„Vy jste z SPD.” „Nejsem.” Scéna z Rady ČT: Občan narazil na Šarapatku s kolegou. Bude to mít dohru

07.06.2020 11:31

Rada České televize se bude muset zabývat stížností zástupce veřejnosti na totalitářské a diskriminační chování radních Zdeňka Šarapatky a René Kühna na jednání Rady ČT, které proběhlo tuto středu. Oba radní se měli jednání dopustit v reakci na dotaz občana, kterého místo odpovědi dehonestovali poznámkami spojujícími ho s hnutím SPD. Stížnost je adresována Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny, do jehož agendy otázky Rady ČT spadají.

„Vy jste z SPD.” „Nejsem.” Scéna z Rady ČT: Občan narazil na Šarapatku s kolegou. Bude to mít dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Rady České televize. Na programu mj. zpráva o ČT art za rok 2017 a volba místopředsedů Rady ČT

Jednání Rady České televize tuto středu bylo prvním, kterého se zúčastnili nově zvolení členové Rady Hana Lipovská, Luboš Xaver Veselý a Pavel Matocha. Radní Zdeněk Šarapatka, který byl kritikem jejich volby, již od jejich zvolení avizoval, že v jeho očích začala „válka o ČT“.

https://www.forum24.cz/radni-ct-sarapatka-volba-je-dalsi-krok-k-normalizaci-verejnost-se-za-svou-televizi-musi-postavit/álka o ČT začala, říká Zdeněk Šarapatka

A tomu odpovídalo i jeho vystoupení při jednání Rady. V dlouhém temperamentním projevu mimo jiné zaznělo, že se „každý svobodně smýšlející člověk“ musí postavit na obranu pořadů 168 hodin a Reportéři ČT, které jsou nejčastějším předmětem kritiky.

„Víme, o čem mluvíme, jsou to samozřejmě diskutované pořady, které jsou ale nejvíc trnem v oku zejména vládním politikům, což z jistého úhlu pohledu se dá pochopit, protože je to kritická žurnalistika, a samozřejmě také Pražskému hradu. V tomto kompaktu pak ta animozita vůči pořadu vyplývá z toho, znovu podtrhuji, že jde o kritickou žurnalistiku, která opravdu nikoho nešetří a bere to, padni, komu padni.“

Hájil též pořad To se ví, který si kladl za cíl zábavnou formou vyvracet dezinformace, ovšem od počátku měl špatnou sledovanost a mezi lidmi vzbuzoval spíše posměch. Radní Šarapatka ovšem neúspěch pořadu vysvětloval zcela jinak: „Já myslím, že to nebyl špatný pořad, byly to tak vtipně vyvrácené falešné zprávy, zavádějící titulky, nesmyslné fotografie, já si myslím, že to mělo dobrý záběr, byť to skončilo, z toho důvodu, že to bylo vystaveno tak strašné kritice těch, kteří to fake news v podstatě realizují,“ řekl.

Bránil též diskusní pořad Otázky Václava Moravce, který je jako hlavní politická diskuse týdne někdy kritizován pro problematický výběr hostů nebo kvůli vstupům moderátora, který často rád prezentuje své osobní politické názory.

Když došlo při jednání Rady na diskusi, přihlásil se o slovo občan, který se představil jako Jaroslav Pizur a kritizoval nevyváženost publicistických pořadů ČT, zejména Otázek Václava Moravce.

ZVUKOVÝ ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ RADY

Po jeho dotazu se ujal slova radní René Kühn, který se uchází o funkci ve vedení Rady. Místo odpovědi se občana začal ptát, zda je členem nějaké politické strany nebo hnutí.

Po negativní odpovědi Kühn občanovi řekl, že je sympatizantem SPD, protože jej prý viděl v Poslanecké sněmovně v hloučku poslanců tohoto hnutí.

Pak se chopil slova radní Šarapatka, který hned na úvod svého vystoupení občanovi vmetl, že se ke svým sympatiím k hnutí SPD měl veřejně přihlásit na jednom z minulých jednání Rady.

Podle stížnosti měl pan Pizur na jednání Rady v minulosti vystupovat v listopadu 2019. A jak vyplývá z veřejně dostupného zvukového záznamu z jednání, měl tehdy naopak říci, že není voličem SPD, ani sympatizantem jejího předsedy Tomio Okamury.

ZÁZNAM Z LISTOPADOVÉHO JEDNÁNÍ RADY

Vzhledem k tomu, že odepření práva na informace s odkazem na politické preference je zjevným porušením Listiny práv a svobod, zejména čl. 17, rozhodl se Institut svobody a demokracie podat na chování obou radních stížnost.

Stížnost je adresována Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny, do jehož agendy otázky Rady ČT spadají. Podává ji Institut svobody a demokracie, ve kterém působí nově zvolená radní Hana Lipovská a rovněž někdejší redaktorka ČT Jana Bobošíková.

Stížnost přichází v situaci, kdy se má Poslanecká sněmovna zabývat dalšími problematickými výstupy radního Zdeňka Šarapatky, který ve svých textech a veřejných vystoupeních vulgárně oslavoval špatný zdravotní stav prezidenta Zemana a častoval koncesionáře České televize sprostými výrazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…