„Rasista. Masový vrah.“ Tak už i na Edvarda Beneše došlo

03.09.2020 15:58

Neznámí vandalové posprejovali podstavec sochy prezidenta Edvarda Beneše na Loretánském náměstí v Praze. „Rasista. Masový vrah,“ tvrdí o československém státníkovi nápis rudé barvy. Policie informovala, že po pachateli, který se vandalismem dopustil trestného činu, pátrá. S tím, že byl druhý československý prezident „masovým vrahem“, někteří souhlasí. „Beneš jednal se stejnou krutostí a nezájmem jako před ním nacisté,“ padlo v komentářích pod příspěvkem policie s odkazem na poválečný odsun Němců.

„Rasista. Masový vrah.“ Tak už i na Edvarda Beneše došlo
Foto: Repro Twitter @PolicieCZ
Popisek: Vandalismus na pomníku prezidenta E. Beneše

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí
Událost značně připomíná červnové posprejování sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí v Praze 3. „Byl rasista. Black Lives Matter“ napsali vandalové na podstavec.

Autorky nápisu později svůj čin vysvětlovali pro server a2larm.cz. „Posprejovaly jsme sochu Winstona Churchilla na Žižkově. Neučinily jsme tak z dlouhé chvíle nebo nutkání ničit majetek, nekritické uctívání vysokého britského státníka nám leží v žaludku už dlouhou dobu, momentálním načasováním jsme chtěly odkázat k událostem posledních dní, poukázat na jejich celosvětovou provázanost a vyjádřit solidaritu probíhajícím bojům za rovnoprávnost,“ vysvětlily autorky, co je k poničení Churchillovy sochy vedlo.

V českém prostředí je podle nich zvykem se tvářit, že se nás zahraniční události netýkají. „Rasismus ve všech svých nejrůznějších formách je zásadním problémem společnosti. Není ostudou přiznat si, že máme problém, a pokusit se ho řešit, ostudné je zavírat před ním oči,“ píší dále ve svém prohlášení.

Zmiňují například český přístup k Romům nebo uprchlíkům, který je toho živoucím důkazem. „Rasismus je způsob myšlení, který je v nás hluboce zakořeněn. Reprodukuje se v rámci institucí, vzdělávání, kultury a také skrze způsob vyprávění historie,“ podotýkají s tím, že není jejich zájmem historii přepisovat, ale konečně ji číst včetně pasáží, které jsou nepříjemné.

Posprejování sochy Edvarda Beneše na Loretánském náměstí vypadá dosti totožně, byť se tentokrát neobjevuje přímý odkaz směřující na hnutí Black Lives Matter.

„Policisté řeší případ posprejování podstavce sochy E. Beneše na Loretánském náměstí. Po pachateli trestného činu poškození cizí věci pátráme,“ informovala policie na svém twitterovém účtu.

Někteří diskutující pod příspěvkem policistů s nápisem na soše souhlasí. „S tím rasismem nevím, ale vzhledem k událostem, které se děly při odsunu Němců, by ta druhá část nápisu mohla sedět,“ vyjevil jeden z lidí v diskuzi.

„To, co se dělo při odsunu Němců, bylo v kontextu doby a okolností očekávatelné a ničím nevybočující z celoevropského standardu. Když se kácí les, létají třísky,“ oponoval jiný komentující.

V odpovědi se mu na to dostalo přirovnání Beneše k nacistům. „Máte naprostou pravdu, Beneš jednal se stejnou krutostí a nezájmem jako před ním nacisté. Prostě v kontextu doby,“ padlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…