„Řekl jsem Tomiovi, že chci vidět účet, on na to povídá, že jsem se zbláznil.“ MF Dnes opět o financování Úsvitu

08.06.2015 7:14

Rozpadající se parlamentní hnutí Úsvit přímé demokracie podle MF Dnes vyvádělo peníze od státu přes firmy na účty soukromých osob. Kapsu si prý „namastili“ členové Úsvitu, ale i bývalý vládce Věcí veřejných Vít Bárta. Účty hnutí tak dnes údajně zejí prázdnotou.

„Řekl jsem Tomiovi, že chci vidět účet, on na to povídá, že jsem se zbláznil.“ MF Dnes opět o financování Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Úsvit už od státu za volební výsledky podle MF Dnes dostal více než polovinu z celkové částky 122 milionů korun. Přesto hnutí nemá peníze na provoz a musí si půjčovat. Proč? Podle MF Dnes za tím stojí vyvádění peněz do soukromých firem Celsianus, ATM a dalších.

Část peněz od daňových poplatníků se navíc podle zjištění MF Dnes vracelo zpátky ke členům Úsvitu, a to tak, aby nešlo zkontrolovat, na co je použili. Kupříkladu firma ATM, jíž Úsvit zaplatil oficiálně za mediální analýzy téměř dva miliony korun a která oficiálně sídlí v rozpadlé chatce, posílala „plat“ Jaroslavu Večerníčkovi Novákovi, jednomu ze sedmi zbývajících členů strany a Okamurovu asistentovi. „Mně platil Úsvit prostřednictvím ATM, to všichni vědí. Někdy jsem vyfakturoval 30 tisíc, někdy i 67 tisíc,“ přiznává Novák.

Podle Nováka se převody peněz z Úsvitu do ATM rovněž používaly k vnitrostranickému boji mezi „Okamurovci“ a „pučisty“, za kterými údajně stojí bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta. I jeho lidé podle MF Dnes odčerpávali peníze z Úsvitu – skrze firmu Celsianus. Ta již od Úsvitu údajně vyinkasovala za právnické služby skoro 30 milionů korun.

„Tady to všechno bylo takové schované do agentur a nikdo vás nepustil k účetnictví. Když jsem jednou Tomiovi řekl, že chci vidět účet, on na to povídá, že jsem se zbláznil,“ okomentoval pro MF Dnes stranické toky peněz současný lídr hnutí Marek Černoch. Tomio Okamura, který po květnovém stranickém „puči“ hnutí opustil, přes svého asistenta vzkázal, že se k Úsvitu už vracet nechce.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…