„To jim pošlete: Dcera miluje ženu, nemůžu na její svatbu.“ Manželství pro všechny. Zataženi novináři? Rozkryto

27.02.2024 15:50

Manželství pro sexuální menšiny je tématem, které budí značné emoce. A díky tomu přitahuje pozornost po všech stranách. Novináři se snaží představit, kdo stojí za oběma názory. Způsob, jakým je o obou stranách referováno, ovšem občas budí otázky o nestrannosti žurnalistů. Jeden příklad za všechny je tu.

„To jim pošlete: Dcera miluje ženu, nemůžu na její svatbu.“ Manželství pro všechny. Zataženi novináři? Rozkryto
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Z diskuse Jak založit pride tradici ve vašem městě

 

Seznam Zprávy v obsáhlých textech představily obhájce manželství pro všechny s jejich kampaní, která atakuje zákonodárce přes billboardy v místě jejich bydliště. Druhý text se pak věnoval zastáncům opačného názoru, kteří podle novinářů vedou „skrytou kampaň“.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50393 lidí
„Skrytá kampaň asi znamená to, že se naši podporovatelé osobně schází se zákonodárci ve svých volebních obvodech a Aliance pro rodinu nevydírá zákonodárce skrze billboardy v blízkosti jejich kanceláří, jak to dělala neférová iniciativa Jsme fér lobující za sebrání práv dětem na otce a matku redefinicí manželství,“. poznamenává pro ParlamentníListy.cz Jan Gregor z Aliance pro rodinu.

Podle novinářů kampaň spočívá v tom, že zastánci tradiční rodiny „oslovují poslance ve svém okolí, nebo jim píšou dopisy podle předepsaného vzoru“.

Pokud jde o dopisy psané podle mustru, tak tím se proslavila spíše druhá strana, usilující o „manželství pro všechny“. Organizace Jsme fér na svých webovkách nabízela kromě adres poslanců i vzory dopisů, které jim lidé mají posílat.

„Vážená paní poslankyně. Navzdory oslovení se na vás teď obracím jako matka na matku. Mám tři děti, dva syny a jednu dceru. Synové se narodili první, ale já jsem vždycky toužila po dceři a vnímala jsem jako velký dar, když se deset let po synech narodila. Synové jsou už dávno ženatí, mají vlastní rodiny a já jsem hrdou babičkou dvou krásných vnoučků. Teď bych ráda vdala i dceru, to ale nejde, protože miluje ženu. Sama jistě víte, jaké to je se svými dětmi sdílet jejich velké okamžiky. První kroky, první slova, první den ve školce, ve škole, taneční, první lásky, dospívání, osamostatnění a teď nám zbývá krok největší a tím je svatba. Avšak na svatbu své milované dcery nemůžu jít. A proč přesně? Jenom proto, že chce svůj život svěřit ženě? Vychovala jsem tři děti a zažila mnohé a tak vím, že to, co vás provede nejlépe životními strastmi, je dobrý partner po boku. A vůbec nezáleží na tom, zda je to muž nebo žena, ale zda je to někdo, o koho se lze opřít. Vy máte možnost to změnit. A tak vás prosím, podpořte změnu zákona o manželství a umožněte mi tak vytvořit svatbu i dceři. Ať se vám daří, Libuše,“ zněl jeden z prefabrikovaných příběhů, které se na webu neziskovky mohly přímo spárovat s adresou poslance.

V jiném dopisu pro zákonodárce vystupuje paní Monika, které šla nejlepší kamarádka za družičku a ji teď nesmírně trápí, že jí to nemůže oplatit.

Maily odesílané zastánci tradiční rodiny, které měly ParlamentníListy.cz možnost vidět, proti tomu upozorňovaly, že argumenty zastánců manželství pro všechny jsou často manipulativní a apelovali na poslance, aby se snažili při svém rozhodování vycházet z pravdivých a ověřených informací.

