„Redefinice znásilnění? Jen pokrytectví!“ Senátorka Kovářová si ťuká na čelo

11.04.2024 22:55 | Monitoring

Poslanecká sněmovna ve středu schválila změnu definice znásilnění. Senátorka Daniela Kovářová, opakovaně upozorňovala, že redefinici znásilnění založenou na tezi „ne znamená ne“ Česko nepotřebuje, uvádí, že jde pouze o „hru se slovíčky a pokrytectví“. Naopak připomíná nutnost věnovat se prevenci, potřebujeme posílit efektivitu a účinek trestů a zlepšit pomoc obětem, zdůraznila na sociální síti X.

„Redefinice znásilnění? Jen pokrytectví!“ Senátorka Kovářová si ťuká na čelo
Foto: archiv D. Kovářová
Popisek: Senátorka Daniela Kovářová

Poslanecká sněmovna ve středu schválila návrh Ministerstva spravedlnosti, kterým dochází k redefinici trestného činu znásilnění. Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. 

Nesouhlas lze projevit nejen slovně, ale také gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Počítá se i s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu – kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu handicapu.

Návrh má přispět ke zvýšení ochrany obětí sexuálních trestných činů, zejména pokud jde o dětské oběti, a k zefektivnění boje proti sexuálnímu násilí.

Senátorka Kovářová na sociální síti X upozornila, že redefinice znásilnění nebyla potřeba a nic neřeší. „Redefinice znásilnění? Jen pokrytectví! Potřebujeme lepší definici krádeže, abychom postihovali zloděje? Potřebujeme lepší definici loupeže, abychom trestali lupiče? Potřebujeme lepší definici vraždy, podvodu, prodeje drog?

Všechny tyto zločiny jsou páchány, co lidstvo existuje, a vždy byly postihovány. Mnohé z nich se nepodaří odhalit, mnohé se nepodaří prokázat. Ale se všemi skutky si zkušení trestní soudci umějí poradit bez ohledu na to, jaký trestní zákoník a jaká formulace zrovna platí.

 

 

 U některých případů můžeme pochybovat, zda byl trest přiměřený. Nikdy ale nezáleželo na tom, jaké si pro tyto zločiny vymyslíme definice,“ uvedla senátorka.

A dodala, čemu je skutečně v této oblasti nutno věnovat pozornost: „Potřebujeme prevenci, potřebujeme dokonalejší odhalování a prokazování, potřebujeme posílit efektivitu a účinek trestů a zlepšit pomoc obětem.“

„Hraní si se slovíčky a cvičení krasoduchů jsou tím posledním, co nám v boji se zločinem skutečně pomůže. Tuhle pokryteckou hru s vámi hrát nebudu,“ zakončila senátorka Daniela Kovářová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…