„Udeřte. Tvrdě.“ USA se ženou do války? Temný vývoj právě teď

28.01.2024 20:39

Za nedělní útok bezpilotního letounu na základnu na severovýchodě Jordánska, při němž zemřeli tři američtí vojáci a 25 dalších bylo zraněno, jsou podle Bílého domu zodpovědní ozbrojenci podporovaní Íránem. „Nepochybujte – všechny odpovědné poženeme k odpovědnosti,“ ujistil po útoku americký prezident Joe Biden, na což však množství amerických politiků reagovalo kritikou. Na slova je – zejména podle republikánů – pozdě a potřeba je podle nich udeřit přímo na Írán. „Vyzývám Bidenovu vládu, aby zasáhla významné cíle uvnitř Íránu,“ šíří se výzva Bidenovi, aby „zamířil na Teherán“.

„Udeřte. Tvrdě.“ USA se ženou do války? Temný vývoj právě teď
Foto: Repro X @sentdefender
Popisek: Základna Tower 22 u jordánsko-syrské hranice

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Při nedělním útoku bezpilotního letounu na základnu Tower 22 v Jordánsku u syrských hranic dle agentury Bloomberg s odvoláním na americkou armádu a Bílý dům zahynuli tři příslušníci americké armády a dalších 25 bylo zraněno.

Americký prezident Biden ve svém prohlášení zmínil, že Spojené státy vědí o zapojení Íránu do útoku, a obvinil z něj „radikální militantní skupiny podporované Íránem, které působí v Sýrii a Iráku“.

„Včera v noci byli zabiti tři příslušníci americké armády a mnoho dalších zraněno při útoku bezpilotního letounu na naše jednotky umístěné v severovýchodním Jordánsku poblíž hranic se Sýrií.  I když stále shromažďujeme fakta o tomto útoku, víme, že jej provedly radikální bojové skupiny podporované Íránem, které působí v Sýrii a Iráku,“ informoval Biden v prohlášení, které přichází v době zvýšené eskalace napětí mezi USA a Íránem podporujícím jemenské povstalce.

Útok na Američany v Jordánsku se odehrál jen krátce poté, co již v pátek jemenští Hútíové, podporovaní Íránem, zaútočili na americkou válečnou loď USS Carney. Raketu se při tomto incidentu Američanům povedlo sestřelit, aniž došlo ke zranění.

„Jill a já se připojujeme k rodinám a přátelům našich padlých – a k Američanům po celé zemi – a truchlíme nad ztrátou těchto bojovníků při tomto podlém a zcela nespravedlivém útoku. Tito muži ve službě ztělesňovali to nejlepší z našeho národa: neochvějnou statečnost. Neochvějně plnili své povinnosti. Neochvějně oddaní naší zemi – riskující vlastní bezpečnost pro bezpečnost svých amerických spoluobčanů a našich spojenců a partnerů, s nimiž bojujeme proti terorismu. Je to boj, který nepřestaneme,“ ujistil americký prezident.

Přislíbil, že na útok USA odpoví odvetou. „Společně dodržíme posvátný závazek, který máme vůči jejich rodinám. Budeme se snažit být hodni jejich cti a statečnosti. Budeme pokračovat v jejich závazku bojovat proti terorismu. A nepochybujte – všechny odpovědné poženeme k odpovědnosti v době a způsobem, který si sami zvolíme,“ uvedl Biden.

Agentura AP podotýká, že USA v posledních měsících v reakci na útoky na americké síly v regionu a s cílem odradit Íránem podporované povstalce Hútíje od dalšího ohrožování obchodní lodní dopravy v Rudém moři již zasáhly cíle v Iráku, Sýrii a Jemenu, a server Politico doplňuje, že americký předseda sboru náčelníků štábů Charles Q. Brown Jr. v pořadu This Week kanálu ABC pronesl, že USA nechtějí, aby se konflikt na Blízkém východě dále rozšiřoval.

