj bojí možnosti, že tyranie prohraje. Čeští politici ale takoví podle něj nejsou.

„Kdo chce uchvátit vše, ten se nikdy nezastaví,“ varuje Zelenskyj. A nabádá, abychom o tom přesvědčovali všechny světové politiky. „Ukrajina by měla obdržet vše k dosažení vítězství,“ vyzval.

Zachmuřeně pak dodal, že Rusko stále dostává ohromné prostředky ze Západu na svou válku. „Za sto dní si Rusko jen z energetických zdrojů vydělalo 93 miliard eur,“ spočítal.

Rusku by podle něj ale měla být vyražena především hlavní ideologická zbraň – tvrzení, že Evropa není jednotná. A tato jednota by se měla prakticky potvrdit i tím, že Ukrajina bude přijata za kandidáta EU. „Rusku je třeba ukázat, že každý, kdo sdílí evropské hodnoty, se může stát součástí evropské rodiny,“ věří.

V tom žádá ČR o aktivitu – aby se všichni lídři EU shodli, že je třeba posilovat jednotu demokratických zemí. „Drahý český národe, už za několik dní se stanete předsednickou zemí EU,“ připomněl v této souvislosti.

Půlrok českého předsednictví podle Zelenského bude dramatický. Doporučuje sedmý sankční balíček proti Rusku a také už by měly začít investice do obnovy Ukrajiny. Zelenskyj věří, že do toho bude Česko přispívat nejvíce.

Žádá Česko, aby se zapojilo do obnovy Ukrajiny. Třeba tím, aby převzalo patronát nad některou ze zničených oblastí. Tím bude ukázáno, že Evropu jako celek nelze zlomit.

A nakonec ukrajinský prezident citoval Václava Havla, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. „Tato slova v Evropě ne vždy platila. Právě v roce 2022 na Ukrajině můžeme zajistit platnost těchto slov pro budoucí generace,“ věří.

„Ať žije Česko, sláva Ukrajině,“ rozloučil se z Kyjeva.

„Sláva Ukrajině,“ souhlasila Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…