„Vsaďte se, že si nepřátelé dělají poznámky.“ Loď USA zničila střelu na poslední chvíli

02.02.2024 12:31

Torpédoborec USS Gravely unikl raketovému úderu Húsiů v Rudém moři. Systém Aegis nedokázal zachytit střelu na očekávanou vzdálenost, přiblížila se až na 1,6 kilometru. Incident naznačuje možný výpadek v dřívějších obranných vrstvách. Analytici upozorňují že takový incident by mohl být využit nepřátelskými zeměmi k vyhodnocení slabostí amerických námořních sil.

„Vsaďte se, že si nepřátelé dělají poznámky.“ Loď USA zničila střelu na poslední chvíli
Foto: Repro: X
Popisek: americký Close-In Weapon System (CIWS) pro obranu

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32544 lidí
Podle informací zveřejněných CNN 1. února 2024 se torpédoborec třídy Arleigh Burke USS Gravely jen o vlásek vyhnul raketovému úderu Húsiů v Rudém moři, což znamenalo zatím nejbližší takové setkání.

Aegis, systém torpédoborce, nezachytil střelu Húsiů na tak velkou vzdálenost, jak bylo očekávané. Střela se k válečné lodi přiblížila na 1,6 kilometru, než byla lodním zbraňovým systémem Close-In Weapon System (CIWS) pro obranu zničena. Bylo tak zabráněno jakémukoliv poškození nebo ztrátám na životech.

CIWS je rychle reagující dělový systém používaný mnoha námořnictvy po celém světě k obraně krátkého dosahu proti vzdušným hrozbám včetně protilodních střel a letadel. Funguje pomocí vyhledávacího radaru k detekci příchozích hrozeb. Jakmile je detekována hrozba, sledovací radar se zaměří na cíl. Počítač systému pak vypočítá optimální řešení střelby k zachycení cíle.

Skutečnost, že se střela dostala do takto těsné vzdálenosti od USSS Gravely podle webu Navy Recognition, naznačuje výpadek v dřívějších obranných vrstvách.

Účet Global: Military-Info na sociální síti X se nad tím, že byla použita až „poslední vrstva obrany lodi proti jakýmkoliv příchozím útokům“ také pozastavil. V příspěvku sdílel i názorné video, jak systém CIWS funguje.

„Jediná střela Houthi pronikla systémem AEGIS? To není dobré znamení,“ vyjádřil se k události vojenský analytik na svém účtu X.

Další analytik se divil tomu, že tuto věc námořnictvo zveřejnilo. Znepřátelené země Spojených států amerických se z incidentu poučí. „Skutečnost, že to říkají, by měla znepokojovat mnoho lidí. Vsaďte se, že každý nepřítel USA si dělá poznámky o tom, co je potřeba k tomu, aby se dostal tak blízko k americkému torpédoborci,“ napsal analytik.

Bývalý úředník ministerstva obrany Trent Telenko poznamenal, že co se stalo jednou, může se stát znova. „Aby bylo jasno, jedná se o první bojové selhání systému protiraketové obrany Aegis amerického námořnictva, které sledovalo, jak zasáhl standardní střelou protivzdušné obrany protilodní řízenou střelu, než se dostala do dostřelu,“ napsal Telenko.

„Húsiové testují schopnosti amerických námořních zbraní, jejichž výsledek bude samozřejmě okamžitě vrácen Rusku, Číně a Íránu,“ dodal Ron Nehring, bývalý předseda Kalifornské republikánské strany a republikánský kandidát v roce 2014 na guvernéra Kalifornie, který v roce 2016 zastával funkci národního mluvčího republikánského prezidentského kandidáta Teda Cruze.

„USS Gravely musela použít svůj Phalanx CIWS pro protilodní střele odpálené Íránem podporovanými Húsii,“ upozornil i český účet na X. „Buď si sakra věřili, nebo protiletadlová střela minula/selhala a muselo dojít na tento poslední prvek protiletadlové obrany...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hups to se nepovedlo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 02.02.2024 16:11:01
Vono už dávno neplatí že amik má to nejlepší,,To jen naše blonďaté blběna se svým lezprdelkou rehakem tupě věří usa,,I zrádce Pávek radši mlčí protože ví že tak to je,,

|  10 |  1

Další články z rubriky

Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

18:29 Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

POHLED IVANA HOFFMANA Máme před volbami, tedy čas úderných hesel po nárožích a billboardech. Ivan Ho…