Za katastrofu Ukrajiny může Západ. Obrovská hloupost. Jaceňuk je nebezpečný člověk, říká slavný britský profesor Sakwa

10.03.2015 10:31

Katastrofu na Ukrajině prý způsobily Washington a Brusel, a to nikoliv v posledních měsících, ale v celých pětadvaceti letech po skončení studené války. Tak se vyjádřil britský politolog Richard Sakwa, když hovořil s německým deníkem Deutsche Wirtschafts Nachrichten. V češtině o něm informoval server Prvnízprávy.cz.

 Za katastrofu Ukrajiny může Západ. Obrovská hloupost. Jaceňuk je nebezpečný člověk, říká slavný britský profesor Sakwa
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

„Po ukončení studené války se Američané začali dívat na Rusko nikoliv jako na partnera, ale jako na poraženou zemi,“ jmenoval politolog kardinální problém. Američané si podle něj jednostranně vyložili konec bipolárního uspořádání světa jako strategické vítězství a podle toho se celých 25 let chovali. A to byla největší chyba.

Podle Richarda Sakwy, přednášejícího na univerzitě v Kentu, se v Evropě sice žilo 25 let v klidu, ale bez bezpečnostních záruk. Proto se prý jednalo v podstatě o „studený mír“, který nevyhnutelně musel vést v návrat studené války.

„Po roce 1989 se mělo NATO buď zrušit, nebo reformovat a přibrat do něj Rusko. Místo toho se NATO rozšířilo na východ a obkličuje Rusko,“ kritizuje politolog. Člověk prý nemusí být strategický génius, aby mu došlo, že země s možnostmi jaderné mocnosti se takovému scénáři jednou postaví.

Západ si navíc vyloženě naběhl, když na Ukrajině spáchal až neuvěřitelnou hloupost. „Byla to hloupost ohromných rozměrů, vyvolaná Polskem a pobaltskými státy,“ říká.

Nikdo prý přitom nemůže říct, že Západ nebyl varován. Vladimir Putin již v roce 2007 dával najevo, že Rusko je se současnou strategickou situací nespokojeno. „Je třeba si uvědomit, že jakýkoliv ruský politik by se choval podobně jako Putin. Ale nikdo ho neposlouchal,“ připomíná Sakwa. Putin se podle něj snaží konfrontaci za každou cenu vyhnout. Zato jsou však prý jiní, kteří o válku vytrvale usilují. A je prý neobyčejně smutné, že právě s nimi se Západ baví nejvíc. Exemplárním případem má být ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, kterého politolog z kentské univerzity nazval „nebezpečným člověkem v Evropě“. „Nechápu, jak se s takovým radikálním nacionalistou může jednat s respektem,“ kroutí hlavou.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…