„Traktory byly mimo Prahu.“ Fiala, Výborný a Agrární komora. Jan Veleba tuší, co se stalo

24.03.2024 9:33 | Komentář

„U nás místo Prahy manifestační jízdy po regionech, v Polsku generální stávka!“ srovnává exprezident Agrární komory a člen Klubu 2019 a není nadšen z protestní akce českých zemědělců, která se místo 21. března v Praze konala o den dříve v regionech. Zmínil „kabaret“. Upozornil také na to, že stále prý nemá legitimní odpověď na požadavky, které dali zástupci zemědělců ministru Výbornému 19. února v Praze. Situaci českých zemědělců přirovnal k bajce filozofa Ezopa o fůře prasátek. „Na čele zákonné organizace musí stát někdo, kdo má vizi, pevnou ruku a za sebou tvrdou práci v terénu,“ vzkazuje pak v souvislosti s Agrární komorou.

„Traktory byly mimo Prahu.“ Fiala, Výborný a Agrární komora. Jan Veleba tuší, co se stalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor, exprezident Agrární komory a člen Klubu 2019 Jan Veleba.

Pokud se podmínky nezmění, protesty budou pokračovat dál a budou se stupňovat – tak pravil jeden z viceprezidentů Agrární komory ČR. A považte, vážený čtenáři této svobodné internetové tiskoviny, co až si začne přisazovat dalších pět viceprezidentů, to bude mazec! Abych ale vysvětlil, o čem dnes tak zhurta.

Místo Prahy manifestační jízdy po regionech, v Polsku generální stávka

Řeč je o hbitě přeložené protestní jízdě zemědělské techniky Agrární komory, Zemědělského svazu (jinak člena Agrární komory) a neloajálních členů Asociace soukromého zemědělství (ASZ), která měla zasáhnout Prahu 21.3., přeložené o den dopředu na 20.3. Ale mimo Prahu, po regionech, kde celková nahlášená čísla počtu techniky jsou ústy tiskové mluvčí Agrární komory sice ohromující, ale jarní práce volají a těžko se divit, když mnohdy dostaly přednost.

A navíc, i když ČT a další veřejnoprávní média mají jiné starosti, tak při dnešní technice nelze zastavit zprávu, že v sousedním Polsku se k zemědělcům přidaly všechny sektory. Tak tedy, u nás místo Prahy manifestační jízdy po regionech, v Polsku generální stávka! Tím nechci oslavovat zastavení života v zemi, ale poukázat na neschopnost „zodpovědných nezodpovědných“ u nás v ČR. Abych ale nekřivdil. Když se podívám na fotoreportáž z Ústeckého kraje, tak mně to spíše než protestní jízdy připomíná, nemohu si pomoct, kabaret – rozesmáté tváře, známý dlouholetý člen představenstva Agrární komory předává zástupkyni kraje kytičku z obilných klasů, všichni v té nejlepší náladě.

Komedie a velká hra mezi ministrem s premiérem a Agrární komorou

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53652 lidí
V té je ve stejný den i ministr Výborný ve Vietnamu, kde zdůrazňuje, že to není proti vládě, ale vlastně to je takový zdvižený prst zemí EU před summitem premiérů. Když si poskládám celou mozaiku informací v časovém sledu, tak musím suše konstatovat, že to je jedna velká komedie a dohodnutá hra mezi ministrem zemědělství s premiérem a Agrární komorou. Za ni vystupuje v poslední době především její viceprezident a současně předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a připadá mně, že role jsou, nemohu si pomoct, šikovně rozdělené. Jak jinak onen posun z „případných protestů“ přes distanc od organizátorů první historické jízdy zemědělské techniky Prahou 19. února, následující kopii února 7. března v Praze a potom už jenom regionální manifestační jízdy, jak jinak vnímat. Samozřejmě další jednání, další sliby a po tom všem se začnou dít věci:

· Někdejší prezident Agrární komory (AK), nyní viceprezident Václav Hlaváček, sdělí médiím, že pokud se podmínky nezmění, protesty budou i po 20. březnu pokračovat dál a budou se stupňovat

· Současný prezident AK ČR zůstává jaksi v pozadí, iniciativu směrem k médiím přebírá viceprezident a předseda Zemědělského svazu (ZS) Martin Pýcha. Ten vydává prohlášení, že čeští zemědělci jsou připraveni protestovat do konce funkčního období této vlády

· Předseda Krajské agrární komory Středočeského kraje jde dál a prohlašuje 21. března v médiích „vládě už nevěříme“.

Tolik ve velké stručnosti a co k tomu všemu říct. Především to, že pan viceprezident Václav Hlaváček dostane příležitost a už nyní může plánovat pokračování a stupňování protestů. Podmínky se totiž dle mého názoru zcela určitě nezmění. Náměstku ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi (KDU-ČSL) nestálo zato si přijet a převzít 20. března od organizátorů protestních jízd jejich požadavky!

Dodnes jsme od ministra Výborného nedostali oficiální odpověď

To od nás z prvního historického protestu, kterého se 19. února v Praze zúčastnilo 850 traktorů, si ministr Výborný přímo na ministerstvu zemědělství naše obdobné požadavky pod nátlakem úředně převzal, ale dodnes jsme od něho nedostali oficiální odpověď! Tomu se opravdu divím. I když možná si to pan ministr vysvětlil tak, že když se od nás distancovali šéfové Agrární komory, Zemědělského svazu a další drobní, tak že odpovídat není třeba. Nebudu to dnes rozvádět, nicméně mohu pana ministra ujistit, že se mýlí.

Závěrem svého článku, který navazuje na sérii předchozích, bych chtěl zdůraznit, že mým cílem není psát za každou cenu nebo někomu vnucovat své názory. Chci jen s vědomím informovaného člověka, který věnoval oboru celý svůj život, v oboru je vzdělán (zemědělský inženýr a sociolog – pozn. redakce), 34 let byl v provozu a 13 let ve vrcholných svazových a ústavních funkcích, zde předložit něco k zamyšlení, respektive k diskusi.

Bajka o prasátkách? Čeští zemědělci by mohli skončit ještě hůř

Agrární komora České republiky, coby jediný ze zákona ustavený svazový orgán, který sdružuje zemědělce všech forem a velikostí, není řízena tomu odpovídajícím způsobem, a tudíž ztrácí pozice a vliv. Přirovnal bych to k jedné z nesmrtelných bajek řeckého filozofa Ezopa, která vypráví o fůře prasátek na břehu rybníka, do které se zapřáhla labuť, štika a rak. Labuť táhla provaz dopředu a nahoru, štika dolů pod vodu a rak zpátky dozadu. Výsledek byl nasnadě – vůz s nákladem prasátek se nepohnul ani o centimetr a zůstal stát. Ezop žil 600 let před naším letopočtem a když bych jeho filozofii přenesl do dnešní doby, tak by výsledek mohl skončit ještě hůř a ta fůra českých zemědělců, v dnešní době zastupovaná Agrární komorou, by se mohla roztrhnout, rozdělit. Ony ty skupiny, svazy a politici mají velkou sílu a vliv a na čele zákonné organizace musí stát někdo, kdo má vizi, pevnou ruku a za sebou tvrdou práci v terénu. Obávám se, že v dnešní kritické době tomu tak není.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Agrární komora , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 24.03.2024 9:53:00
se chovají stejně jako odbory a zrádce Stredula,,

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…