VIDEO Strašně laciný americký plyn? Známý ekonom se rozhovořil před publikem

02.06.2014 14:27

Makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungerman minulý týden vystoupil na semináři o Ukrajině a mluvil o energetické problematice. Varoval před přehnaným optimismem a důvěrou v břidlicový plyn. Spojené státy ho prý budou samy potřebovat a nebudou s ním moci zachraňovat Evropu, pokud by se dostala do energetické krize.

 VIDEO Strašně laciný americký plyn? Známý ekonom se rozhovořil před publikem
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Ungerman upozornil, že Spojené státy zatím spotřebují všechen svůj plyn samy. „Potřebují ho na uspokojování svých vlastních energetických potřeb,“ tvrdí.

Staré atomové elektrárny musí být odstaveny

Podle makroekonoma ČMKOS budou USA v budoucnu nahrazovat zastaralé jaderné elektrárny. A volba padne prý na levnou výrobu elektřiny z plynu.

„Pokud se nemýlím, byla vystavena licence na výstavbu dvou elektráren v nedávné době. Jestli jsou tam čtyřicet let a více let staré atomové elektrárny, musí být odstaveny. Ty nemůžou dál fungovat. My také budeme muset za chvíli odstavit třeba Dukovany, za deset let, ačkoliv to nikde ve veřejné diskuzi není,“ vysvětlil Ungerman.

Elektrárna na zemní plyn má nejnižší náklady

„Když potom chcete řešit energetické potřeby, tak je nejsnazší postavit elektrárnu na zemní plyn. Ta má z hlediska investic ty nejnižší náklady. Tam nemusíte stavět žádné uhelné hospodářství. Nemusíte tam stavět žádnou likvidaci odpadu, odsíření, nic. Dáte tam trubku, dáte tam turbínu. Účinnost je vysoká,“ míní Ungerman a tvrdí, že USA využije své zásoby plynu právě k těmto účelům.

„Navíc ten systém břidličného plynu, který oni provozují, je provozován pouze krátkou dobu. Jsou tam poměrně vysoké investiční náklady, které souvisí s tím, že ta životnost těchto ložisek je velmi nízká. První dva roky to ložisko vydá mnoho plynu, ale pak už to prudce klesá,“ dodává ekonom. 

Břidlicový plyn nesníží Evropě náklady. Musíme se zajímat o dění na Ukrajině

Podle Ungermana by se lidé v Evropě měli vzdát myšlenky, že břidličný plyn znamená snížení nákladů. Časem se může ukázat, že bude naopak dražší.

„Když to srovnáte, tak to, co se na Ukrajině děje v oblasti energetiky, nás musí zajímat,“ prohlásil Ungerman na závěr svého projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…