„Tys byl svině.“ Topolánek kouřil trávu. A s Pavlem Bémem si řekli pravdu

31.01.2019 8:25

Mirek Topolánek, bývalý premiér za ODS, se nyní vrhl na dráhu moderátora v Topol Show. Jako prvního hosta si přivedl taktéž bývalého vrcholového politika ODS, exprimátora Pavla Béma, dnes horolezce a psychiatra. Bém hodnotil své působení v politice a své zkušenosti. Jako exprimátor se vyjádřil i k současnému vedení Prahy, a nebylo to zrovna pochvalně. Pod vedením trojkoalice – Spojené síly pro Prahu, Piráti a Praha sobě – se prý bude „ad hoc rozhodovat v zásadě o pitomostech“.

„Tys byl svině.“ Topolánek kouřil trávu. A s Pavlem Bémem si řekli pravdu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Topolánek ke svému hostu uvedl, že spolu soupeřili, a dokonce na sebe trochu žárlili. Dodal, že i jejich nepřátelé s odstupem času na jejich vlády vzpomínají jako na ty lepší než ty, co přišly po nich. Pavel Bém je vášnivý a velmi úspěšný horolezec a Mirek Topolánek se ho zeptal, co si z horolezectví přinesl do politiky. Bém řekl, že je to zodpovědnost a příprava. V tomto ohledu pochválil Topolánka, že se, na rozdíl od jiných premiérů, naučil dobře anglicky. Jako další vlastnost zmínil přísnost. Bývalý primátor zmínil, že se o něm říkalo, že je neúprosný a tvrdý. „To je trochu svině,“ doplnil to Topolánek. „Asi jo, dnešní svět je děsně pohodlnej a do politiky choděj lidi, co to chtějí mít lážo plážo,“ připustil Bém a dodal, že aby se něco dokázalo, tak je nutné být na své lidi tvrdý.

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí
Moderátor pak přešel na vztah Béma a Klause, kde podle Topolánka vznikla na konci devadesátých let velká láska a použil výrazy jako korunní princ nebo protežé. „Je to tam, nebo už se to vytratilo?“ zeptal se svého hosta. Bém začal tím, že si Václava Klause ohromně považuje a má ho za jednoho z vrcholných politiků, který sklidil spoustu neoprávněné kritiky. Dnes se prý často nevídají, ale není to tak, že by jeden druhého zatratili.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Topolánek pak přešel k Praze a řekl, že kdyby nebyla postavená Blanka, tak by bez ní vzhledem k padajícím mostům již dávno doprava v Praze zkolabovala. A jeho otázka zněla, co Bémovi politika dala či vzala. „Já zaprvé nelituju ani hodiny, ani dne, kdy jsem v té politice byl. Jsem rád, že je to moje historie, a dneska dělám úplně jiné věci a téměř se o ni nezajímám, i když to úplně není možné,“ pravil Bém. Jeho zkušenost z politiky je prý to, že se člověk nezavděčí a každý dobrý skutek je po zásluze potrestán. „Dala mi velkou zkušenost i v tom negativním slova smyslu, že člověk, který je nafoukaný, egocentrický a hodně si toho o sobě myslí a je ještě navíc vzdělaný v tom oboru, to znamená, že má za sebou tisíce různých výcviků, jak se ovládat a jak vnímat, reflektovat, co se děje uvnitř mojí hlavy, mojí duše, tak stejně na práci s mocí nejsme nikdy vybaveni. A že ta moc, když ji člověk dostane do ruky, tak tě vždycky nějakým způsobem pošlape, ušlape, zašpiní, profiluje tě nějakým způsobem, změní tě,“ popsal obsáhle Bém svou politickou zkušenost.

Topolánek pak svěřil svou zkušenost, že mocenské mechanismy pochopil až ke konci svého volebního období. Někteří jeho nepřátelé prý říkají: „Ty jsi byl nejlépe připravený na konci své kariéry, bohužel už to nikdy nebudeš dělat.“ Bém k tomu doplnil, že jeho první projev před velkým davem byl utrpením a poslední byl radostí. Údajně se také naučil dobře řídit lidi.

