„Ten stíhal Parkanovou.“ Zásah policie v armádě: Kalousek má info

19.09.2023 13:46 | Monitoring

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje na Generálním štábu Armády České republiky a na dalších místech v souvislosti s podezřelou armádní zakázkou. Akce podle vyšetřovatelů souvisí s kauzou Dozimetr, konkrétně by se mělo jednat o podezření z ovlivňování veřejných zakázek Ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Exposlanec Miroslav Kalousek ale v této souvislosti připomíná, že současný šéf NCOZ Jiří Mazánek před lety rozjel trestní stíhání ministryně obrany Vlasty Parkanové, kterou ale soud nakonec shledal nevinnou. „Jak mám teď důvěřovat, že se řeší zločin a ne právní bezvědomí plk. JUDr. Mazánka?“ ptá se Kalousek.

„Ten stíhal Parkanovou.“ Zásah policie v armádě: Kalousek má info
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu od rána zasahují na Generálním štábu Armády ČR kvůli podezřelým armádním zakázkám. Stíháno by mělo být zatím devět lidí.

„Můžeme potvrdit, že v některých objektech Armády ČR provádí Policie ČR úkony související s trestním řízením. Resort Ministerstva obrany, včetně AČR, poskytuje PČR maximální součinnost,“ uvedla pro iROZHLAS.cz mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

„Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Více informací nebudeme poskytovat,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34152 lidí

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisejí s veřejnými zakázkami Ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ informoval státní zástupce Adam Borgula.

Zásah na generálním štábu by měl podle dostupných informací souviset s kauzou Dozimetr, při které vyšly najevo podrobnosti také o zmanipulovaných armádních zakázkách. Mezi obviněnými by měl být například podnikatel Jindřich Špringl, který je už stíhán v kauze Dozimetr, kde se měl podílet na podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru. Při aktuálním zásahu na generálním štábu by mohlo jít o nespecifikovanou zakázku za 10 milionů korun, kterou Špringl získal v roce 2018.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek je ale k podobným zátahům opatrný a upozorňuje, že v případě Vlasty Parkanové se také žádná podezření nepotvrdila. „Ředitelem NCOZ je člověk, který si vymyslel stíhání ministryně obrany Parkanové za něco, co trestným činem nebylo, ani nemohlo být a ještě to podložil zmanipulovaným znaleckým posudkem. Jak mám teď důvěřovat, že se řeší zločin a ne právní bezvědomí plk. JUDr. Mazánka?“ ptá se Kalousek na síti X (dříve Twitter).

 

 

Naráží tím na fakt, že jedním z klíčových vyšetřovatelů tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli údajně předražené zakázce letounů CASA byl Jiří Mazánek z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Mazánek je aktuálně ředitelem NCOZ, které zasahuje na generálním štábu.

„Právní bezvědomí je skvělý termín. Mimochodem jde o věci z roku 2018 a jedná se o 10 mega, klauni,“ přidal se s komentářem publicista a člen ODS Ondřej Šimíček.

 

 

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová se loni po 10 letech dočkala osvobozujícího rozsudku v kauze letounů CASA. Od Ministerstva spravedlnosti dostala omluvu a 1,6 milionu korun odškodného. Parkanová ale požadovala až 9 milionů korun, což soud později zamítl. V této věci se jí zastal právě i Miroslav Kalousek.

„Devět milionů zní jako velká částka. Je ale směšná v porovnání s tvrdě poničeným životem bezúhonné dámy a úspěšné političky. Skuteční viníci této nestoudné likvidace, Mazánek, Kořán, Bradáčová, přitom pokračují ve svých kariérách dál a dál si je platíme,“ napsal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skutečný viník u Parkanové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKadel , 19.09.2023 14:28:35
bych se nedivil, kdyby to byl Kradlousek, který ji do toho nacpal a ta hloupá dáma na to skočila. A Kradlousek místo aby chodil kanálama, má neustále tu drzost komentovat politické dění a dávat knížecí rady. Chucpe !!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…