Německo: 7800 eur pokuta za básničku o ministrovi za Zelené

16.05.2024 12:32

Na kolik přijde nazvat německého ministra hospodářství Habecka (Zelení) idiotem? Server nejčtenějšího deníku Bild už zná odpověď. Nevychází to lacino.

Německo: 7800 eur pokuta za básničku o ministrovi za Zelené
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Exsoudce Werner Heinrich byl ve svých 79 letech odsouzen za to, že ministra hospodářství Roberta Habecka nazval „idiotem“. Sousloví úplný idiot zaznělo v příspěvku bývalého soudce hned čtyřikrát. Konkrétně šlo o báseň, kterou Werner Heinrich sdílel na sociálních sítích. Habeck byl v tomto textu nejen nazván „úplným idiotem“, ale dokonce i „psím hovínkem“.  

Na proud urážek směřovaných na ministra Habecka upozornil server nejčtenějšího listu Bild.

„Od té doby, co jsou Zelení ve vládě, všechno jde do hajzlu,“ naznačoval bývalý soudce a má za to, že má právo svobodně vyjádřit svůj názor. Dal najevo, že se mu nelíbí omezování svobody slova, k čemuž ze soudcova pohledu taktéž sahají Zelení.

Ale státní zástupce Tobias Freudenberger dal najevo, že to vidí jinak. „Hranice zlovolného pohrdání tady byla překročena,“ konstatoval.

Soud se s výrokem státního zástupce ztotožnil, exsoudce odsoudil a uložil mu pokutu 7800 eur, v přepočtu asi 195 tisíc korun.

„V boji politických názorů vám není dovoleno říkat vše,“ zdůraznila soudkyně Selina Domhanová. Šlo vám jen o vytvoření emocionální nálady s urážkami a sprostými výrazy proti ministrovi.“

Rozsudek vzal v úvahu i druhý příspěvek na facebooku, ve kterém byli cizinci ztotožňováni s „chátrou“, se „spodinou“. Někdejší soudce však autorství tohoto druhého příspěvku popřel. A proti rozsudku se hodlá odvolat.

V posledních týdnech dochází v Německu nejen k urážkám, ale také k různým fyzickým útokům na politiky. V současnosti probíhá debata o tom, jak lze zastavit násilí vůči politikům.

Jedním z politiků napadených v Německu v poslední době byl i sociální demokrat Matthias Ecke. Ten se po útoku zotavil a teď se znovu objevil na veřejnosti. „Nenechám se umlčet,“ zdůraznil v bojovném duchu. Server magazínu Der Spiegel upozornil, že na něm jsou stopy po útoku stále patrné.

Sociální demokrat byl napaden při vylepování předvolebních plakátů v Drážďanech zhruba před týdnem. Ale po útoku zůstal stát na nohou, nespadl na zem. Napadli ho mladíci ve věku 17 a 18 let. Utrpěl zlomeniny v obličeji a musel podstoupit operaci.

Je toho názoru, že za útok může rostoucí napětí ve společnosti, z čehož viní i politiky opoziční Alternativy pro Německo (AfD), ale i jiné subjekty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Za 35 Kč pohoda. Žádný Maggi.“ Takhle jedí komunisti v centru Prahy. Odhaleno na kameru

19:20 „Za 35 Kč pohoda. Žádný Maggi.“ Takhle jedí komunisti v centru Prahy. Odhaleno na kameru

Youtuber Starej fotr se vydal do ulice Politických vězňů v Praze, kde podle jeho slov sídlí klub KSČ…