„Vy ta čísla nemáte?“ Hřib nevěděl, kolik je v Praze nakažených, Kroužková si ho v ČT podala

22.07.2020 21:31

Od noční párty z 11. července v pražském nočním podniku evidují hygienici celkem 68 nakažených koronavirem včetně fotbalistů několika týmů. V karanténě kvůli tomu zůstává dalších 121 lidí přítomných. „Nenechává mě to klidným. Když se vyhlašoval nouzový stav, zvedl se počet nakažených z pár lidí na desítky,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview na ČT24. Praha má podle něj situaci pod kontrolou a věří, že zde k plošnému šíření nákazy nedojde. Bylo mu však zároveň vyčteno, že nemá ani aktuální data evidovaných případů nově nakažených v Praze.

„Vy ta čísla nemáte?“ Hřib nevěděl, kolik je v Praze nakažených, Kroužková si ho v ČT podala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

„Situaci bedlivě sledujeme. Čísla počtu nově nakažených jsou stejná jako v průběhu celého týdne, tedy zhruba mezi 10 až 20 nově nakaženými denně,“ sdělil primátor Hřib, jaká čísla vykazuje k dnešnímu dni Praha.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22634 lidí

Vzápětí jej moderátorka Barbora Kroužková poopravila, že jeho čísla nejsou přesná: „Není to tak, pane primátore, je to dnes už 42. Já ta čísla mám, jsou na webu, vy je nemáte?“ upřesnila počet nově infikovaných.

„Mně chodí esemeska z operačního střediska krizového štábu, chodí mi krátce po šesté hodině. Kdybych si nevypnul mobil kvůli tomu, abych mohl sem do studia, tak bych ta čísla teď měl,“ hájil se pražský primátor.

Na to, že je nárůst nově nakažených oproti úterý dvojnásobný, Hřib podotkl, že jej samozřejmě tato záležitost znepokojuje: „Je tu 68 nově nakažených lidí a nějakých 120 lidí je kvůli tomu v karanténě, možná stovka dalších by se do té karantény mohla ještě dostat,“ neskrýval své obavy z možného vývoje epidemiologické situace.

„Určitě mě to nenechává klidným. V době, kdy se tu vyhlašoval nouzový stav v březnu, tak tam bylo podnětem, že se změnil počet z deseti nově infikovaných na řádově desítky vyšší počty,“ připomněl důvod, proč se nouzový stav vyhlašoval.

Je situace v Praze nyní pod kontrolou? „Opravdu to sledujeme. Dosud byl Praze problém ohniskové šíření. Občas se vyskytlo více nakažených na nějakém místě, ale šířilo se to ve specifických komunitách, nedocházelo k plošnému šíření. I když čísla nebyla na první pohled dobrá jako v jiných krajích, tak situace pod kontrolou byla,“ ujišťoval primátor.

Apeloval na občany Prahy, aby dodržovali opatření. „Chápu, že nošení roušky v metru není komfortní. Přiznám se, sám jsem si ji dnes v metru nasazoval až kousek za čárou, ale jde o ochranu nás všech. V momentě, kdy by se situace začala zhoršovat, přijmou se opatření, která budou odpovídající situaci. Zavedli bychom roušky na vícero místech, například ve zdravotnických nepobytových zařízeních,“ zmínil, v čem by jistě postupovali v součinnosti s hlavní pražskou hygieničkou a Ministerstvem zdravotnictví.

Pokud by například nadále docházelo k šíření nákazy v klubech, budou se opatření zaměřovat především na kluby. „Neříkám, že kluby zcela zavřeme, uděláme ale opatření, která budou cílit tímto směrem. Pokud by docházelo k šíření jným způsobem, budeme se snažit dělat opatření vždy cíleně. Nechceme nijak děsit lidi ani utlumovat ekonomiku,“ zdůraznil Hřib.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Kdy by byl v Praze vyhlášen například stav nebezpečí? „K tomu by došlo v momentě, kdybychom zjistili, že se nákaza šíří plošně a situace by byla tak zlomová jako v březnu při vyhlášení nouzového stavu. Aktivovali bychom opatření, která jsme postupně utlumili. Do té doby bude snaha o opatření cílená,“ uvedl Hřib.

„Je možné, že zítra bude už situace jiná, ale dnes opatření zpět zavádět nebudeme, dokud mi pražská hlavní hygienička neřekne, že dochází k plošnému šíření. Věřím, že plošné šíření ale nenastane a situace se udrží pod kontrolou,“ sdělil primátor.

K dnešnímu dni v Česku stoupl počet potvrzených případů nemoci COVID-19 o 211, v úterý to bylo o 212. Opatření mají Moravskoslezský kraj, Liberecký kraj i Kraj Vysočina.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…