Zaorálek setřel pravici: Když už nemůžete škodit, tak se tady zašprajcujete

20.08.2013 16:02

Poslanci ve sněmovně před hlasováním o jejím rozpuštění debatují. Lubomír Zaorálek z ČSSD reagoval na projevy poslankyň ODS. Podle něj ODS nechce předčasné volby proto, že se domnívá, že vyhraje levice. To je podle něj jediný důvod.

 Zaorálek setřel pravici: Když už nemůžete škodit, tak se tady zašprajcujete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

K řečništi také přišel místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD s tím, že chce krátce reagovat na své předřečníky. A začal reakcí na řeč poslankyně Jaroslavy Wenigerové z ODS. Jediné, co ocenil, byl její výrok, že si uvědomuje, že na politické krizi má také podíl ODS.

Jinak však označil její tvrzení za bizarní. Podle něj Wenigerová nechtěně přiznala, že jediný důvod, proč bude hlasovat proti rozpuštění sněmovny, je to, že má pocit, že volby vyhraje levice.

Lubomír Zaorálek dále připomněl, že vláda pravice dovedla zemi do katastrofální situace, kdy se nevybírají daně atp. A vláda Petra Nečase podle něj skutečně jen škodila. Wenigerová podle Zaorálka ve skutečnosti řekla, že „když už nemůžeme škodit, tak se zašprajcujeme a budeme vše alespoň blokovat“.

Legislativní krize neexistuje

Lubomír Zaorálek také uvedl, že předčasné volby nejsou vždy špatnou variantou. Protože pokud existuje taková situace, jako v České republice, kdy pravicová vláda nebyla schopná ničeho jiného než škodit a z původních 118 hlasů ztratila většinu a skončila v korupčních skandálech, pak je podle něj nejlepší dát opět možnost voličům ve volbách.

K vystoupení poslankyně Kohoutové z ODS, jež zdůrazňovala celou řadu legislativních problémů, které údajně vzniknou po rozpuštění sněmovny, Zaorálek podotknul, že nevzniká žádná legislativní krize. Podle něj jde o standardní situaci, kdy jedna sněmovna střídá novou. „Žádná legislativní krize nehrozí,“ řekl rezolutně Zaorálek.

Zaorálek se vrátil také ke slovům Kohoutové o tom, že ČSSD chválí 21. srpen 1968. Člen ČSSD Michal Mašata, který na blogu obhajoval sovětský postoj při invazi do Československa, je podle něj mladý člen ČSSD, kterého by měli starší kolegové poučit o historii. Za jeho výroky se prý trochu stydí.

Koalice prý trpělivě snášela obstrukce opozice

Zbyněk Stanjura z ODS se tvrdě ohradil proti Zaorálkovým slovům. Zejména mu vadilo, že označoval výroky členů ODS za bizarní. Podle Stanjury poslankyně Wenigerová kultivovaně hájila postoje pravicových voličů, kteří si nepřejí levicovou vládu. „Hájit zájmy pravicových voličů je naše právo i povinnost. To není bizarní, ale legitimní,“ řekl Stanjura.

Stanjura také připomněl obstrukce opozice v době vlády pravicové koalice a zdůrazňoval, že toto vše pravice trpělivě snášela. Lubomír Zaorálek však opět před sněmovnou hovořil o tom, že vláda Petra Nečase nedávala opozici ve sněmovně dostatek prostoru. Stanjura tato Zaorálkova slova odmítl. Koalice prý trpělivě snášela obstrukce opozice.

Poslankyně komunistické strany Marta Semelová se připojila k Lubomírovi Zaorálkovi a mluvila o tom, že ODS ve sněmovně hraje divadlo a různé hry. Na adresu ODS dále řekla, že je s podivem, že o 21. srpnu a komunistické zvůli minulého režimu mluví právě ODS, tedy strana, která za názory vylučuje členy ze svých řad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…