Béma pak expremiér nasměroval na současnou Prahu, současné Česko a jeho názor na ně. „Jak se ti na to dívá jako člověku, který měl vyrovnaný rozpočet, nízkonákladovou produkci magistrátu, investičně rozsáhlý...? Pomíjím ty spekulace kolem toho, ale fakt se stavělo,“ ptal se Topolánek a doplnil, že odpověď nemusí být dlouhá; „Je to v hajzlu“ prý postačí, dodal se smíchem expremiér. „Je to v hajzlu,“ vzal zavděk obratem Bém. „Politika není, ta se ztratila, ztratily se politické strany. V Praze je dneska trojkoalice, ale není v ní jediná politická strana. Ani TOP 09 v tom slova smyslu, co reprezentuje pražskou politiku není politickou stranou. Jsou tam aktivistická sdružení, která nejsou postavená na nějakém ideovém programu,“ řekl Bém o vedení Prahy a dodal, že kvůli tomu nebude vedení města řídit Prahu nějakým směrem v nějakých mantinelech, ale bude to „ad hoc rozhodování v zásadě o pitomostech“.

„Pitomost ovšem není, jestli se postaví tunel Blanka nebo nějaké jeho pokračování, ale když se sečte deset tisíc pitomostí, tak vytvoří běžné provozní náklady města, to znamená to, co město prožere,“ řekl bývalý primátor, načež zmínil, že za něj v jednom roce byly tyto náklady 28,5 miliardy a dnes jsou dvakrát tak velké. „Když jednou ten organismus začne takhle, nezlob se, že to takhle řeknu, žrát, tak už si nikdy ten opasek neutáhne,“ obvinil své nástupce z neúspornosti. Podle něj snad ani není možné Prahu uvést do normálního stavu a počítal, že když Blanka stála 30 miliard korun a město na provozních výdajích za rok utratí 30 miliard, tak v Praze již mohlo stát 8 Blanek. Souhlasil s Topolánkem, že „drogová závislost“ na dotacích mění vzorce lidského chování.

Od Prahy a závislosti na dotacích se přesunuli k drogové problematice. Bém podle bývalého premiéra stál u zrodu české moderní protidrogové politiky a dodnes sedí v radě, která se jí zabývá. Jeho receptem je hlavně prevence a dekriminalizace alespoň měkkých drog a podle Topolánka je díky tomu v Čechách velmi nízká úmrtnost drogově závislých. „Všichni jsme kouřili trávu, já po čtyřicítce, nic moc mi to neříkalo,“ konstatoval Topolánek a zeptal se, zda psychiatr vyzkoušel „halucinogenní žábu“, ropuchu coloradskou. Bém to potvrdil a dodal, že v 60. letech byly pokusy s psychopaty a sociopaty, kterým se pod vlivem silných halucinogennů měnila osobnost. Tedy že tyto látky v budoucnu mohou být používány jako léky. Dodal, že drogová politika se postupně bude měnit od prohibice k regulaci. „Musí se regulovat, účinně regulovat, a to, o co já jsem se snažil od 90. let, účinně regulovat kontexty protidrogové politiky tak, aby v kriminále neseděli lidi, co mají před sebou celý život, jenom proto, že drželi v ruce a kouřili jednoho jointa marihuany. To je nesmysl,“ uvedl svůj postoj psychiatr.

Prý se snažili, aby trestní zákoník nepostihoval tzv. nevinné, ale dealery a distributory. „Nezákonný obchod s drogami v těch konečných ‚maloobchodních‘ cenách, ten odhad té ekonomické síly toho trhu u těch nezákonných drog je stejný, jako legální trh s alkoholem, tabákem a obilovinami dohromady. Alkohol, tabák a obiloviny na legálním trhu se rovná trh s nezákonnými drogami,“ informoval Bém. U alkoholu doplnil, že to bylo právě příliš rychlé zvyšování spotřební daně na alkohol, které vedlo k metanolové aféře a rozvoji černého trhu, a že je nutné, aby se stát naučil regulovat trh s těmito látkami rozumně. Je rád, že se podílel na změně pohledu na drogy a očekává, že tak do deseti let dojde i ke změně legislativy v euroatlantických zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…