„Záviděli jsme vám Čaputovou.“ Halík promluvil do slovenských voleb

30.03.2024 21:30 | Monitoring

Teolog a kněz Tomáš Halík na sociální sítí poslal velikonoční pozdrav slovenským přátelům, kteří rozhodují o příští hlavě státu. „Nyní je třeba znovu hájit svobodu a občanská práva. Mafiáni se vracejí a chtějí mít i poslušného prezidenta. Nedejte se porazit v této důležité bitvě. Češi a Slováci jdou spolu a jenom Fico jde s Putinem,“ vzkázal Slovákům ve videu na sociální síti X.

„Záviděli jsme vám Čaputovou.“ Halík promluvil do slovenských voleb
Foto: X
Popisek: Kněz Tomáš Halík promluvil o Velikonocích ke Slovákům kvůli prezidentským volbám

„Moji drazí slovenští přátelé, v srdci Prahy v pražské Akademické farnosti, v Kostele Nejsvětějšího Salvátora je letos vystavena křížová cesta ze slovenské Handlové, poškozená bombardováním o Velikonocích 1945. Letos nám připomíná krvácející sesterskou Ukrajinu, vystavenou genocidě ze strany Hitlera naší doby Vladimira Putina,“ říká kněz Halík úvodem videa na platformě X.

„Zločinný ruský režim vraždící své oponenty si vyhledává všude zrádce evropské jednoty, trojské koně svých vlastních zájmů. Nejprve to bylo u nás, v Maďarsku, nyní na Slovensku,“ upozornil Halík. A že ruský režim se netají tím, že nebude-li zastaven na Ukrajině, půjde ve své rozpínavosti dál.

„Všude vidíme mafie, oligarchy, kteří se snaží o putinizaci svých zemí. Scénář je známý: likvidovat svobodu médií, univerzit, kultury, zmařit nezávislost justice, zejména vyšetřování korupce, a izolovat zemi od Evropské unie a Severoatlantického paktu, které jsou garanty bezpečnosti, prosperity, právní a politické kultury svých členských zemí,“ pokračoval Halík.

Hovořil o odlivu mozků z české a slovenské země z důvodu nespokojenosti se situaci v jejich domovině: „Na prestižních univerzitách Evropy i Ameriky potkávám vzdělané mladé Čechy a Slováky. Mnozí jsou tím největším bohatstvím našich zemí, jejich nadané mozky. Ale jednoznačně říkají: nebudeme se vracet do země, která se chce vrátit o padesát let zpět do husákovského normalizačního režimu. Tento odliv mozků probíhá v Rusku, v Maďarsku a nyní hrozí i Slovensku. Prosím, nedopusťte to, je to největší bohatství, které naše země mají,“ nabádá Halík slovenské sousedy.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41584 lidí
Dotkl se blížícího se druhého kola slovenských prezidentských voleb. „Nyní je třeba znovu hájit svobodu a občanská práva. Jako při svíčkové manifestaci v Bratislavě na Velký pátek 1988, jako v listopadu 1989 a jako při manifestacích po vraždě Jana Kuciaka a jeho snoubenky, kdy se vám podařilo na určitou dobu odstavit mafiány od moci.  Dnes se mafiáni vracejí a chtějí mít i poslušného prezidenta. I my v Čechách jsme nedávno zažili odstrašující příklad, jak zemi může doma i v zahraničí poškodit prezident bez morálního svědomí, bez zábran tíhnoucích k Východu, jak může přispět k celkovému zhoršení morálního klimatu celé společnosti,“ narážel Halík na exprezidenta Miloše Zemana, jehož je dlouholetým kritikem.

Druhé kolo slovenských prezidentských voleb se uskuteční v sobotu 6. dubna. V něm se utkají šéf vládní strany Hlas-SD a předseda parlamentu Peter Pellegrini, kterého v kandidatuře podporuje strana Smer-SD premiéra Roberta Fica – a exministr zahraničí Ivan Korčok, za nímž stojí opoziční strany Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratické hnutie.

„Záviděli jsme vám Zuzanu Čaputovou, skvěle reprezentující Slovensko v celém světě a doma vulgárně uráženou Ficem. Strašili před ní ty, kteří všechny vzdělané a kriticky myslící lidi očerňují, že jsou liberálové. Víme, že pro papeže Františka byla a je Zuzana Čaputová nejbližší ze všech evropských hlav států, velmi si jí váží a má ji rád,“ řekl na adresu současné slovenské hlavy státu.

Vzpomenul, že v Polsku dokázala zase mladá generace porazit nacionalistické demagogy. Polsko se podle Halíka stává moderní evropskou velmocí. I Maďaři začínají mít dost proruského premiéra Viktora Orbána, míní Halík.

„Podařilo se to i nám v posledních prezidentských volbách v České republice, kdy demagogové strašili, že Petr Pavel je generál, tedy chce válku. Se stejnou logikou by mohli říkat: někdo je lékař, tedy chce nemoci. Naopak, právě pevné zakotvení našich zemí v EU a v NATO je zárukou naší bezpečnosti proti válečným snahám ruské imperiální rozpínavosti,“ vyjádřil se Halík.

Závěrem dodal: „Přátelé, jsme s vámi jako v listopadu 1989. Češi a Slováci jdou spolu, a jenom Fico jde s Putinem. Myslíme na vás, nedejte se porazit v této důležité bitvě. Kéž Bůh řídí vaše ruce při důležité prezidentské volbě,“ vzkázal Halík Slovákům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže tento služebník ďábla záviděl Slovákům Sorošovu žačku?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 31.03.2024 11:38:02
Tak ať se odstěhuje na Slovensko. Naposledy podporoval Sudeťáky.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…