„Skrytost“ ale podle novinářů má spočívat v tom, že za dopisy stojí někdo jiný, než kdo je posílá. Seznam Zprávy se snažily vytvořit linku mezi iniciativou Dopis77, která poslance oslovovala, a Aliancí pro rodinu, která je označována jako „ultrakonzervativní“ a liberálové organizují petice za její vyloučení z veřejné debaty.

„Dal jsem dohromady lidi po republice, buď své známé, nebo ty, co se mi přihlásili. A rozhodli jsme se ve svém volném čase udělat něco pro naši zemi, čemu věříme. Domluvili jsme se, že zkusíme v regionech oslovit některé poslance. Ale ti novináři z toho udělali, že jsme nějakou tváří Aliance pro rodinu, což je nesmysl,“ říká pro ParlamentníListy.cz truhlář Miroslav Novák.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32534 lidí
„Spolek je názorově, přes osobní známosti i přes odkazy na webových stránkách propojený s Aliancí pro rodinu a dalšími podobnými spolky,“ píší na Seznam Zprávách. A jako důkaz uvádějí nespecifikované „osobní vazby“ nebo to, že obě organizace na svých webech navzájem odkazují. Tomu se ale pan Novák musí jen smát.

S Aliancí pro rodinu rozhodně není v každodenním styku, ani navzájem nic nekoordinují. S lidmi z Aliance se prý poznal, až když přišel na podzim minulého roku se svou petiční iniciativou.

„O Alianci pro rodinu všude píší, co jsem tak viděl, že je ,ultrakonzervativní'. Konzervativní už je jim asi málo, tak ultrakonzervativní. A tuto nálepku chtějí rozšířit i na nás, aby se s námi nemuseli bavit,“ obává se.

Sám má zkušenost, že zastánci manželství pro všechny obvykle výrazně nadhodnocují rozsah své podpory. Zaznamenal prý několik případů, kdy bylo deklarováno, že za manželstvím pro všechny stojí celá skupina či organizace, ve skutečnosti se ale jednalo o podporu některých lidí, o které další členové ani nevěděli.

Jde přitom o tak prestižní organizace, jako je Odborná společnost praktických dětských lékařů.

Ve středu má v Poslanecké sněmovně být předána výzva lékařů a psychologů. Téměř 400 lékařů, psychologů, terapeutů a zdravotníků se postavilo za manželství muže a ženy.

„Vnímáme manželství jako svazek muže a ženy pro jeho přirozenou dispozici vytvořit vlastní rodinu. Role muže a ženy v manželském svazku je důležitá pro zdravý vývoj dítěte,“ stojí v prohlášení.

„Odvěká zkušenost lidstva stejně jako klinické a výzkumné zkušenosti lékařů a vývojových a klinických psychologů ukazují, že nejlepší podmínky pro zdravý vývoj dětí až do dospělosti při srovnání různých typů rodin skýtají rodiny založené na dlouhodobém pozitivním vztahu matky a otce dítěte, které tu má možnost identifikovat se s rodičem téhož rodu a zároveň zakoušet vzájemné vztahy mezi rodiči,“ dodává k tomu dětský psycholog Jaroslav Šturma.

Debata o manželství pro všechny byla skutečně plná emocí. Po pátečním hlasování by však podle pana Nováka bylo vhodné, aby se vášně zchladily, ať to mezi poslanci dopadne jakkoliv.

Proto se rozhodl oslovit organizaci Jsme fér s návrhem na vydání společného prohlášení. „Probíhá tu debata, to je normální. Ale myslím, že bychom měli společně vyzvat naše stoupence, aby se k lidem druhého názoru chovali slušně,“ říká živnostník. Sám prý má v tomto směru několik negativních zkušeností a nechce, aby je jen kvůli svému postoji zažíval kdokoliv další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 27.02.2024 17:43:22
Ta její dcera může uzavřít registrovaný svazek a pozvat hosty jako na svatbu. Níc jí v tom nebrání. Ty řeči jsou jen vydírání společnosti která je založena na principu manželského svazku který zaručuje rozvoj státu.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…