„Ví to ode mne. Jen ho to nezajímá.“ Jindrák z Hradu vrací úder Kundrovi

12.04.2019 21:31

Redaktor Respektu Ondřej Kundra se vyjádřil k tomu, že prezident Miloš Zeman vytkl exministru Robertu Pelikánovi vydání Jevgenije Nikulina do USA, že neměl být „servilním subalterním úředníkem, který se podbízí zahraniční velmoci“. Na jeho slova následně zareagoval ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

„Ví to ode mne. Jen ho to nezajímá.“ Jindrák z Hradu vrací úder Kundrovi
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

„Prezident vytýká exministru Pelikánovi ohledně vydání Nikulina do USA, že neměl být ‚servilním subalterním úředníkem, který se podbízí zahraniční velmoci‘. Prezident se plete. Jediný, kdo se tak choval, byl on, když Nikulina řešil – aniž k tomu měl pravomoc – s Putinem a Lavrovem,“ poznamenal Kundra. 

„Mluvit o něčem neznamená jednat poníženě. Téma Nikulin skutečně otevřela ruská strana během jednání prezidentů. Byl jsem tam osobně. Pan prezident vždy zdůraznil, že jde o pravomoc ministra spravedlnosti, a tím to skončilo. Ondřej Kundra to ví i ode mě. Jen ho to nezajímá,“ napsal ke Kundrovu tweetu Rudolf Jindrák. 

Prezident Miloš Zeman se ke kauze Nikulin vrátil v pořadu Týden s prezidentem. Jeho slova na adresu exministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO), který porušil Nikulinova práva při jeho vydávání do USA, doběla rozpálila předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Exministr Pelikán měl být ministrem spravedlnosti suverénní České republiky, a neměl být servilním subalterním úředníkem, který se podbízí zahraniční velmoci,“ řekl prezident a zmínil Pelikánovo odůvodnění, proč se nehlásil pak do nové vlády, která se sestavovala. Uvedl, že by jej prezident nejmenoval. „Dobře věděl proč,“ zdůraznil Zeman s tím, že pokud se Pelikán rozhodl postupovat proti právnímu názoru, o kterém jej tehdy při jednání sám informoval a který byl celkem evidentní, tak byl možná pod jistým tlakem.

„Teď těžko budeme dešifrovat, jak intenzivní a v jakých formách ten tlak byl,“ dodal prezident, podle kterého bylo také důležité, že Nikulin se chtěl vrátit do Ruska. Připomněl, že sám také říkal, že bylo třeba počkat na kasační stížnost a teprve poté se rozhodnout.

Zemanova kritika vztahující se k postupům exministra Pelikána v této věci zvedla předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska ze židle. Kritizoval Zemanova slova o tom, že se Pelikán při vydání Nikulina choval podřízeně k USA. Nato se vysmál názoru, že kdyby naopak Pelikán vydal Nikulina Rusákům, bylo by tomu jinak a zachoval by se jako hrdý ministr suverénní země. „A tohle nám dělá prezidenta...“ povzdechl si Kalousek ve svém tweetu.

Prezident uvedl, že rozhodnutí Ústavního soudu si váží a připomněl, že bylo založeno na přesně stejných argumentech, jaké mu dal profesor Gerloch. „Požádal jsem ho o expertizu. Když teď Ústavní soud toto stanovisko profesora Gerlocha akceptoval, bylo by možná dobré, kdyby několik příliš horlivých senátorů, kteří vůbec nerozumějí ústavnímu právu, navrhovalo odvolání některých již existujících ústavních soudců,“ uzavřel toto téma prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…