V Lidicích si dnes lidé připomenou 74 let od vyhlazení obce

11.06.2016 6:10

V Lidicích na Kladensku si dnes lidé připomenou 74 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Pietního aktu se zúčastní i prezident Miloš Zeman, předseda svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nebo olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který bude sloužit i ranní mši na základech kostela sv. Martina. Zprávu přináší ČTK.

 V Lidicích si dnes lidé připomenou 74 let od vyhlazení obce
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Pamětníci a politici se po mši sejdou u hromadného hrobu popravených mužů. Poté bude následovat přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice. Prezident nedávno v pořadu rozhlasové stanice Frekvence 1 Prezidentský Pressklub uvedl, že se v Lidicích chystá varovat před zneužíváním migrační krize k šíření neonacismu a chce také upozornit na konkrétní politickou stranu, která toto téma podle něj zneužívá ve svůj prospěch.

Zeman ve funkci prezidenta navštívil Lidice v roce 2013, kdy varoval před nacismem. Ve stejném roce vyznamenal in memoriam medailí Za zásluhy sochařku Marii Uchytilovou za bronzové sousoší 82 zavražděných lidických dětí.

Nacisté obec vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…