„To si nezasloužil.“ Klaus k zesnulému Jaroslavu Baštovi

08.04.2024 13:55 | Reportáž

„Je potřeba změnit podstatu, změnit systém,“ pravil bývalý prezident Václav Klaus při představení své studie Dílčí reformy jsou málo – řešením je systémová změna, která má vést k ozdravení jak české ekonomiky, tak českých veřejných financí. Je dle něho třeba nedělat dílčí opatření, ale změnit systém způsobem, který se bude podobat změně z centrálně plánované ekonomiky na tržní ekonomiku. Ale vyjádřil se také k úmrtí Jaroslava Bašty. „Myslím, že byl velmi nespravedlivě atakován v posledních dnech za to, že nedochází do Poslanecké sněmovny. To já myslím, že si nezasloužil, a to je asi všechno, co bych k tomu řekl.“

„To si nezasloužil.“ Klaus k zesnulému Jaroslavu Baštovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus představil svou studii, v níž analyzuje příčiny špatně fungujícího ekonomického systému České republiky a její hospodářské politiky

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17524 lidí
Klaus na úvod řekl, že těch, kdo k české ekonomice vystupují kriticky, je relativně málo, a proto se vláda snaží tvářit, že tyto hlasy neslyší. Což ho motivovalo k sepsání této publikace. Klaus také řekl, že v Česku se kritizují povrchové věci a jednotlivosti. „Zcela absentuje pohled na systém, zcela absentuje pohled na věci zásadní,“ prohlásil. Zmínil, že pokračuje zelenání ekonomiky, její byrokratizace a pletení se státu do ekonomiky.

Objasnil, že kniha není o ekonomických datech. Že ta sice „vykukují“, ale podle Klause chybí jejich interpretace a hledání souvislostí. Současný stav ekonomiky ČR nazval chronickou stagnací a vypůjčil si Havlův citát, že „naše země nevzkvétá“. Což demonstroval například na tom, že ČR stále nedosáhla úrovně HDP před covidem, jako jediná země z EU.

Co s tím? Podle Klause rozhodně nestačí dílčí změny, ani změna hospodářské politiky, tzv. výměna jednoho Síkely za jiného Síkelu. „Je potřeba změnit podstatu, změnit systém,“ prohlásil a přirovnal nutné změny k těm, které zaváděl v 90. letech. Míra potlačení trhu prý dosáhla nové kvality, proto je nutné mluvit o změně systému. Dodal, že vláda změnu nechce, má většinu 108 poslanců, takže nemá důvod ke změně. Témata jako digitalizace či znalostní ekonomika považuje bývalý prezident za zástupná a úhybná. Kritizoval také návrhy Národní ekonomické rady vlády.

Potřeba je dle Klause myšlenkový zvrat, změna ve vztazích mezi státem a jednotlivcem, ale také mezi sátem a firmami, ve zkratce mezi státem a trhem. Podotkl, že takového programu se musí chopit nějaká politická strana, že to nemůže prosadit „nějaká neziskovka“. Konstatoval také, že ač má spousta těchto negativních jevů svůj původ zvenčí, tak není možné se jen vymlouvat na Evropskou unii, protože řadu věcí si zavádíme sami. Dodal ovšem, že za tuto „nezbytnou změnu“ nás v EU chválit nebudou. A že je třeba vládu strkat a tlačit k těmto změnám, že je třeba je žádat.

Myšlenky obsažené v knize popisoval také ředitel IVK, Jiří Weigl. Řekl, že si myslel, že některé otázky už byly zodpovězeny. Že technokratické iluze, jak budeme žít z digitalizace, rozvíjet vědecko-technickou revoluci, masivně investovat do základního výzkumu, aby nás pak živily naše vynálezy, že tato představa z pozdního komunismu už byla vyřešena. Ale není tomu tak, tyto ideje se vrátily „zabalené do zeleného papíru“ nebo do jiných pozlátek pro nepozorné a naivní posluchače. Také dodal, že souhlasí s Klausovou kritikou NERVu, protože ve dvou takových radách byl.

Klaus také varoval, že změna nebude mít okamžité výsledky a okamžitá řešení. Tedy že se nedají zavést jeden, dva nebo tři body, aby „bylo lépe“. Poznamenal, že v knize navrhl body, které nebudou vyžadovat sametovou revoluci, ale vyžadují odvážné řešení od politické reprezentace této země. A tím by otevřely cestu pro další kroky.

Vyslovil se proti přenášení odpovědnosti na „podivné instituce“, jako je například NERV. „Ta vláda má tisíce zaměstnanců. A ty zaměstnance je třeba zaměstnat. Je třeba je donutit, aby něco dělali, ne aby si najímali draze placené odborníky,“ vyslovil se.

Na dotaz z novinářského publika pak vysvětlil, že to, co nastínil, nemůže prosadit ani demonstrace na Václavském náměstí, ani „chytrá“ neziskovka, že se jedná o výsostně politické téma. Nechce prý sahat do svědomí politických stran, zda jsou toho schopny, ale obává se, že tomu tak není.

Zmíněna byla i smrt Jaroslava Bašty. Klaus o něm řekl, že byl nezapomenutelným prvkem politické scény. „Byl svůj, byl originální, držel si svůj tón, svá témata atd. Myslím, že byl velmi nespravedlivě atakován v posledních dnech za to, že nedochází do Poslanecké sněmovny. To já myslím, že si nezasloužil, a to je asi všechno, co bych k tomu řekl.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselapra , 08.04.2024 15:11:10
Jmenovitě. Kdo si stěžoval, že Bašta nechodí do práce? Snad ne někdo z pěti koalice, kteří tam někdy nemají ani deset poslanců a jejichž ministři i premiér, ignorují interpelace?

|  16 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…