„Cílem je odstrašit je a my nechceme jít cestou větší eskalace, která by vedla k mnohem širšímu konfliktu v rámci regionu,“ vyjádřil se k útokům na ozbrojence.

Politico dodává, že od října ozbrojenci napojení na Írán již zasáhli americké a spojenecké síly na Blízkém východě až 158krát, ale dosud způsobili jen drobná zranění a škody na infrastruktuře. Na aktuálně napadenou základnu Tower 22 pak již směřoval útok z 23. října loňského roku, kdy ji Íránem podporovaní bojovníci v Sýrii napadli za pomoci útočných dronů, které se tehdy podařilo zneškodnit.

Že by se měl Írán obávat znatelnější odpovědi USA, ve svých spekulacích komentátor Ian Miles Cheong spíše zpochybnil. „Jak Biden zareaguje? Předpovídám, že neudělá nic podstatného,“ míní. Bílý dům podle něj více než bezpečnost amerických vojáků tíží jiné kauzy. „Bílý dům si dělá větší starosti s fotkami Taylor Swift upravenými umělou inteligencí než s bezpečností vojáků, které bombardují íránské síly,“ myslí si komentátor.

Republikánský senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham také vyjevil obavy nad rázností Bidenovy odvety a prohlásil, že je pro to, aby se na Írán „tvrdě udeřilo“. „Udeřte na Írán. Tvrdě na něj udeřte,“ vyzval Bidenovu administrativu.

Z rétoriky Bidenovy vlády si podle něj v Teheránu nic nedělají a je třeba ukázat, že si Washington nedělá legraci. „Bidenova administrativa může zlikvidovat všechny ty Íránem podporované poskoky, které chce, ale íránskou agresi tím neodradí. Vyzývám Bidenovu vládu, aby zasáhla významné cíle uvnitř Íránu, a to nejen jako odvetu za zabití našich sil, ale i jako odstrašující prostředek proti budoucí agresi,“ zaznělo od amerického senátora.

„Jediné, čemu íránský režim rozumí, je síla. Dokud za to nezaplatí svou infrastrukturou a personálem, budou útoky na americké jednotky pokračovat,“ dodal.

Snaha ministra Austina odradit síly v regionu od agrese podle Grahama „selhala na plné čáře“. „Už dávno jsem ztratil důvěru v Bidenův tým národní bezpečnosti, pokud jde o odstrašení Íránu. Pokud nyní nezmění svou politiku, doplatí na to další příslušníci amerických služeb v regionu,“ myslí si.

K tvrdé odpovědi vůči Íránu vyzval rovněž americký republikánský kongresman Byron Donalds. „Bidenova strategie ústupků vůči Íránu a jeho zástupcům NEFUNGUJE. Mír prostřednictvím síly zajistí bezpečnější svět pro všechny,“ pronesl.

Myslí si to i další američtí politici. „Prezident musí nařídit jasnou, smrtící a zdrcující odpověď, která Íránu a celému světu ukáže, že kdokoli se zaměří na naše muže a ženy v uniformě – nebo bude tyto útoky podporovat – bude čelit plné síle americké armády,“ vyzývá americký republikánský senátor z Aljašky Dan Sullivan.

„Podnikne prezident Biden konečně rozhodné kroky proti Íránu?“ ptal se také jeho kolega Chuck Grassley.

„Zamiřte Teherán,“ prohlásil pak jasně také republikánský senátor z Texasu John Cornyn.

A republikánský předseda většiny ve Sněmovně reprezentantů Steve Scalise kritizoval, že Biden Íránu „posílá miliardy“ a toleruje jeho agresi proti americkým vojákům. „Amerika musí ukázat sílu,“ vyzval v podobném duchu k tvrdé odvetě jako jeho republikánští kolegové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To máte za to, že lezete někam kde o vás nikdo nestojí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHalifax , 29.01.2024 10:17:13

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…