„Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

22.04.2024 22:52 | Monitoring

„Řada církevních hodnostářů, věřících i novinářů stále hledá své dno,“ komentovala dění okolo křtu knihy Spiknutí o pokusu odejmout pravomoci bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi v době jeho nemoci novinářka Jana Bobošíková. V pořadu Aby bylo jasno se zaměřila na pokrytectví části katolické církve i reakci médií na událost pořádanou v prostorách vlastněných katolickou církví.

„Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi
Foto: Screen Aby bylo jasno
Popisek: ABJ - Titanic

„Víte, že po uvedení knihy Spiknutí o pokusu odejmout prezidentu Miloši Zemanovi pravomoci část církve kádruje, kdo si smí pronajmout její komerční prostory na Pražském hradě? Víte, že kardinál Duka, který knize požehnal, je prý mimo, provedl prasárnu a že je třeba vymést dukovskou špínu? A víte, že podle zákona o církvích nesmí církev nikomu nic zakazovat kvůli politickému názoru a nesmí rozněcovat nenávist a nesnášenlivost? Co myslíte, bude ministr kultury konat?“ uvedla video na youtubovém kanálu Aby bylo jasno novinářka Jana Bobošíková.

Jak sama avizovala, ve videu se zaměřila na nově vydanou knihu Spiknutí – Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR napsanou Lubošem Procházkou a Radimem Panenkou. Kniha pojednává o tom, co se dělo v politických, mediálních, bezpečnostních a lékařských kruzích v době nemoci bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Bobošíková upozornila, že někteří senátoři tehdy chtěli exprezidenta Zemana zbavit jeho pravomocí. „To se nestalo. Prezident se uzdravil a dokončil své funkční období,“ připomněla Bobošíková a dodala, že kniha hodnověrně dokládá veškeré přešlapy, které se během Zemanovy nemoci v různých kruzích odehrávaly.

Kardinál Dominik Duka knize požehnal. Její představení probíhalo v Beranově sále arcibiskupského paláce, přičemž sál je majetkem katolické církve. Křtu knihy byla přítomna například i herečka Jiřina Bohdalová, Felix Slováček, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) i bývalý premiér Jiří Paroubek.

„Řada církevních hodnostářů, věřících i novinářů stále hledá své dno,“ komentovala dění okolo křtu knihy Bobošíková.

Ve videu ukázala titulek podle jejích slov „provládního plátku“ Forum24, který křest nazval „plesem příšer“.

„Co ale překvapí, je obrovská nenávist rozdmýchaná mezi katolíky navzájem a katolíky směrem k veřejnosti. Málokdy se stane, aby křesťané překonali nenávistnost provládního plátku, ale tentokrát se jim to úspěšně podařilo,“ řekla Bobošíková s tím, že nejvíc to od katolíků schytal právě kardinál Duka.

Podle některých katolíků se kardinálovi „bizár na půdě arcibiskupství“ neměl dovolit.

Podle kněze a teologa Tomáše Petráčka je pak Dominik Duka „zoufale mimo“.

I další jsou toho názoru, že se setkání nemělo konat v prostorách arcibiskupství.

„Taková ryzí křesťanská láska a tolerance, že?“ dodala k tomu ironicky Bobošíková.

Někteří katolíci se vyslovovali i proti účasti komunistky Kateřiny Konečné. Bobošíková poukázala na jejich pokrytectví vzhledem k jejich mlčení, když prezident Petr Pavel vstoupil do katedrály sv. Víta i přes to, že byl „nomenklaturním kádrem předlistopadové KSČ“.

Bobošíková v závěru videa citovala ze zákona o církvi, ve kterém stojí, že církev nemůže vyvíjet svou činnost, pokud popírá nebo omezuje osobní nebo politická práva fyzických osob pro jejich pohlaví, rasu, původ nebo právě politické smýšlení. „A zákon rovněž říká, že vyvíjet činnost nemůže taková církev, která rozněcuje nenávist a nesnášenlivost,“ doplnila novinářka.

V závěru nadnesla otázku, zda si Ministerstvo kultury vedené Martinem Baxou (ODS) všimne toho, jaká „nenávist, nesnášenlivost a omezování politického smýšlení“ v souvislosti se křtem knihy Spiknutí se v části katolické církve projevila. „Obávám se, že ne. Že naopak bude tleskat,“ řekla Bobošíková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirouš , 23.04.2024 10:04:25
Co můžeme čekat od skřeta Vystrčila,jen prasárnu !!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…