Proč se průzkumy míjí s realitou? Každý pátý volič se rozhoduje až za plentou

16.12.2012 17:58

Před první přímou volbou prezidenta se stále častěji objevují předvolební průzkumy, které naznačují, jak si jednotliví kandidáti stojí z pohledu voličské přízně. Stále častěji jsme ale svědky toho, že tyto předvolební odhady stojí absolutně mimo konečnou volební realitu. Čím to je? Nad touto otázkou se zamýšlí server iDnes.cz.

 Proč se průzkumy míjí  s realitou? Každý pátý volič se rozhoduje až za plentou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Klasickým příkladem z poslední doby, kdy se předvolební průzkum výrazně minuly s realitou, představují odhady výsledků krajských voleb od agentury ppm factum, které využíval Český rozhlas. Tyto průzkumy nadhodnocovaly pozici pravicových stran a marginalizovaly regionální hnutí.

K volbám chce jít každý třetí

"Volební modely jsou přibližným odhadem výsledku prvního kola volby, pokud by se konalo v době dotazování - nemají ambici predikovat vývoj mezi dobou dotazování a volbami," vysvětluje sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Sociolog Jan Herzmann k tomu uvádí, že jen třetina Čechů bývá pevně rozhodnuta jít k volbám. Každý pátý volič se pak rozhoduje prakticky až u volební urny, komu svůj hlas dá. Konkrétně u přímé volby prezidenta tak stále není jasné, zda volba proběhne v termínu, neboť neúspěšní kandidáti se mohou obrátit na Ústavní soud,. Tato okolnost relativizuje v podstatě všechny průzkumy.

"Prvním momentem závěrečné fáze kampaně možná bude novoroční projev prezidenta Václava Klause," soudí Jan Herzmann. "Volební účast mohou ovlivnit velké mrazy nebo naopak déšť tvořící ledovku. Pokud jde o doznívání nějakých vánočních nebo novoročních nálad, to považuji za málo podstatné, konkrétní zkušenosti s volbami v lednu ale nemáme," vysvětluje.

A co se ted z hlediska agentur dá označit za úspěch? Podle Herzmanna je takovým úspěchem již správné určení dvou kandidátů, kteří svedou souboj ve druhém kole.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…