„Pokud se mi na té demonstraci něco stane…“ Jeden z demonstrantů vyrazil reportérovi dech. Týden předem

04.03.2023 22:17 | Ze sítí

Velmi silné emoce panují už týden předtím, než na Václavském náměstí v sobotu 11. března propukne demonstrace svolaná stranou Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla nazvaná „Česko proti bídě“. Stejně jako předchozí protivládní demonstrace totiž chtěl i toto shromáždění pokrývat reportér Aktuálně.cz Radek Bartoníček a opět se ptát přítomných, proč protestují, což si již dopředu vysloužilo varování. „Je to propagandista vlády, který v lepším případě bude vaše odpovědi karikovat v médiích, v horším vás rovnou udá,“ šíří demonstranti. Bartoníčkovi to „vyrazilo dech“.

„Pokud se mi na té demonstraci něco stane…“ Jeden z demonstrantů vyrazil reportérovi dech. Týden předem
Foto: FCB
Popisek: Novinář Bartoníček mezi demonstranty

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31661 lidí
Novinář a reportér Aktuálně.cz Radek Bartoníček již několikrát mapoval nálady protestujících na protivládních shromážděních a již při nedávných demonstracích vyrazil do davů lidí, kteří přišli vyjádřit nespokojenost s úřadováním Fialovy vlády, a tázal se přítomných kupříkladu, co říkají na to, že jsou považováni za lidi s povětšinou proruskými názory anebo na jejich názory ohledně vyřešení konfliktu na Ukrajině.

Přítomní lidé na zářijové demonstraci pak s novinářem například sdíleli své přesvědčení, že by na Ukrajině nastal mír, kdybychom jí neposílali zbraně. Reportérův argument, že by v tom případě Rusko napadenou zemi obsadilo a nemusela by mu stačit ani ta, nebrali v potaz. „Podporovat uprchlíky z Ukrajiny budiž, ale posílat tam zbraně, tím jen přikládáme do ohně. To je absolutní nesmysl! Válka skutečně neprobíhá mezi Ukrajinou a Ruskem. Ta válka probíhá mezi Amerikou a Ruskem,“ uvedl muž v důchodovém věku, že otázka, zda by Rusko obsadilo Ukrajinu, je v podstatě zástupným problémem.

„Jsme tu hlavně kvůli svým dětem. V první řadě musíme být Češi, abychom dětem předali naše tradice,“ pokračoval a dal najevo, že pomoc bránící se Ukrajině podle něj není náš problém.

Někteří protestující již tehdy Bartoníčkovi dávali najevo, že je jeho dotazy příliš netěší. „Jdi už s tím do prdele,“ rozmáchl se po něm jeden z demonstrantů. „My víme, co novináři umějí, nechci se s vámi bavit,“ vyprovázela pak další žena Bartoníčka z jejich prostoru kvůli jeho dotazům na její náhled na Rusko. Sama ale později zmírnila emoce a prozradila, že z Ruska obavy nemá, zatím: „Pokud se ale dál bude dít, co se děje, pokud naši vládní představitelé dál půjdou touto cestou, tak mám obavy,“ připustila.

Nemalou pozornost vzbudilo i Bartoníčkovo pokrývání soudu s pořadatelem protivládních demonstrací Ladislavem Vrabelem, jenž je obviněn ze šíření poplašné zprávy kvůli svým výroků o tom, že podle něj Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku. Česká vláda chce podle jeho tvrzení na Rusko zaútočit jadernými hlavicemi, po čemž prý má ruská strana útok opětovat a nukleární zbraně pošle na Česko.

Bartoníčkovo fotografování na místě líčení vyvolalo nemalý rozruch. „Někteří lidé na chodbě byli zajímaví, rád jsem se dozvěděl více o nich samotných i o jejich pohledu na svět. Každé setkání je obohacující, prosím, neurážejme nikoho, mluvme spolu,“ vyzýval však posléze novinář.

Přesto se však v posledních dnech objevilo od jednoho z demonstrantů nařčení, po kterém již Bartoníček nedokázal vystupovat takto smířlivě.

„Blíží se demonstrace 11. 3., a proto bych chtěl varovat před touto osobou. Představuje se jako Radek Bartoníček a bude tvrdit, že chce poznat vaše názory. Ve skutečnosti je to propagandista vlády, který v lepším případě bude vaše odpovědi karikovat v médiích, v horším vás rovnou udá,“ šířil po Twitteru tamní blogger Jiří Smetana, jehož na této sociální síti sledují téměř dva tisíce lidí.

Příspěvek, který má až přes 230 tisíc zobrazení, po chvíli doputoval až k samotnému novináři. „Pane Smetano, až teď jsem si všiml vašeho tweetu s mojí fotkou. Jste pěkný lhář. A vaše chování mi docela vyrazilo dech,“ neskrýval Bartoníček rozhořčení, přes které však dodal, že i přesto se se Smetanou rád potká, aby jej „lépe poznal“.

„Hmm, díky za reakci, pane Bartoníčku. Ačkoliv mě neznáte, nazvat mě v druhé větě lhářem tak nějak ukazuje na Vaši ‚nezávislost‘, nezaujatost a objektivitu. Neurážím Vás ani Vám nevyhrožuji, jen upozorňuji na to, co jste dělal minule, a vyzývám lidi, aby Vás ignorovali, toť vše!“ reagoval na to Smetana.

„Pro mě je nejsnadnější se na vás vykašlat, ignorovat vás, vůbec si vašich protestů nevšímat. Jsem jeden z mála, kdo se o vás zajímá, kdo zprostředkovává názory na těchto demonstracích a kdo samozřejmě dává otázky,“ odpovídá mu však reportér, že mu to „jednou dojde“.

Podle Smetany je však Bartoníček „zaujatý“ a jedna z účastnic minulé demonstrace se právě po svém vyjádření pro něj dostala do hledáčku policistů. „Já přece nijak policii nekontaktoval a vůbec nic netušil o její práci. Zajímají mě lidé různých názorů, poslouchám je, ptám se jich, publikuji jejich pohledy,“ odmítl novinář, že by za to nesl odpovědnost.

Sám se obává, že se nyní naopak dostal do hledáčku demonstrantů. „Chci vás upozornit, že pokud se mi na té demonstraci něco stane, je to vaše odpovědnost. Jsem velmi tolerantní člověk, který se snaží skoro s každým mluvit. Tím, co jste udělal, jste to přehnal. Kromě toho, že lžete,“ vypustil ještě na Smetanu své obavy.

Blogger však odpovědnost za případný útok na reportéra odmítá. „Vyzval jsem k tomu, abyste byl ignorován, na tom opravdu není nic štvavého, tak přestaňte překrucovat, jak je Vaším zvykem,“ uvedl ve své reakci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Bartoníčku, až příjdete o své teplé místečko s dobrým platem a stanete se obyč.občanem, budete mluvit jinak., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprozíravýobčan , 05.03.2023 11:28:52

|  7 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…