Brexit: Další těžká rána pro Camerona. Začíná se mu to celé hroutit pod rukama

23.05.2016 8:31

Do britského referenda o vystoupení z Evropské unie zbývá přesně měsíc a premiér David Cameron musí spolknout další hořkou pilulku. Veřejně se od jeho snahy udržet zemi za každou cenu v EU odvrátil jeho blízký přítel a volební stratég Steve Hilton.

Brexit: Další těžká rána pro Camerona. Začíná se mu to celé hroutit pod rukama
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Nesoulad mezi Cameronem a mnoha ministry vlády i řadovými členy konzervativní strany panující kolem otázky budoucnosti země v Evropské unii je patrný celou řadu měsíců. Vše začalo, když se na konci února do čela kampaně za vystoupení Velké Británie z EU postavil jeho někdejší blízký politický spojenec a starosta Londýna Boris Johnson. Cameronovi navíc vše oznámil pouze prostřednictvím textové zprávy jen několik minut před tím, než o tom na tiskové konferenci informoval veřejnost.

Johnson nyní usiluje nejenom o hlasy voličů pro brexit, ale také o funkci šéfa strany a předsedy vlády. Pokud 23. června řeknou voliči „ano“ vystoupení země z EU, patrně Camerona vystřídá v obou funkcích. Sotva se však Cameron dokázal vzpamatovat z jednoho nečekaného obratu v postojích svého blízkého spolupracovníka, přišel možná ještě tvrdší úder. Volební stratég Steve Hilton byl totiž považován za věrného Cameronova souputníka a hlavního strůjce jeho politických úspěchů.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Hilton ve svém včerejším prohlášení jasně uvedl, že by Velká Británie měla z jeho pohledu rozhodně vystoupit z Evropské unie. „Velká Británie si nemůže nadále vládnout, pokud nezískáme zpátky svou suverenitu od samozvaných elit v Bruselu. Rozhodně také odmítám tvrzení Mezinárodního měnového fondu a Centrální banky podporované premiérem Cameronem, podle kterého nám členství v EU zajistí větší bezpečnost,“ uvedl Hilton, který podle Daily Mail v minulosti přesvědčil Camerona, aby kandidoval na šéfa strany.

Hilton také ostře kritizoval vyjednávání premiéra s Bruselem, které mělo Velké Británii zajistit lepší podmínky v oblasti přistěhovalecké politiky i dalších tématech, a přesvědčit tak voliče, aby hlasovali pro EU. „Cameronovy požadavky byly splněny pouze z malé části,“ uvedl Hilton a varoval před odvetou ze strany Evropské unie i v případě, že nakonec voliči v referendu brexit odmítnou. „Je zřejmé, že následně z Bruselu přijdou další příkazy a regulace.“

Někdejší Cameronův přítel připouští, že vystoupit z EU s sebou přináší značné riziko. Přesto se podle jeho názoru tento krok nakonec Velké Británii vyplatí. „Jsem přesvědčen, že z ideového hlediska by to bylo nejlepší rozhodnutí za posledních několik dekád. Musíme si vzít moc zpátky z rukou arogantních nevypočítatelných bruselských elit a vrátit ji britským občanům. Za stávajících okolností je pro každou britskou vládu velmi obtížné vládnout naší zemi. Chapadla Bruselu dosahují do všech oblastí politiky,“ cituje Daily Mail Hiltona.

Premiér Cameron v rámci kampaně za setrvání Velké Británie v EU sice nezažívá zrovna nejlepší časy, ale to neznamená, že by snad bylo o výsledku referenda rozhodnuto. Průzkumy veřejného mínění v posledních týdnech ukazují, že přibližně pětina voličů ještě není rozhodnuta. Rozhodnutých voličů je přitom v obou táborech přibližně stejně a rozdíly mezi nimi jsou v jednotlivých průzkumech nepatrné. Na druhou stranu sázkové kanceláře mají poměrně jasno. Podle jedné z největších, William Hill, existuje nyní více než osmdesátiprocentní šance, že voliči brexit odmítnou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…