Taková propaganda. Británie žije sporem o to, zda vystoupit z EU

26.05.2016 6:28

Britský ministerský předseda David Cameron a jeho ministr financí George Osborne varovali občany ostrovního království, že by jejich země mohla upadnout do hluboké recese, kdyby se přece jen rozhodli pro vystoupení z EU. O práci by poté mohlo přijít až 800 tisíc lidí. Někdejší londýnský starosta Boris Johnson, vášnivý zastánce odchodu Británie z EU, však okamžitě přešel do protiútoku. Obvinil vládu z neodpovědného šíření propagandy.

 Taková propaganda. Británie žije sporem o to, zda vystoupit z EU
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Server britského deníku The Telegraph přinesl vyjádření někdejšího starosty Londýna Borise Johnsona, kterému se ani trochu nelíbilo, co to vláda Davida Camerona vydala za zprávu. „Takovouhle propagandu jsme tu neviděli od roku 1992,“ rozčílil se bývalý starosta Londýna.

Kabinet Davida Camerona varoval, že v případě odchodu země z EU poklesne HDP ostrovního království o šest procent, ceny nemovitostí klesnou o 18 procent a hodnota libry poklesne o 15 procent. Člen parlamentu za konzervativce, stoupenec odchodu Velké Británie z EU Bernard Jenkin, obvinil vlastního premiéra, že podsouvá voličům, co si mají myslet. Cynicky tak prý vlastně přispívá k oslabování důvěry občanů k politické reprezentaci. Cameron by podle Jenkina měl nechat jen a pouze na voličích, jak se rozhodnou.

Celý text najdete zde.

Tajemník ministerstva obchodu Sajid Javid podle konzervativního deníku The Telegraph odmítl, že by byl vnitřním stoupencem odchodu Británie z EU, jak se někdy říká. Nelze však vyloučit, že otočil právě pod tlakem vlády. Javid však odmítá i toto tvrzení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…