Srandisti a klauni ze Západu. Stejně vládne velký kapitál. Novinářka jasně k nátlaku na Rusko

20.03.2014 10:42

Postoj západního světa k Rusku získal podle komentáře Terezy Spencerové na webu Literárky.cz nádech frašky. Rusko si na Krymu udělalo, co chtělo, a reakcí je trest v podobě seznamu několika desítek činitelů, kterým byla zatržena víza a zmražena případná západní konta.

 Srandisti a klauni ze Západu. Stejně vládne velký kapitál. Novinářka jasně k nátlaku na Rusko
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí

Lidé ze seznamu se přitom svému „trestu“ otevřeně vysmívají. Putinův poradce Vladislav Surkov označil zařazení na listinu za „velkou poctu“ a vzkázal, že na Americe jej zajímá pouze několik spisovatelů, jejichž knihy si beztak může koupit i v Moskvě. Vicepremiér Rogozin rovnou vzkázal, že seznam sestavovali „nějací srandisti“.

Jakékoliv jiné donucovací prostředky jsou přitom v nedohlednu. „Nevěřím, že drtivá většina zemí bude pro zesílení sankcí,“ uvedl lucemburský ministr zahraničí. V době vypjatých slov si podle Spencerové jen málokdo zachovává chladnou hlavu. Jednou z čestných výjimek je prý britský konzervativní poslanec Edward Leight, který vyzval k ukončení mocenských her a připuštění, že Západ není schopen urvat Ukrajinu od Ruska.

Celý článek ZDE

Je prý pravdou, že někteří evropští politici, podle Spencerové „jestřábi“, by velmi rádi přitlačili na silnější sankce. „Unijní pravidla ale požadují konsensus, a tak propadají frustraci," cituje ze zprávy agentury Reuters.

ZDE ParlamentníListy.cz objektivně a vyváženě přinášejí názory k situaci na Ukrajině

Důvodem bezzubých sankcí, do kterých se nepodařilo prosadit ani to minimum účinných opatření, o kterých se uvažovalo, je podle Spencerové fakt, že nejzásadnějšími odpůrci postihu Ruska jsou velké globální firmy.

Někoho, kdo Rusko vnímá jako baštu světového komunismu, to prý možná překvapí, ale úplně jinak se prý na věc díváme, když  si uvědomíme, že například americký ropný gigant ExxonMobil je pevně svázán s ruským petrochemickým koncernem Rosněft. Jeho šéf v roce 2012 Vladimíru Putinovi řekl: „Nic neposiluje vztahy mezi zeměmi více, než podnikatelské projekty.“ Obdobná spojenectví razí například firmy Shell a Gazprom, ConocoPhillips nebo u nás dobře známý Lukoil.

„Náš svět neoliberálního kapitalismu je řízen někým jiným, než jsou zvolení politici,“ konstatuje Spencerová. Pak se nemůžeme divit, že mezinárodní právo je jen cárem papíru a jeho vehementní obhájci nejsou víc než klauni.

Proto by prý bylo na čase současnou frašku kolem sankcionování Ruska ukončit. „Třeba prostým 'ty pán, já pán'," myslí si Spencerová. Západ by měl přestat vykřikovat, že Putin je diktátor, a raději si začít lízat vlastní rány.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…