"Žádné mladé děvky, buzíci a jiné smetí." Mladí Ukrajinci vzali "spravedlnost" do vlastních rukou a je to děsivé

03.11.2015 19:02

Na Ukrajině se v posledním roce rozšířila mladická organizace, jež si dala za úkol šířit morální a náboženskou očistu v ukrajinské společnosti. A tak chodí po ulicích s pepřovým sprejem a kamerou v ruce a bijí homosexuály, promiskuitní dívky, podle některých zpráv se jim můžete znelíbit i odlišným účesem. Informuje KyivPost.com.

"Žádné mladé děvky, buzíci a jiné smetí." Mladí Ukrajinci vzali "spravedlnost" do vlastních rukou a je to děsivé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Proprieta z Majdanu

Skupina se nazývá Módní verdikt a brojí proti všemu zlému. Tedy homosexualitě, promiskuitě, gamblerství, sexuálním násilníkům. Zkorumpované policii nevěří a tak berou zákon do svých rukou.

Její zakladatel je Mykola Dulskiy, šestadvacetiletý samozvaný ochránce „tradičních rodinných hodnot“. Skupinu založil loni v Kyjevě a údajně již má více jak 20 tisíc členů v zemích bývalého Sovětského svazu.

„Obvykle skupina zaútočí na člověka poté, co obdrží tři jeho fotografie či jiné formy tzv. důkazů, jež dokazují jeho nevhodný životní styl. Spolu s tím dostanou jeho kontaktní informace ze sociálních sítí.“ Následně jej najdou, zbijí, nastříkají do očí pepřový sprej a svůj výkon spravedlnosti nahrají na video a vydají na sociální média. V některých případech jsou lidé biti i za nošení náušnic či publikování nahých fotek na sociálních sítích.

„Každý ví, kdo si zaslouží potrestat. Ale lidé jsou příliš zbabělí, než aby šli vstříc spravedlnosti. No a my nejsme,“ řekl Dulskiy.

Kritici se o organizaci vyjadřují jako o „homofobní skupině gangů, jež si násilím vynucuje svoje morální standardy“. A k tomu se neštítí použít baseballových pálek, slzného plynu a veřejného ponížení. „Jejich údajnými obětmi jsou promiskuitní dívky pod šestnáct let a homosexuálové.“ Své oběti sice neokrádají, záznamy z napadení místo toho zveřejňují na Vkontakte, ruské alternativě Facebooku.

TochkaOpory, organizace bojující za práva sexuálních menšin, napočítala těchto útoků, jež jsou k vidění na sociálních sítích, 112. Zároveň se také vyjádřila, že se již třikrát pokusila kontaktovat ukrajinské ministerstvo vnitra ohledně situace s Módním verdiktem. „Ale policie tyto případy zavřela na základě nemožnosti identifikování jejich obětí.“ Oběti útoků totiž nevolají na policii.

„Vytvořil jsem Módní větu jako hnutí pro mladé lidi, kteří mají morální hodnoty a chtějí bojovat za lepší život. Nyní máme ohromnou síť komunit po celé Ukrajině. Kolem 300 lidí v širokém okolí Kyjeva a komunity v Kharkivu, Oděse a Doněcku,“ uvedl Dulskiy, který před měsícem neúspěšně kandidoval na starostu Kyjeva. Původní myšlenkou, která stála za vznikem hnutí, bylo údajně udržet mladé lidi ze spárů drog.

„Nejsme proti homosexuálům. A nejsme ďáblové, jen prostě na Ukrajině nechceme rodiny, kde bude fungovat 'rodič číslo jedna' a 'rodič číslo dva',“ uvedl Dulskiy, který se své politické kariéry jen tak nevzdává. „Ukrajina potřebuje ve vládě opravdové muže! Ne ty oligarchy, kteří s námi nesdílejí krev, ani víru!“ řekl Dulskiy a dodal, že jeho novější hnutí Nazhdak nakonec vyhraje volby.

Nazhdak má podobný základ jako Módní verdikt, nejedná se však o mladickou organizaci, nýbrž zřejmě o budoucí politickou stranu.

„Mnozí kritizují naše metody. Ale my už nechceme žít ve světě, kde jsou mladé děvky, buzíci a jiné smetí,“ říká oficiální stanovisko Módního verdiktu na sociálních médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…