„Po škole by měl být student plně kvalifikovaným lékařem,“ míní primář Marek Zeman

15.12.2023 12:58 | Monitoring

Primář a odborný zástupce společnosti Vinohradské ambulantní zařízení Marek Zeman byl hostem pořadu Zprávy Plus na CNN Prima News. Hovořilo se zejména o novele zákona o veřejném pojištění a o tom, co by celému zdravotnictví pomohlo.

„Po škole by měl být student plně kvalifikovaným lékařem,“ míní primář Marek Zeman
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Marek Zeman na CNN Prima News

„Stávka lékařů připomněla, co nejvíce zdravotnictví chybí. A to je především nedostatek zdravotníků, kteří by zabezpečili stávající dobrou, ale pomalu umírající, kvalitní dostupnost zdravotní péče,“ uvedl Zeman s tím, že to, co ministr Vlastimil Válek navrhuje, stačit nemůže. Základní problém to prý nevyřeší. „Ministr slibovat leccos, ale k žádné dohodě to nevedlo. Premiér do toho vnesl to, že se o tom začalo mluvit,“ uvedl. K žádnému zlepšení ale nedošlo. 
 

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10896 lidí
Základním problémem je nedostatek lékařů, podle primáře Zemana je třeba především upravit systémové vzdělávání a přitažlivost oboru. Cesta k atestaci je dlouhá. „Zkvalitnit, ale zkrátit vzdělávání jak středního, tak lékařského zdravotního personálu tak, aby byl po skončení školy plně kvalifikován,“ navrhuje Marek Zeman, jak vyřešit ten hlavní problém. 
 
Ve studiu také probrali pobyty v lázních jako odměnu za prevenci, o kterých hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Týkat by se to mělo těch, kteří pravidelně chodí na prohlídky.
 
 Nemůže se pak ale stát, že v lázních budou zdraví lidé a nebude tam místo pro ty, co lázně opravdu potřebují? 
 
„Lázně nelze podceňovat, ale ani přeceňovat. Kdyby to mělo fungovat tak, že by pro každého, kdo chodí běžným způsobem k lékaři, byly lázně odměnou, tak si myslím, že to přinese jenom prodražení systému, ale hlavně lázně nebudou stačit,“ míní Zeman.
 
Lepší než lázně, by měl jako motivace fungovat bonusový program, který by směřoval k lepšímu čerpání nadstandardní péče. 
 
Bonusy ale podle primáře neřeší nadužívání zdravotní péče. 
 
„My máme jednu skupinu, která k lékařům nechodí, pokud možno vůbec a druhou skupinu, kteří chodí k lékař rádi a péči nadužívají,“ míní. Bezprostředně tom ale prý zabránit nelze.
Zdravotnictví by nejvíce pomohlo, kdyby lidé chodili na preventivní prohlídky. Přineslo by to úbytek pacientů. „Leccos by se odhalilo předem,“ uzavřel Zeman.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…