„Rozdupané bábovičky. Jak se máme ksakru posouvat.“ Komentátor ve varu

22.07.2023 10:55 | Monitoring

„Je to jednoduché. Pan Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje, aby naši důchodci dostali méně peněz a aby pracovali déle,“ prohlásil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). A má pravdu, potvrzuje komentátor Lidových novin Petr Kamberský, že vláda s žádnou důchodovou reformou nepřišla a nepřijde. Zároveň ale dodává, že bez těchto menších změn by se začal důchodový systém do sedmi let řítit do tak šíleného deficitu, že by mohl zemi stáhnout do bankrotu.

„Rozdupané bábovičky. Jak se máme ksakru posouvat.“ Komentátor ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kamberský

„Ano, pětikoalice skutečně žádnou reformu penzí nepředstavila. Jen hodlá šoupat s různými parametry stávajícího systému, aby za třicet let nepřišel úplný krach. Ano, budeme pracovat déle. Ano, budeme brát penzi kratší dobu. Ano, budeme ji dostávat nižší, než bychom inkasovali podle současných pravidel. To je všechno smutná pravda.

Ale teď dodejme ono B: bez těchto změn by se kolem roku 2030 začal důchodový systém řítit do šíleného deficitu a kolem roku 2050 by mohl stáhnout celou zemi k bankrotu. A připomeňme ono C: důchodovou reformu tu kdysi prosadil Petr Nečas a byl to mimo jiné Andrej Babiš, který ji pod tlakem ČSSD a spolu s dnes opět vládnoucí KDU pomohl zaříznout,“ píše Kamberský.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
„Jen za prvních šest měsíců letošního roku je důchodový účet v deficitu 40 miliard korun. A jelikož dluh roste plynule tempem osmi miliard za měsíc, jelikož penzijní účet žádné zázračné peníze z EU ani z ČEZ nezachrání, tak můžeme už teď říci, že na konci roku bude manko zhruba osmdesát miliard,“ dodává komentátor Lidových novin.

„Ano, tak bídně je to u nás nastaveno, že i když máme plnou zaměstnanost, i když jsou u klávesnic a CNC strojů ty nejpočetnější generace, tak přesto za rok vyplatíme penzistům o osmdesát miliard více, než kolik vybereme na odvodech. A opozice navrhuje nedělat nic?“ hrozí se. A dodává, že se mu z české politiky dělá čím dál více zle: „Zejména když dnešní opozice hodlá zopakovat ty nejhorší praktiky stran, které jsou dnes ve vládě,“ podotýká.

„Je to věc, která nemá moc v politických dějinách obdoby. Zavedenou praxí většiny racionálních demokracií je fakt, že opozice sice ohnivě kritizuje všechny nepopulární kroky vlády, ale když se pak dostane k moci, potichu je nechá být,“ píše Kamberský. Že se už těší na roční deficit důchodového účtu ne 80 miliard, ale třeba 100 miliard. „A jak začne jakákoli budoucí vláda složitě dumat, jak se z toho maléru vybabrat. Jak se má ksakru tahle země někam posouvat, když jediným cílem každé vlády je rozdupat všechny bábovičky vlády předchozí?“ uzavírá Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč se pořád motají kolem důchodového systému, když každý laik ví, jak by zcela snadno ušetřil požadované miliardy?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselamil , 22.07.2023 13:32:15
Politické neziskovky, výzkumy např. demokracie pro ženy v Barmě - Fiala, člověk v tísni - školení, co si máme myslet, nová ministerstva a instituce pro kámoše, podpora války, nekontrolovatelný nákup zbraní, zrušení danění (EEF), vývoz dividend, plnění pokynů ČEZu a dalších gigantů ohledně cen, a další a další miliardy....

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…