Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

30.04.2024 14:40

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně přijdou i ti, kteří dechovku nemusí. Hlavními hvězdami budou jednak kapela Olympic, ale také známá polsko-česká zpěvačka Ewa Farna. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, pozvání těcho umělců vyjde dohromady na skoro 1,1 milionu korun, smlouvy s nimi tvoří více než dvě třetiny honoráře pro všechny umělce a jednu pětinu rozpočtu festivalu celkem. Pro Olympic to je 471 900 Kč, nemluvě o specifických požadavcích. Starosta Michael Kašpar (STAN) pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že podstatná část rozpočtu festivalu pochází od sponzorů a také z dotací.

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města
Foto: Web kapely Olympic
Popisek: Kapela Olympic

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, na festivalu Kmochův Kolín bude vystupovat zpěvačka Ewa Farna a to za částku 617 584 Kč. Z toho 510 400 je pro zpěvačku a její spolupracovníky, 107 184 Kč tvoří daň z přidané hodnoty. Pokud jde o umělce, není to zdaleka jediné slavné jméno.

Jak uvádí program, v pátek 7. 6. od deseti hodin večer zahraje hostům festivalu známá kapela Olympic. Stejně jako o den později Ewa Farna bude kapela hrát hodinu.

Dle rejstříku smluv je kapela Olympic o něco levnější než česko-polská umělkyně, stojí celkem 390 000 Kč plus DPH, v konečném součtu tedy 471 900 Kč. Smlouva je velice detailní v tom, co kromě peněz bude město Kolín hudebníkům zajišťovat. Že má zajistit zastřešené pódium a pronájem a vybavení prostor potřebných pro realizaci koncertu asi nikoho nepřekvapí. Že má umělcům zajistit dvě vybavené, čisté a uzamykatelné šatny také ne.

Ale ve smlouvě je uvedeno i co je náležitým vybavením šatny. Jednak že tato šatna musí být v přízemí. „Min. teplota 21 °C, teplá voda, mýdlo, ručníky, zrcadlo, věšáky s ramínky na kostýmy. Čisté WC v bezprostřední blízkosti šaten, které bude mít k užívání pouze skupina Olympic, na WC mýdlo a toaletní papír. Do šatny připravit catering dle přílohy č. 1. Na pódiu pro skupinu připravit 4 ručníky a 8x0,5 I – neperlivou (velké láhve se při vystoupení berou špatně do ruky),“ nakazuje smlouva. Město má dále zajistit dva mikrobusy a jeden osobní vůz a také vstup do zákulisí.

Zajímavá je také zmínka o nahrávání. „Pořadatel se konečně zavazuje na svůj náklad: Řádně připravit a zabezpečit koncert po stránce společenské, technické, hygienické a bezpečnostní. Zajistit, aby na koncertě nebyly pořizovány obrazově-zvukové záznamy uměleckých výkonů nebo prováděny jejich rozhlasové či televizní přenosy,“ uvádí se ve smlouvě.

Z informací, které ParlamentnímListům.cz poskytl starosta Kolína Michael Kašpar, (STAN) vyplývá, že tuto smlouvu bude hradit městský rozpočet, neboť město je pořadatelem festivalu. Pokud jde o cenu dalších nákladů vystupování skupiny Olympic, město podle všeho počítá pouze s náklady na ubytování ve dvou jednolůžkových pokojích.

Celkový rozpočet festivalu je podle pořadatele 5 500 000 Kč, z toho 27 % půjde na honoráře umělců, tedy přibližně 1 485 000 Kč. Většina padne na pozvání Ewy Farné a skupiny Olympic, které podle smluv dohromady vyúčtují necelých 1 090 000 Kč.

Zeptali jsme se ale i na důvod, proč na festivalu bude vystupovat zrovna kapela Olympic. Že je kapela známá a populární, není sporu, nicméně jak se na stránkách uvádí, Kmochův Kolín je festivalem dechové hudby. Samotná smlouva přitom definuje i složení kapely a nástrojů: „Petr Janda, kytara – zpěv, Milan Broum, basová kytara – zpěv, Martin Vajgl – bicí a jejich stálý host na klávesové nástroje – Pavel Březina.“ Dechové nástroje zmíněny nejsou.

„Stěžejní je samozřejmě dechová hudba, ale snažíme se doplnit program i o jiné hudební žánry, a tím přilákat na festival co nejširší spektrum divácké veřejnosti tak, jak to děláme již mnoho let a tak, jak se model osvědčil,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz starosta Michael Kašpar. Tzv. mimožánroví umělci skutečně na festivalu vystupují již delší dobu. Minulý rok to byla kapela Čechomor a zpěvák Richard Müller, v roce 2022 pak Tata Bojs a Helena Vondráčková.

Starosta také neopomenul připomenout, že od sponzorů Kolín obdrží více než milion korun, jedná se o firmy z Kolína, ale i mimo Kolín. „Dalších cca 700 tisíc korun získáme dotačně, tedy tyto prostředky na umělecká vystoupení jsou finance, které město a vedení města získalo svým aktivním přístupem od firem podporující tento festival,“ sdělil ParlamentnímListům.cz starosta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zajímavé., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 30.04.2024 15:20:58
V tomhle státě tečou prachy na všechny strany... Když si uvědomím, že si půjčujeme ročně stovky miliard i na tohle, tak si říkám, že jsme úplná nemehla. Kdo může s klidným svědomím velebit systém, který je úplně špatný? Jsem antisystémový, protože takhle hospodaří akorát bankrotáři a defraudanti.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…