„Pozor, vzrůstá napětí.“ Veleba dal varování. Padlo slovo „vynutit“

31.03.2024 9:40 | Komentář

„Rád bych šéfy Agrární komory a Zemědělského svazu upozornil, že je cítit vzrůstající napětí. Živí je svým nenormálním jednáním a pojetím práce ministra sám Výborný...,“ říká exprezident Agrární komory a člen Klubu 2019 Jan Veleba. Zmiňuje prý ministrem domluvené filipínské pracovníky pro české zemědělství a v té souvislosti žasne nad slovy tamního velvyslance o Pražském Jezulátku. Ptá se také. „Je ministr zemědělství schopen pro české zemědělce a potravináře něco udělat? Nevynechal ani premiéra a agrární svazy. Jménem Klubu 2019 vyzval k diskuzi. Na závěr zmínil Přemysla Oráče.

„Pozor, vzrůstá napětí.“ Veleba dal varování. Padlo slovo „vynutit“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

Ministr Výborný se vrátil z Vietnamu a Filipín a konečně uplatnil svou odbornost vystudovaného teologa, který se řízením osudu, pardon řízením předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, ocitl na postu ministra zemědělství. Na Filipínách domluvil k nám na práci do zemědělství až 2000 pracovníků a prý to bude velká pomoc, neboť Česká republika je tam velmi dobře zapsaná. Dokonce znají Pražské Jezulátko, jak vyzdvihl Výborného cestu náš tamní velvyslanec Karel Hejč. Apropo, už to vidím, jak námezdní dělník z Filipín v našem prostředí sní o Pražském Jezulátku! To je vskutku fantasmagorie velvyslancova a počkáme si s čím na nás přijde ministr teolog. Vím, o čem mluvím, Pražské jezulátko mám doma darem od samotného tehdejšího pana kardinála Dominika Duky.

Šéfové komory a svazu? Co vyjednali, obávám se, nelze publikovat…

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41573 lidí
Jistě bude laiky ohromovat a zemědělce potřebné normální rétoriky ministra zemědělství šokovat. Rád bych šéfy Agrární komory a Zemědělského svazu, kteří se od nás, organizátorů první jízdy téměř tisícovky traktorů 19. února do Prahy jednoduše distancovali, upozornil, že je cítit vzrůstající napětí. Živí je svým nenormálním jednáním a pojetím práce ministra sám Výborný, jenž svoji nejistotu a bezradnost zakrývá arogancí, urážkami a dalšími a dalšími sliby, kterými přebíjí ty staré nesplněné. Dokonce vyletěla už první vlaštovka, článek prezidenta Agrární komory Doležala – „Sovětský svaz, tedy pardon, Ukrajina, náš bratr a vzor“. A kdeže se takto odvážil odvázat a kdy? Inu 26. března v Mladé frontě DNES, bezprostředně po mém článku zde v Parlamentních listech. Abych byl konkrétní, článek vyšel 24. března a srozumitelně popsal komedii a velkou hru mezi ministrem zemědělství s premiérem a Agrární komorou.

Ale k věci a názorovému veletoči šéfa Agrární komory. Pozor, to je jedna a tatáž osoba, která ještě před měsícem, když se šířily a doslova válcovaly zemědělské bouře zejména Západní Evropou a sousedním Polskem, dávala ostentativně najevo, že on chce jednat. Premiér Fiala s ministrem Výborným takový jemnocit náležitě oceňovali a s šéfy komory a svazu jednali. Co ale ti vyjednali, obávám se, že nelze publikovat.

Je ministr zemědělství schopen pro české zemědělce něco udělat?

Pojďme ale dál. Když už nebylo kudy kam, tak odvolal předseda Zemědělského svazu protest v Praze, který byl pod velkým tlakem členské základny, ale i rostoucí části veřejnosti, která má vztah k této zemi, naplánován na 21.3.2024. Hbitě se šlo o den dříve na manifestační, doslova rozesmáté jízdy po regionech, respektive připojení k protestním jízdám v rámci EU.

Závěrem dávám k diskusi následující body a témata a rád bych požádal o otevřenou reakci či odpověď:

  • Jsou naše agrární svazy schopny udělat samostatnou akci bez pouhého proklamativního přidávání se k zahraničním protestům?
  • Je ministr zemědělství ČR schopen pro české zemědělce a potravináře něco udělat a vnímat reálie českého zemědělství? To stejné platí i pro premiéra

Úplně na závěr mně dovolte vyslovit názor, že resort se nevyvíjí dobře a reakce ministra, premiéra a šéfů svazů sdružujících zemědělce nejsou odpovídající a je třeba o tom veřejně diskutovat. Právě k takové diskusi chci jménem Klubu 2019 vyzvat s tím, že jsme připraveni se tohoto procesu aktivně účastnit. Včera jsme vzpomněli zázrak zmrtvýchvstání Ježíše Krista a bylo by v této těžké době za rok vzpomenout a dožít se zázraku změny zemědělské politiky vlády ČR ve prospěch zachování produkčního českého zemědělství všech právních forem a velikostí. Bude to ale složité, rozeštvat jste náš stav dokázali skvěle, a tak nezbývá než se dát dohromady, spojit se všemi sympatizanty a to, co v českých zemích krále Přemysla Oráče bylo samozřejmé, si vynutit!

Jan Veleba

Exprezident Agrární komory a člen Klubu 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina a její diktatura se postupně stává pro naše chciválky vzorem. Asi zapomněli, jak nás ukrajinci jako součást SSSR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 31.03.2024 10:50:08
pomáhali v srpnu 68 okupovat a pak nás 20 let vyžírali - jako dnes jejich migrující potomci v SUV. I starosta Kyjeva vyrostl v Milovicích, tehdy sídle bratrských okupačních sovětských vojsk v naší zemi.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…