Slovenské volby: O křeslo prezidenta se utká Korčok s Pellegrinim

24.03.2024 7:05 | Monitoring

První kolo prezidentských voleb na Slovensku vyhrál diplomat Ivan Korčok. Do druhého rozhodujícího kola postupuje společně s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas-sociální demokracie Peterem Pellegrinim.

Slovenské volby: O křeslo prezidenta se utká Korčok s Pellegrinim
Foto: Youtube
Popisek: Ivan Korčok

Po sečtení sta procent hlasovacích lístků získal Ivan Korčok 958.393 platných hlasů, což je 42,51 %. Za ním následuje Peter Pellegrini, kterého podpořilo 834.718 voličů, což je 37,02 %. Štefan Harabin na třetím místě získal 260 tisíc hlasů (11,73 %) a Krisztián Forró na čtvrtém místě přes 65 tisíc hlasů (2,90 %).

Předseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka věří, že první kolo Ivanu Korčokovi dodá sílu do druhého kola. Pogratuloval mu k vítězství v prvním kole. Ukázalo se podle jeho slov, že lidé chtějí prezidenta, který bude sloužit lidem. „Před druhým kolem voleb jsou dva důležité těžké týdny. Máme naději. Udělejme to, pozvěme k volbám co nejvíce lidí a zvolme Ivana Korčoka prezidentem Slovenské republiky,“ vyzval Šimečka, podle nějž lidi vědí, co od Korčoka čekat. „Ukazuje se, že opravdu hodně lidí na Slovensku nechce, aby se prezidentem stal někdo, kdo bude slepě poslouchat Roberta Fica,“ uvedl na sociální síti X Šimečka.

„Peter Pellegrini je člověk západního střihu, ale i tento světonázor je ochoten podřídit politickému cíli,“ říká Ivan Korčok po vítězství v prvním kole voleb. „Dobře ví, že Rusko je agresor, ví, jak manipuluje se slovy válka a mír,“ sdělil Korčok, a že se chce zaměřit i na zklamané voliče vládní koalice.

Pellegrini varuje, že Korčok by Slovensko zavlekl do války na Ukrajině. Hovořit chce s prezidentskými kandidáty, kteří v prvním kole neuspěli, o tom, jak náloží se získanou důvěrou voličů. „Podařilo se mi zachovat si tvář. V kampani jsem byl takový, jaký skutečně jsem,“ řekl Pellegrini podle webu hnonline.

O prezidentovi republiky Slováci budou rozhodovat v druhém kole, které se uskuteční 6. dubna. Očekává se, že druhé kolo prezidentských voleb bude nejtěsnější v historii.

Volební účast byla 51,91 %, což znamená, že voleb se zúčastnilo 2.265.656 voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Koho podporuje Šimečka tomu bych hlas nedal, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 24.03.2024 11:18:14

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…