„Žádný průšvih nevidím. Vládě se daří.“ Tři novináře si ČT pozvala, aby hodnotili vládu

16.12.2023 12:14 | Monitoring

Co se za dva roky vládě Petra Fialy podařilo? A co pokazila? Lidé se často shodují na tom, že v zahraničí je vláda vnímána pozitivně, ale doma už je to mnohdy slabší. Podle šéfredaktora magazínu Reportér Roberta Čásenského nenabídla lidem nějak pozitivní sjednocující příběh. A pokud jde o zahraniční politiku, tak tam by si prý dokázal představit, že vláda bude víc pracovat na našich vztazích s USA. Dovedl by si představit i to, že budeme ještě aktivnější v Bruselu.

„Žádný průšvih nevidím. Vládě se daří.“ Tři novináře si ČT pozvala, aby hodnotili vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní poslanci hlasují pro pořad schůze

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39948 lidí
V polovině prosince roku 2021 tehdejší prezident Miloš Zeman jmenoval vládu pětikoalice v čele s předsedou ODS Petrem Fialou. A jak si tato vláda stojí po dvou letech? Právě o tom v Událostech, komentářích České televize diskutovali šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský, vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu Filip Nerad a Ondřej Kopečný, ředitel české pobočky Transparency International.

Robert Čásenský začal hodnocení vlády tím, co se pěti stranám – ODS, TOP 09, lidovcům, Pirátům a STANu – podařilo. „To, co se jim určitě podařilo, je zvládnout uprchlickou krizi. To, že se přitom nic nepokazilo, je ve srovnání s tím, co jsme viděli předtím, za covidu, skoro zázrak“ vrátil se k vládě Andreje Babiše (ANO).

Na pěti koaličních stranách ocenil i to, že se příliš nehádají na veřejnosti.

Kopečný zdůraznil, že v oblasti protikorupční agendy, které se věnuje, vládu moc chválit nemůže. „Tam nevidím žádnou příliš povedenou akci, žádný pěkný gól. To, co vidíme, jsou polovičaté a nedotažené zákony,“ odstartoval kriticky.

A pokud by měl přece jen říct, co se vládě povedlo, pak je to podle něj česká verze „Magnitského zákona“, která umožňuje sankcionovat válečné agresory, v tomto případě Rusko, jehož armáda decimuje Ukrajinu.

Podle Filipa Nerada se vládě Petra Fialy jednoznačně podařilo předsednictví v EU. A když měl říct nějaký průšvih v oblasti zahraniční politiky, vládu opět pochválil. „Já v té své oblasti žádný opravdu žádný velký průšvih nevidím. Té vládě se v současné době daří. Vystupuje velmi jasně směrem k té ukrajinské krizi, k té ruské agresi. I v té oblasti Izrael versus Hamás. Takže já bych řekl, že po dlouhé době česká zahraniční politika táhne za jeden provaz a žádný průšvih si tam nevybavuji,“ vyjádřil se Nerad.

Kopečný byl mnohem kritičtější. „Já, kdybych to měl říct obecně, tak ten největší průšvih vidím v tom nenaplněném slibu změny politické kultury,“ posteskl si Kopečný s tím, že každá vláda má sem tam nějaký ten skandál. A je toho názoru, že dlouhodobým problémem je podle něj „střet zájmů ministra spravedlnosti Pavla Blažka“.

„Ten efektivní protikorupční rámec říká, že tam se vydává asi 990 miliard a při korupci se ztratí asi 10 procent, což jsou desítky miliard,“ konstatoval Kopečný. Vláda podle něj slibovala i v této oblasti leccos, ale nedokázala očekávání veřejnosti naplnit. A má prý naději, že druhý poločas vlády Petra Fialy bude lepší.

Čásenský zmínil, že největší chybou vlády je, že nepřišla s nějakým příběhem, který by alespoň částečně sjednotil společnost. Vláda podle něj nabízí jakýsi plán úspor, ale jde o úspory poněkud nesystémové a nepřehledné, kterým lidé nerozumějí. A k dovršení všeho slibovala, že proškrtá různé dotace, ale ve skutečnosti tyto dotace jen převedla na jiné subjekty.

„Ta vláda nedokáže lidem vysvětlit, co jim přináší,“ konstatoval Čásenský. Výtku měl i k zahraniční politice vlády.  „Dovedl bych si představit, že budeme víc pracovat na našich vztazích s USA. Dovedl bych si představit i to, že budeme ještě aktivnější v Bruselu.“

Hosté se shodli, že na mezinárodní scéně si Fiala a jeho kabinet stojí velmi dobře – jenže hlasy potřebuje získat od českých občanů, ale tam je ten výkon mnohem slabší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A diví se někdo těm třem? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 16.12.2023 15:08:04
Určitě příjemci melounů od Klímy, nebo na ně čekají. Nemají žádnou odpovědnost, je melou co se po nich žádá a očekává. A Česká televize jím dává příležitost mluvit k národu. Prázdné hlavy.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…