„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

16.04.2024 21:40 | Monitoring

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se k tomu i exministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová, podle které se takové věci nestávají. Ale teď, když totéž předvedl premiér Petr Fiala (ODS), je podle ekonoma ticho po pěšině. A to i když byl premiér tak nerozumný, jak se domnívá Šik, a o návštěvě v centrále CIA sám informoval na sociálních sítích.

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti
Foto: Repro X
Popisek: Premiér Petr Fiala v centrále CIA v Langley

Během své cesty po Spojených státech navštívil český předseda vlády Petr Fiala (ODS) také centrálu na zahraničí orientované americké tajné služby CIA. Vyrovnal se tak Andreji Babišovi (ANO), který coby premiér navštívil sídlo CIA na jaře 2019.

Ekonom Pavel Šik na sociální síti Facebook připomínal, že Babišova návštěva v CIA vyvolala rozruch.

„V politice jsou všechno signály a vzkazy. Jedná se o podprahové volby míst, odkud politik mluví, kam jde, s kým se setká. Dokážeme si představit, že na návštěvu Česka přiletí hlava nějakého jiného státu a první místo, které navštíví, ještě než se potká s prezidentem nebo s premiérem, je BIS? To, že to není zcela normální, se ukázalo už za Babiše. Dodejme, že Babiš se o tom ani nikde nezmiňoval a v jeho programu to nebylo vyznačeno. Když ten navštívil v roce 2019 jako první český premiér CIA, analyzovala to mnohá média a ptala se, co tam asi mohl dělat. Nebudete tomu věřit, ale i Aktuálně nebo Respekt a další. Respekt se tehdy dokonce v článku ptal, proč tam byl Koudelka a co asi musel v USA tak naléhavého řešit?“ připomínal.

Vzpomněl si i na vyjádření Madeleine Albrightové, někdejší ministryně zahraničí Spojených států, podle které se to takto obvykle nestává, aby premiér jel do sídla tajné služby. Doslova řekla, že „tohle není normální“.

„Nyní tam Fiala šel se všemi třemi šéfy českých zpravodajských služeb a věrným Pojarem ještě před setkáním s Bidenem hned po příletu a já nenašel jediné médium, které by nastolilo otázku, co to jako mělo vlastně znamenat a že to není zcela standardní,“ doplnil Šik.

Premiér Petr Fiala v USA

Ekonom je toho názoru, že šéfové tajných služeb se mohou scházet, jak jim je libo, ale veřejnost by o tom vědět nemusela. Tak to vidí Šik. Nad premiérem Fialou proto kroutí hlavou a vůbec nechápe, proč se předseda vlády chlubil takovou návštěvou na sociálních sítích.

Na závěr své glosy přidal satirickou fotografii.

Ekonom Pavel Šik promlouvá

Ekonom Pavel Šik promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nutela , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 16.04.2024 22:14:09
se jen předvádí ale doma už ho máme plný zuby,, Věřím že amici dobře ví že doma nemá podporu že lže jak promluví, že je křivej stejně jako Bidet na plenách,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…