Sobečtí katolíci. „Já jsem křesťan a chci to.“ Jednání ve Sněmovně rozjelo myslitele

07.02.2024 19:30 | Monitoring

V Poslanecké sněmovně ve středu probíhalo druhé kolo projednávání návrhu zákona o sňatku stejnopohlavních párů. Proti se dlouhodobě staví zejména KDU-ČSL, protože manželství stejnopohlavních párů údajně poškozuje tradiční rodinu a odporuje katolické víře. Komentátor Alexandr Mitrofanov to považuje od křesťanů za sobectví, protože katolickou víru si člověk volí, zatímco sexuální orientaci ne. „Neházet do jednoho pytle,“ reagoval pirát Mikuláš Ferjenčík, který je vyznávající křesťan.

Sobečtí katolíci. „Já jsem křesťan a chci to.“ Jednání ve Sněmovně rozjelo myslitele
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

Ve středu probíhala ve Sněmovně druhá debata o manželství pro všechny, poslanci přednesli řadu pozměňovacích návrhů, o kterých se bude nadále jednat před finálním schvalováním. Většina pozměňovacích návrhů se týkala pojmenování manželství, kdy poslanci navrhují, aby došlo k přejmenování svazku dvou osob stejného pohlaví z manželství na partnerství.

Podle návrhu Josefa Cogana (STAN), Ondřeje Koláře (TOP 09), Jakuba Michálka (Piráti), Taťány Malé a Heleny Válkové (obě ANO) by měly osoby v partnerství stejná práva a povinností, jako mají manželé. „Na přijetí takzvaného manželství pro všechny není patrně dosaženo dostatečného konsenzu,“ konstatoval Cogan podle informací České televize.

Mnozí poslanci totiž chtějí v právech vymezit možnosti osvojení a postavení dětí v manželství, navrhuje úprava Karla Haase (ODS), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Zuzany Ožanové (ANO). Stejným směrem se ubírá pozměňovací návrh poslanců SPD Jana Síly a Jaroslava Dvořáka. „Homosexuál si může požádat o dítě jako samožadatel nebo samožadatelka,“ uvedl s tím, že SPD je pro narovnání práv a povinností, ale vymezuje se proti osvojování a výchově dětí v homosexuálních rodinách.

Stejně tak podle návrhu Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO) by přisvojování dítěte bylo možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů.

Právě fakt, že z vládních stran se proti manželství pro všechny se všemi právy a povinnosti staví zejména KDU-ČSL, přijde sobecký Alexandru Mitrofanovi. „Volně přemýšlím. S homosexuální orientací se člověk rodí. S katolickou vírou se člověk nerodí. Katolíci ale pokládají za normální, že oni mohou uzavřít manželství, kdežto homosexuálové nesmějí. Namouduši, mít mobil na jejich boha, řekl bych mu, že vychoval sobce,“ komentoval Mitrofanov na síti X.

Bývalý poslanec a pirátský kandidát do eurovoleb Mikuláš Ferjenčík ale upozorňuje, že i křesťané podporují manželství pro všechny. „Manželství pro všechny podporuje i část křesťanů. Třeba já. Prosím neházet do jednoho pytle. Konec hlášení,“ reagoval Ferjenčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …